Haberler

Beyrut: Lübnan'daki Yabancıların Tahliyesi

İsrail'in Gazze'nin ardından Lübnan'a gerçekleştirdiği saldırılar sonucu binlerce yabancı uyruklu kişi gemilerle ülkeden tahliye edilmeye başladı. Yabancı uyruklu binlerce kişi Beyrut limanına akın ederken, tahliyeler sırasında gemilerde yeterli yer olmaması gerginliğe yol açıyor.

Sahillerdeki gemilerin, ABD'li, İsveçli, İngiliz, Fransız ve Yunan vatandaşlarını tahliye ettiği görülürken, ülkelerin hızlandırılmış kurtarma çalışmaları adeta "lojistik bir kabusa" dönüşüyor. Avustralya, Kanada ve Almanya elçilik görevlilerinin, vatandaşlarının tahliyesini organize etmek amacıyla sahil kesimlerinde kayıt masaları oluşturduğu bildiriliyor. Gemiler limanda yer ararken, tahliye edilecekleri taşıyan yüzlerce otobüs de kilitlenmiş trafikte ilerlemeye çalışıyor. Otobüs ve gemiler için oluşan ani talep fiyatları 10 kat arttırırken, bazı ülkeler kiraladıkları gemilerle ilgili sorunlar yaşıyor. Örneğin Avustralya, bir Yunan gemisini 350 vatandaşının tahliyesi için kiralamışken, geminin çift rezerve olduğunu öğrendiği ifade edildi.

Gemilere girebilmek için bazı öncelikler de bulunuyor. Örneğin, İngiliz yetkililer gemilerine öncelikle çocuklu aileleri ve sakatları bindiriyor. Ayrıca İngiliz Elçiliği'nden yayınlanan bir bildiride, İngiliz vatandaşlarına gemilerin hareket saatinin kesinleşmediği ifade ediliyor. Bildiride, "Sınırlı sayıda yerimiz var. Gemilere bugün binemezseniz endişelenmeyin, gelecek birkaç gün içinde daha fazla gemi gelmesini bekliyoruz" ifadeleri yer alıyor.

Günlerdir süren kargaşa ve korkuyla yıpranan insanlar, kendileri ve sevdikleri için hareket edecek gemilerde yer bulmaya çalışıyor. Kanadalı Ludovic Marcotte (29), "Bir savaş bölgesinde olmak gerçekten hayata bakış açınızı değiştiriyor" diye konuşuyor. Ülkeden ayrılmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin sayısı zaman zaman Beyrut limanını aştığından, bazı elçilikler vatandaşlarının kara yoluyla tahliyesi için otobüslerle konvoylar oluşturuyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title