Haberler

Beyrut: İkö Genel Sekreteri İhsanoğlu'nun Açıklamaları

İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki temasları kapsamında Türk basınına açıklamalarda bulundu. İhsanoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) kararının hızla uygulanmasını ve tüm dünyanın Lübnan halkına destek vermesi gerektiğini belirtti.

İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki temasları kapsamında Türk basınına açıklamalarda bulundu. İhsanoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) kararının hızla uygulanmasını ve tüm dünyanın Lübnan halkına destek vermesi gerektiğini belirtti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Emil Lahud, Meclis Başkanı Nemih Birji ve Dışişleri Bakanı Fevzi Sallukh ile görüşen İhsanoğlu, "Bu ziyaret İslam konferansı teşkilatının, savaşın başladığı günden itibaren yaptığı mesailerin bir halkası olarak gerçekleşiyor. Dün güney mahalleyi ziyaret ettim. Bugün cumhurbaşkanı, meclis başkanı ve dışişleri bakanıyla görüştüm. Akşam saatlerinde başbakanla da uzun bir görüşmemiz olacak" dedi.

Ziyaretinin BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın ziyaretiyle paralel bir şekilde gerçekleştiğini söyleyen İhsanoğlu, "1701 sayılı BM kararının derhal uygulanması gerekir. Diğer yandan kamuoyunun dikkatinden kaçan, BM'nin bu kararı aldığı aynı gün, bizim teşkilatın Cenevre'deki temsilcilerinin insan hakları konseyinden çıkardıkları çok önemli bir kararda var. Bu karar açık olarak İsrail'in suçluluğunu ortaya koyuyor ve onu kınıyor. Aynı zamanda savaşta kullanılan silahlara dikkat çekiyor ve bu silahların Cenevre, BM ve bütün uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu söylüyor. Bunu tespit etmek için özellikle Kana, Kaa ve diğer yerlerde yapılan katliamların araştırılması ve gerçekleri tespit etmek için yüksek seviyede bir heyetin kurulması gerekir. Kurulacak bu heyetin içinde insan hakları uzmanları ve uluslararası hukuk uzmanlarının yüksek seviyelerde temsil edilmeleri gerekir. Bunun bir an evvel uygulanması gerekmektedir. Bununla ilgili İKÖ'nün 3 Ağustos'taki toplantısında aldığımız bir karar da mevcut" diye konuştu.

Toplantılarda, İKÖ üyesi birçok ülkenin Lübnan'a asker gönderme meselesinin detaylarını konuştuklarını ifade eden İhsanoğlu, "Lübnan'a asker konuşlandırılması meselesini bu akşam detaylı bir şekilde Başbakan Sinyora ile de görüşeceğiz. Dün güney Lübnan'daki feci durumu gördüm. Lübnan'daki yıkım, 1999 senesinde Türkiye'de yaşanan büyük zelzeleyi hatırlattı. Vakum bombaları kullanılmış ve çok katlı apartmanlar birden bire yıkılmış ve içindeki bütün insanlar ölmüş. Lübnan halkı gerçekten büyük bir trajedi yaşamaktadır ve bütün dünyanın yardımına ihtiyaçları var. İKÖ olarak üye ülkelere ilk günden itibaren, devlet başkanları ve hükümet başkanlarına mektup yazarak, Lübnan hükümetinin ve halkının ihtiyaçlarını belirttim. Buna birçok ülke hızlı bir şekilde cevap verdi. Ayrıca İstanbul'da 1 Ağustos'ta İslam konferansı Teşkilatı (İKT) insani yardım forumu toplandı ve Türk devletinin ikili bazda yaptığı önemli katkıların ötesinde, Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları da buna büyük destek verdi. Deniz Feneri teşkilatının koordinasyonluğunda, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) Vakfı ve Kardeşlik Vakfı gibi kurumlar çok önemli katkılar sağladı. Benim gördüğüm kadarıyla şimdiye kadar bu kurumlardan 6 milyon dolar para ve 3 gün önce de bir gemi dolusu yardım geldi. Bunlar halk ve hükümet nezdinde çok büyük takdir görüyor. Bizim İKT bünyesindeki insani yardım projemiz de devam edecektir ve daha da artacağına eminim" şeklinde konuştu.

Türk askerinin Lübnan'a gitmesi meselesine de değinen İhsanoğlu, "Bu konuda kimsenin adına konuşma hakkına sahip değilim. Bu, ancak ilgili ülkelerin temsilcilerinin ele alabileceği bir konudur. Burada gerek resmi makamlarda, gerek halk nezdinde gördüklerim Türkiye'ye karşı bir sevgi ve saygının olduğunu gösteriyor. Ve özellikle resmi makamlar Türkiye'nin bu şekilde bir katkıda bulunmasını arzu ettiklerini söylüyor" dedi.

İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Lübnan temaslarını akşam saatlerinde Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ile yapacağı görüşmeyle sürdürecek.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title