Haberler

Beyrut: Hizbullah'ın Yeni Füzesi: "El-propaganda"

Lübnan Hükümetini Düşürmek İçin Hizbullah'ın Başını Çektiği Muhalefet Grubu Tarafından Beyrut Şehir Merkezinde Düzenlenen Eylem 15. Gününe Girerken Hizbullah 'Yasa Dışı' Olarak İlan Ettiği Fuad Sinyora Hükümetini Yıpratmak İçin Her Yolu Deniyor.

Lübnan hükümetini düşürmek için Hizbullah'ın başını çektiği muhalefet grubu tarafından Beyrut şehir merkezinde düzenlenen eylem 15. gününe girerken Hizbullah 'yasa dışı' olarak ilan ettiği Fuad Sinyora hükümetini yıpratmak için her yolu deniyor.

İsrail'in Lübnan'a karşı düzenlediği savaş sırasında, Lübnan hükümetinin İsrail ve ABD ile birlikte tavır alarak güneyde İsrail askerleriyle savaşan Hizbullah militanlarına aktarılan silahlara el koyduğunu iddia eden Hizbullah, hazırlattığı afiş ve pankartlarda Sinyora'yı ABD Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice'in öğrencisi olarak göstererek hafife alıyor. "Çocuklarımızı öldüren hükümetin düşürülmesi gerek" şeklinde ifadelerin yer aldığı afişlerde, savaş sırasında Kana'da ve diğer güney bölgelerinde enkaz altından çıkartılan çocuk cesetlerinin fotoğrafları başlıca argüman olarak kullanılıyor.

Maliye Bakanlığı görevini yürüttüğü günlerden, başbakanlığa kadar uzanan süreçte koyduğu vergilerle halkı sömürdüğü ve milli serveti hortumladığı şeklindeki eleştirilerle, hükümet karşıtı afişlerin en belirgin donesi durumunda olan Başbakan Fuad Sinyora, ABD Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice ile olan samimi fotoğrafları nedeniyle de eleştiri oklarına hedef oluyor. Hizbullah'ın silahsızlandırılmasını hükme bağlayan 1559 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının hayata geçirilmesi ile ilgili olarak, Beyrut'u ziyareti sırasında ABD Dışişleri Bakanı Rice'a 'sabrı için teşekkür eden' Sinyora'nın bu tutumu, afişlerde "Sabrettiğin için teşekkürler Kondi, zira bazı çocuklarımız hala yaşıyor" şeklinde dramatize ediliyor.

Fuad Sinyora'yı, "Yeni Ortadoğu Okulunda" Condoleeza Rice'dan ders alırken resmeden karikatürde, "her türlü hırsızlık ve yolsuzluk, etnik kargaşa çıkarma, ülkelerin zenginlik kaynaklarını hortumlama" gibi konularda kurslar verildiği duyurularak, hükümet tiye alınıyor.

İsrail'e sınır komşu bir Lübnan kasabası olan Merjaiyun'da, savaş sırasında Lübnan Ordusu'na bağlı bir askeri birliği basan İsrail askerlerine komutanlar tarafından çay ikram edilmesini konu edinen karikatürde ise o dönem İçişleri Bakanlığı görevini vekaleten üstlenen Ahmet Fetfet alaya alınıyor. Porselen bir demlikten sallanan ve üzerinde 'aşağılık aromalı Fetfet çayları' yazan hazır çay paketlerinin hemen üst kısmında, "Fetfet'in Yeri. Düşman askerlerine özel indirim uygulanır" şeklinde ifadeye yer veriliyor.

Muhalefetin hükümet aleyhine başlattığı propaganda savaşının, uygulanan diğer yöntemlerle birlikte etkili olabileceğini söyleyen Semira Haydar isimli Lübnanlı, her gün gösteri alanını ziyaret eden halka bu yolla hükümetin gerçek yüzünün gösterilmeye çalışıldığını savundu. Hükümetin düşürülmesi gerektiği görüşünü taşıyan bir başka Lübnanlı Hatice Haddad ise, "Hiç kimsenin sorunlarına kulak verme gereği duymadığı Lübnan halkının, yaşadığı sıkıntıları dile getirmek için böyle bir yola başvurduğunu söyledi. Hatice Haddad, "Ekonomi her gün biraz daha geriye gidiyor. Güvenlikten bahsetmeye gerek yok, çünkü bu ülkede güvenlik diye bir şey yok. Siyasi ve sosyal durum ise ortada. Tüm bu sorunları kökünden çözmek için herkes el ele vermeli ve milli birlik hükümeti için çalışmalı" diyerek muhalefetin en belirgin talebini bir kez daha seslendirdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title