Haberler

Beydağ Barajı Sulama Projesi'nde Basınç Düzenleme Havuzlarının İnşası Sürüyor

Beydağ, Ödemiş ve Tire'deki arazilerin bir kısmını sulayacak olan Küçük Menderes Sulama Projesi'nin damarları olan kanalların inşasına hem sağ, hem de sol sahilde devam edilirken, suyun basıncını düzenlemeye yarayan basınç düzenleme depolarından...

Beydağ, Ödemiş ve Tire'deki arazilerin bir kısmını sulayacak olan Küçük Menderes Sulama Projesi'nin damarları olan kanalların inşasına hem sağ, hem de sol sahilde devam edilirken, suyun basıncını düzenlemeye yarayan basınç düzenleme depolarından ilkinin inşaatı büyük ölçüde tamamlandı.

Beydağ Barajı çıkışında yer alan ve sulama kanallarına verilen suyun basıncını düzenleyen 2 bin 500 metreküp kapasiteli dev kapalı havuzun inşaatında sona yaklaşıldı. Kaba inşaatı tamamlanan havuzun kumanda odasının kurulması için çalışma başlatıldı. Elektronik hidrolik sistemle yönetilecek bu dev havuzun yanı sıra Gereli köyü yakınlarına ve Konaklı beldesi yakınlarına iki havuz daha inşa edilecek.

Sulama kanallarının inşası ile ilgili her türlü çalışmayı yakından takip ettiklerini belirten Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, "19 bin 650 hektarlık alanda sulamanın sağlıklı şekilde yapılabilmesi için 2 bin 500 metreküp kapasiteli büyük ve bin 250 metreküp kapasiteli iki orta ölçekli havuz inşa edilmesi gerekiyordu. Baraj suyunun basıncını düzenlemeye yarayan bu havuzlardan en büyüğünün inşası büyük ölçüde tamamlandı.

Kumanda odasının kurulması ile birlikte baraj çıkışındaki havuz hizmete hazır hale gelecek. Bu havuz sayesinde diğer iki havuza kadar bölgedeki sulamanın basıncı sağlıklı şekilde düzenlenecek. Gereli köyü ve Konaklı yakınlarına kurulacak iki havuzla da basınç yeniden düzenlenerek tarlalara suyun eşit şekilde ulaşması sağlanacak" dedi.

Ana boru ve iletim hatlarında sağ ve sol sahilde toplam 49 bin 650 metre, Kaliforniya yedek hatlarında da 14 bin 198 metrelik boru döşendiğini anlatan Kaptan şöyle devam etti: "Beydağ Barajı çıkışındaki havuzdan sağ ve sol sahilde ikişer ana boru döşeniyor. Ana borulardan biri diğer havuza su taşırken, diğer boruyla da havuza kalan alandaki hidrantlara su sağlanıyor. Bu nedenle hem sağ, hem de sol sahilde iki ana boru var. Şu anda ana boru inşaatında sağ sahil tarafı Yolüstü köyüne, sol sahilde de Konaklı yakınlarına kadar ulaşıldı. Beydağ Baraj çıkışındaki 2 bin 500 metreküplük basınç düzenleme havuzunun ardından bin 250'şer metreküplük havuzların inşasına geçilecek. Üreticimizin üretim maliyetlerini düşürecek baraj suyunun tarlalara kadar ulaşmasındaki her türlü çalışmanın yakından takipçisiyiz. Sulama Projesi adım adım ilerlerken sulama sahasındaki arazi sahibi üreticilerimizi sulamadan faydalanmak için Küçük Menderes Sulama Birliği'ne üye olmaya davet ediyoruz" - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Menderes Beydağ Ödemiş Tire Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title