Haberler

Beyrut: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un Lübnan Ziyareti

Günü birlik geldiği Lübnan'da Başbakan Fuat Sinyora ile görüşmesinin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının tümüyle uygulanması gerektiğini söyledi.

Ortadoğu gezisi kapsamında ilk olarak bugün Lübnan'ın başkenti Beyrut'a gelen Lavrov, ziyaretinin temel amacının Rusya'nın Lübnan halkı ve hükümeti ile olan dayanışmasını pekiştirmek ve bu zor günlerinde Lübnan'a yapılacak yardımları konuşmak olduğunu ifade etti. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Rusya'nın da bir an önce kaldırılması için çok gayret sarf ettiği hava ve deniz ablukasının, açıklandığı gibi bugün kaldırılmasını temenni ediyorum. 1701 sayılı BM kararının tüm bentleri hayata geçirilmeli. Bu da Lübnan'a uygulanan ambargonun kaldırılması, Lübnan ordusunun ve Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün (UNIFIL) güneyde konuşlanması ve İsrailli askerlerin serbest bırakılması anlamını taşıyor" dedi.

Rusya'nın şimdiye kadar Lübnan halkına yaptığı insani yardımlara ilaveten yapacağı diğer teknik yardımları da görüşmeleri sırasında Lübnanlı yetkililerle ele aldığını ifade eden Lavrov, bu amaçla görevlendirilecek bir Rus istihkam birliğinin Güney Lübnan'da zarar gören köprü ve otoyolların yeni baştan imar edilmesinde görev alacağını söyledi.

Bir gazetecinin, ABD'nin Hizbullah'a Rus yapımı silahlar kullandığı yönündeki suçlamalar karşısında Rusya'nın tutumunun ne olduğunu sorması üzerine Lavrov, "Rusya'dan ihraç edilen tüm silahlar, uluslar arası anlaşmalar ve Rus kanunları uyarınca dışarı çıkartılmaktadır. Müttefiklerimizin bu silahların üçüncü bir tarafa sızdırıldığı yönünde bir suçlaması söz konusuysa bu konuda açık delil ortaya koymak durumundadırlar. Rusya bu konuda gerekli soruşturmaları yapacaktır" yanıtını verdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title