Haberler

Beyrut: Sosyalist Enternasyonal Lübnan Acil Eylem Toplantısı

Eski Başbakan Refik Hariri'nin Öldürüldüğü 14 Şubat 2005 Tarihinden İtibaren, Yaşadığı Krizlerle Ortadoğu'nun En Sorunlu Ülkelerinden Biri Haline Gelen Lübnan'da Barış ve İstikrar Ortamının Sağlanması Amacıyla, Sosyalist Enternasyonal Organizasyonu Tarafından Bir Acil Eylem Toplantısı Gerçekleştirildi.

Eski Başbakan Refik Hariri'nin öldürüldüğü 14 Şubat 2005 tarihinden itibaren, yaşadığı krizlerle Ortadoğu'nun en sorunlu ülkelerinden biri haline gelen Lübnan'da barış ve istikrar ortamının sağlanması amacıyla, Sosyalist Enternasyonal Organizasyonu tarafından bir acil eylem toplantısı gerçekleştirildi.

Beyrut'taki Le Bristol Otel'inde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, demokrasi ve diğer rejimler arasında bir tercih yapılması gerektiğini ifade ederek, "Lübnan uzun süre çok iyi yönetildi. Ancak Refik Hariri'nin öldürülmesinden sonra girdiği yeni dönemde, bir çok kriz yaşandı. Biz de burada krize çözüm bulmak ve Lübnan'da huzur ortamı sağlanmasına katkı sağlamak üzere burada toplanmış bulunmaktayız. Lübnan'da, Müslümanlar ile Hıristiyanlar arasındaki işbirliğini geliştirmek başlıca amaçlarımızdan birisi" dedi.

Lübnan eski Cumhurbaşkanı ve öldürülen Sanayi Bakanı Pier Cemayel'in babası Emin Cemayel de Sosyalist Enternasyonal'e Lübnan'a verdiği önem nedeniyle teşekkür ederek, şöyle konuştu:

"Sosyalist Enternasyonal grubu ile bizim savunduğumuz görüşler birbirinin aynısıdır; demokrasi, özgürlük, insana saygı, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimin sağlanması... Bu değerler uğrunda bir çok şeyi feda etmeye hazırız. Lübnanlılar, demokrasi ve özgürlük üzerine bina ettikleri tarihlerini kanlarıyla yazdılar. Burada bu masanın etrafında şehitlerimiz de bize destek vermek için toplanmış bulunmaktadır."

Sosyalist İlerleme Partisi Genel Başkanı Velit Canbolat ise, "Sosyalist Enternasyonal Organizasyonu'nun esirgemediği desteği sayesinde Lübnan Suriye mandasından kurtarıldı. Hizbullah'ın yanlış hesaplar yapması nedeniyle de 2006 yılı Temmuz ayında İsrail'in açtığı savaşta yüzlerce sivil hayatını kaybetti. Lübnan'da siyasi krize neden olan konuların başında, Hariri suikastı için uluslar arası mahkeme kurulması. Suçluları adalet karşısına çıkarması beklenen, Suriye rejimini Lübnan'a karşı benimsediği siyaseti gözden geçirmeye zorlayacak olan, Şam'ın Lübnan'a silah ve terörist göndermesini engelleyecek olan bu mahkeme engellenme çalışılıyor. Ne kadar gariptir ki, Ortadoğu'nun Avrupa kültürüne adapte olmaya manisi olmayan tek ülkesi olan Lübnan, ölüm kültüründen gelen bunun adına da şehitlik diyen bazı karanlık güçler ki ben buna 'katletme kültürü' diyorum, bu güçler tarafından kuşatılmış bulunmaktadır" derken, böylesi bir ortamda Sosyalist Enternasyonal toplantısının Beyrut'ta yapılıyor olmasının çok büyük önem arz ettiğini söyledi.

El Mustakbel Hareketi lideri Saad Hariri de, toplantının 14 Martçılara destek amacıyla yapıldığını belirterek Suriye'ye yüklendi. Hariri, "Lübnan'da şimdiye kadar gerçekleşen suikastlarda hayatını kaybedenlerin hepsinin ortak noktası, Suriye mandası karşıtı olmalarıdır" diye konuştu. 14 Mart cephesinin, modern, şeffaf, iyi idare edilen, yargı bağımsızlığı olan ve uluslar arası hukuk kurallarına uyan bir devlet modelini desteklediğini söyleyen Hariri, "Eğer buradan ülkelerinize şunu çok iyi anlamış olmanızı isterim. Lübnan, tüm dünyanın bir özeti konumunda. Lübnan; dinlerin, medeniyetlerin, rüyaların, arzuların ve düşüncelerin buluşma noktası. Ancak ne yazık ki ülkemiz, tüm bu saydıklarımın buluşma noktası değil, çatışma noktası olmasını isteyenler tarafından kuşatılmaktadır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
title