Haberler

Besiciler Dertli

ERZİNCAN 'lı besiciler et fiyatlarının artması için üreticiler hayvanlarını saklıyor spekülasyonlarına sert yanıt verdi.

ERZİNCAN 'lı besiciler et fiyatlarının artması için üreticiler hayvanlarını saklıyor spekülasyonlarına sert yanıt verdi. Erzincan'ın en büyük hayvan besi çiftliğinden biri olan Balacan Tarım İşletme Müdürü Adnan Güleç , Türkiye'de hayvancılığın sektör haline gelmediğini belirterek, "Hayvancılıkta çok teşkilatlandırılmış bir yapılanma yok. Bu sebepten dolayı örgütlü olmayan bir yerde üreticilerin hayvanını elinde tutması saklaması mümkün değil" dedi.

Artan et fiyatlarının ardından , hükümetin et ithalinin söz konusu olması hayvan üreticilerini de düşündürmeye başladı. Özellikle et fiyatlarının artması için , üreticilerin hayvanlarını sakladıkları yönünde ki sözlere üreticilerde tepki gösterdi. 155 büyükbaş hayvan işletmesi bulunan Balacan Tarım İşletmesi Müdürü Adnan Güleç üreticinin hayvanını elinde tutamayacağını belirterek "Hayvancılıkta üretici büyük paralar ile oynamıyor. üretici gübre alacak, yem alacak, bu hayvanların bir sürü gideri var. Buna kesinlikle katılmıyorum. Katılanları da eleştiriyorum" şeklinde konuştu.

Güleç, özellikle et ithalinin yanlış bir karar olduğunu savunarak, "Bunun yanlış olduğunu bugün belki görmek mümkün olmayacak. Ama 3 yıl sonra bu sorunlar yumak haline gelip daha da büyüdüğü zaman bunu ancak anlayabileceğiz ve bugünkü yaptığımız yanlışı görebileceğiz. Bir sektörde bastırma ile o fiyatı belirlemek yada düşük tutmak yarın için çok korkunç zararlar doğurabilir ve bu hayvancılığı bitirilebilir. Bugün bahsedilen fiyatlardaki etler, ithalat kararı ile düşürülürse 2 yıl 3 yıl sonra bunun önüne geçilemez artık. çünkü elinizde ki mevcut hayvancılığı tamamen bitirirsiniz. Bunun yanı sıra bir de adil olunmalı. Bundan 4 yıl önce 7 TL 'ye et kesilirken bu kurumların müdahil olması gerekirdi. Düşükken müdahale etmeyip de, et fiyatlarının yükseldiği zaman ithalata yönelmek hayvan getirmek ve et getirmek ben mantıklı olarak görmüyorum ve yarın için de kaygı duyuyorum" diye konuştu.

"BESİCİLER ELLERİNDEKİ MALI PİYASAYA SüRMEDİ"

KARSLI hayvan yetiştiricisi Celal Acay, besicilerin hayvanlarını kestirmek için ağır davrandıklarını belirterek, "İthal et kararı alınmasından besicilerin rolü var. Fakat biz ithal ete karşıyız. Bölgemizde tüm Türkiye'ye yetecek kadar hayvan var" dedi.

İthal et konusunda hayvan yetiştiricileri ile besiciler arasında görüş farklılığı olsa da kimse ithal et kararından memnun değil. Yaklaşık 50 yıldır hayvan yetiştiriciliği yapan Celal Acay, Kars ve Ardahan'da besici değil sadece yetiştirici olduğunu belirterek, ithal et kararı alınmasından büyük firmaların sürekli fiyatları yükseltmelerinin etkili olduğunu dile getirdi. Acay, şunları söyledi:

"Yetiştiriciler değil, besicilerin ellerinde mal var. Biz onları bekliyoruz. Besicilerle sürekli görüşüyoruz. Herhalde etin de mafyası var. Birileri sürekli zam yaptığı için onlar da ellerindeki malları kestirmediler. Fiyatlar 16 TL'ye çıkmasına karşın besiciler yeni nazlandılar. Onlar ithal et kararından sonra kilosunu 14 TL'ye de razı olduklarını ancak kestiremediklerini söylüyorlar. O zaman niye beklediniz? İthal et kararı alınmasında besicilerin rolü var. Ellerindeki hayvanları kestirmede ağırdan aldılar. Şimdi de kestiremiyorlar. Kars'ta Türkiye'ye yetecek kadar hayvan var. Bu bölgede 300 çeşit çiçek var. Doğada otlayan hayvan ile küspe ile yetiştirilen hayvan arasında fark var. 40 günde tavuk eti piyasaya sürülüyor ve fiyatı 8 TL. Peki biz hayvanları 3-4 yılda ancak kesilecek hale getiriyoruz."

Yıllardır hayvancılık yapan Metin Durmuş ise, 15 TL'de piyasa sürülen etin tüketiciye 35-40 TL'ye mal olmasından yetiştiricilerin değil aracıların sorumlu olduğunu söyledi. Besicilerin ellerindeki hayvanları piyasaya sürmedikleri yönündeki soruya Durmuş, şu yanıtı verdi:

"Hayır, öyle bir şey yoktur. Et Balık Kurumu 14,5 TL'den alıyordu. Bazı şirketler spekülasyon yaratmak amacıyla 17 TL'ye çıkardılar. Bunu ithal etin getirilmesi için yaptılar. Et Balık Kurumu bir gecede 1,5 TL zam yaptı. On binlerce hayvan kuyruğa girdi. Aynı gece zammı geri aldı. Biz bu fiyata da verdik, kesmediler. Bu kez yağsız eti o fiyattan alacaklarını söylediler. Peki biz bu hayvanı nasıl kestireceğiz şimdi, kime satacağız? Bizleri öldürmesinler. Biz 15 TL'den satıyoruz. Kasap vitrinlerinde 35-40 TL'ye satılıyor. Peki bu farkı kim alıyor. Bunu denetlesinler. Biz yetiştiriciler olarak 35 TL'den değil 15 TL'den satıyoruz. Denetimsizlik sonucu fiyatlar yükseliyor ama cezasını biz çekiyoruz."

Hayvanlarını merada otlatan bazı Karslı kadınlar da ithal ete karşı olduklarını belirterek, "Biz ithal et istemiyoruz. Hayvanlarımız içeride kaldı. Satamıyoruz" diyerek tepki gösterdiler.

Mukadder YARDIMCIEL- Recep DEMİRCİ/ KARS- ERZİNCAN, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak? Muhtarlıklar kalkıyor mu? Türkiye'de kaç muhtar var, maliyeti ne kadar? Son seçim anketi! Bu pazar seçim olsa hangi parti yüzde kaç oy alır? Manchester United Sheffield United maçı CANLI izle! 24 Nisan MANU Sheffield United maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title