Haberler

Beü'de Depremler Öncesi Atmosferdeki Değişimler Anlatıldı

- BEÜ'de depremler öncesi atmosferdeki değişimler anlatıldıZONGULDAK - Zonguldak'ta depremler öncesi atmosferde yaşanan değişimler anlatıldı.

- BEÜ'de depremler öncesi atmosferdeki değişimler anlatıldı

ZONGULDAK - Zonguldak'ta depremler öncesi atmosferde yaşanan değişimler anlatıldı. Çinli Profesör Prof. Dr. Shuangen Jin'in konuşmacı olduğu konferans öncesi açıklama yapan BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, "Mutlulukla söylemek isterim ki Türkiye'de bu çalışmaları en ileri düzeyde gerçekleştirecek ekibe bizim üniversitemiz sahip" diye konuştu.

Bülent Ecevit Üniversitesi Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonu'nda "Uydu Gözlemlerinden Sismik Kaynaklı Atmosferik Değişimlerin İzlenmesi" konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan BEÜ Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Shuangen Jin, depremler öncesi atmosferde yaşanan değişimlere dikkat çekti. Konferansın açılış konuşmasını yapan BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu ise üniversitenin bu çalışmaları en ileri düzeyde gerçekleştirebilecek bir ekibe sahip olduğunun altını çizdi.

AFAD ile ortak proje önerisi

Büyük depremler öncesinde atmosferdeki değişiklikler üzerinde hikayelerin yanı sıra bilimsel çalışmaların da olduğunu ifade eden Hakan Kutoğlu şöyle dedi:

"Depremler, büyük depremler öncesinde atmosferdeki değişiklikler gibi çok hikayesi anlatılır. Dünyada bunun üzerine bilimsel çalışmalar var. Yayınlanmış eserler de var. Zaman zaman bazı büyük depremler öncesi, tamamında değil ama bazı büyükler depremler öncesinde iyonosfer tabakasında bazı değişimler meydana gelebiliyor. Bunlar da uydular vasıtasıyla GPS dediğimiz konumlama amacıyla üretilmiş uydu sisteminin elektro manyetik sistemleri üzerinden ileri hesaplamalar yardımıyla bu değişimler oluyorsa bunları yakalama şansı mümkün oluyor. Mutlulukla söylemek isterim ki Türkiye'de bu çalışmaları en ileri düzeyde gerçekleştirecek ekibe bizim üniversitemiz sahip. Başta öğretim üyemiz Sayın Shuangenn Jin ve onun ekibi Türkiye'de bu konudaki en ileri çalışmaları yapıyorlar. Hatta Çin'den bazı ileri araştırma enstitüleri ve NASA'daki arkadaşları vasıtasıyla dünyadaki depremlerle ilgili bu yönde çalışmalar yapıyorlar. şunu söylemek isterim ki bu tür izlemeleri Türkiye'de de yapmak mümkün. Çünkü başta Tapu Kadastro Genel Müdürlüğümüzün işletiminde olan 150 civarında yer izleme istasyonu var. Bir de bazı belediyelerimizin kendi imkanlarıyla kurmuş olduğu sabit GPS istasyonları var. Bu veriler bir merkez tarafnıdan işlenebilecek şekilde birleştirilirse AFAD ile bir ortak proje yaparak Türkiye'de bu çalışmaları yapabilecek noktadayız."

Hangai Astronomi ve Gözlemevi ve NASA ile ortak çalışmaları bulunan Prof. Dr. Shuangen Jin, konferansta depremler öncesi atmosferde yaşanan değişimlerle ilgili en son gelişmeler hakkında bilgiler verdi. Konferansa AFAD Zonguldak İl Müdürü Ahmet Güngör'ün yanı sıra akademik ve idari personel ile öğrenclier de katıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Bülent Ecevit Üniversitesi Çin Halk Cumhuriyeti Zonguldak Türkiye Genel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title