Haberler

Beydağ Barajı Boşaldı, Üreticiler Kanalizasyon Suyuyla Sulama Yapıyor

İzmir’in Küçük Menderes Havzasındaki sulama sorunlarına çözüm olması için yapılan Beydağ Barajı, sulama sezonu bitmeden boşaldı.

İzmir'in Küçük Menderes Havzasındaki sulama sorunlarına çözüm olması için yapılan Beydağ Barajı, sulama sezonu bitmeden boşaldı. Faaliyete geçtiği günden bu yana tam kapasite ile doldurulamayan baraj göleti, haziran ve temmuz aylarında yapılan sulama ile bitme noktasına gelirken, bazı üreticiler kanalizasyon suyuyla sulama yapmaya başladı.

2017 sulama sezonu öncesinde ancak yüzde 25'lik doluluk oranına ulaşan Beydağ Barajındaki su miktarı, ağustos başı itibarı ile oldukça azalırken, göletin küçülmesi nedeniyle suyun çekildiği alanlarda ekim faaliyetine başlandı. Su miktarının azalması nedeniyle 1 Haziran tarihinde başlanan sulama faaliyetine 31 Temmuz'da son verildi. Toplam kapasitesi 250 milyon metreküp olarak hesaplanan barajda, sezon öncesinde; ancak 50 milyon metreküp su biriktiğini belirten ilgililer, biriken suyun da hoyrat kullanıldığını iddia etti. Küçük Menderes Sulama Birliği yetkilileri, böyle giderse barajın sulama sorununa çözüm olmayacağını, damlama sulamaya geçilmesi ve hidrantlara sayaç takılması gerektiğini ifade etti.

Su bilinçsizce kullanıldı

Baraj göletinin hiçbir zaman tam anlamı ile dolmadığını belirten Beydağlı üretici Feridun Yılmazlar, temmuz ayı sonu itibarı ile su miktarının en alt seviyelere düştüğünü söyledi. Bölgenin aldığı yağış miktarı ortalamasının DSİ kayıtlarına göre belli olduğunu belirten Yılmazlar, 250 milyon metreküp su aldığı söylenen baraj gölet alanının dolmadan boşaldığını söyledi. Temmuz sonu itibarı ile barajdan su salınımının sona erdiğini ifade eden Yılmazlar, "Bu hesaplara göre bu barajın 20 bin dekarlık bir alanı sulaması mümkün değil. Kiraz'dan doğan Küçük Menderes'in önünün Haliller ve Çatak Göletleri ile kesildiğini de hesap edersek, baraj gölünün ancak 4-5 yılda dolması mümkün. Görüldüğü gibi, göletten boşalan arazilere vatandaşlar ekim bile yapmışlar. Su miktarının azalması ile barajın şantiye alanı ile eski üretim yolları bile ortaya çıktı. Sulama ümidini baraja bağlayan üreticiler, yine eski yöntemlere geri dönmek zorunda kaldılar ki bu da maliyetlerin artması demektir" dedi.

Bazı üreticiler kanalizasyon suyu ile sulama yapıyor

Üreticileri sulama sezonu öncesi ve sulama sezonunda çeşitli şekillerde uyardıklarını belirten Küçükmenderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan da, üreticilerle yaptıkları toplantılar ve basın yayın organları aracılığı ile verdikleri mesajlarda suyun idareli kullanılması konusunda gerekli uyarıları yaptıklarını söyledi. Kaptan, çeşitli tarihlerde konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, vahşi sulamadan vazgeçilmesi gerektiğini ve hidrantlara sayaç takılması gerektiğini söyledi.

Sulama sezonunun sona ermesi nedeniyle susuz kalan bazı üreticilerin, Küçük Menderes nehrine akan Kaymakçı'nın kanalizasyon suyu ile sulama yaptıkları görüldü. Slajlık mısır sezonunun henüz sona ermediğini belirten üreticiler, başka çarelerinin kalmadığını belirtti. İsim vermek istemeyen üreticiler, zor durumda kaldıklarını ve sulama yapılmaması durumunda mısırların kuruyacağını söylediler.

Sayaç takılmalı ve denetim yapılmalı önerisi

Kaymakçılı üretici Süleyman Şahan ise, bu projenin, bölge üreticisi için önemli bir proje olduğunun altını çizerek, hesap hatasının da yapıldığını öne sürdü. Şahan, "Bu baraj Beydağ, Ödemiş ve Tire ovasını sulayamaz. Geçmişte yapılan baskılar sonucunda baraj suyu Bayındır'a kadar salındı. Bu nedenle baraj suyu hiçbir zaman dolmadı. Haziran ve temmuz aylarında su verilmesi bölgemizde yapılan tarımsal üretim için yeterli değil. Bölgede ürün çeşitliliği çok. Yem bitkilerinin yanında, meyve ve sebze üretimi de yapılıyor ve bunların sulama zamanları farklı. Temmuz sonunda su bitti ama sulama faaliyeti hızla sürüyor. Baraj suyuna güvenen üretici şimdi zor durumda kalacak" dedi.

Suyu bol bulan üreticilerin hesapsız sulama yaptıklarını belirten Süleyman Şahan, bölgede suyun hor ve bilinçsiz kullanıldığını belirterek, sayaç takılması ve denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini ifade etti. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Menderes Beydağ İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title