Haberler

Berlin: Steınmeıer-beckett Buluşması

Almanya'nın Başkenti Berlin'e Resmi Bir Ziyarette Bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Margeret Beckett, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-walter Steinmeier ile Yaptığı Ortak Basın Toplantısında, Kıbrıs Sorununun Çözümünden Yana Olduğunu ve Türkiye'nin Üyeliğinin AB İçin Bir Kazanç Olduğunu Söyledi.

Almanya'nın başkenti Berlin'e resmi bir ziyarette bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Margeret Beckett, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile yaptığı ortak basın toplantısında, Kıbrıs sorununun çözümünden yana olduğunu ve Türkiye'nin üyeliğinin AB için bir kazanç olduğunu söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Beckett, "Dışişleri Bakanı olarak Almanya'ya yaptığım bu ilk ziyaretimde, Steinmeier'le çok yönlü konuşabilmek beni mutlu etti. Bizler genel olarak krizler üzerine konuşmak zorunda kalıyoruz. Ancak bugün çok değişik konular üzerinde konuşabildik. İklim, enerji, güvenlik konuları hakkında konuştuk. Burada önemli olan İngiltere ve Almanya'nın bu ve benzeri konular üzerine ortak çalışmalar yapabilmesidir. Biz İngiltere'de hem iklim hem de güvenlik, özellikle terörün engellenmesi üzerine geniş kapsamlı çalışmalar yaptık. Alman hükümeti ile söz konusu alanlarda ortak çalışmalar yapacağız" dedi. İngiltere'nin, Türkiye'nin müzakere sürecine olumlu baktığını ifade eden Beckett, aynı zamanda Türkiye'nin AB üyeliğine ılımlı yaklaştıklarını da vurguladı. Beckett, "Tıpkı Almanya'da olduğu gibi, İngiltere olarak AB'nin genişleme sürecinin yeni üye ülkelere olduğu kadar, biz eski üyelerin de çıkarına ve yararına olduğuna inanıyoruz. İşte bu nedenle Türkiye'nin üyeliğinin de AB'ye yarar sağlayacağından eminiz. Bu sürece ılımlı yaklaşıyor ve tamamlanmasını istiyoruz. Ayrıca Finlandiya'nın bu yılın sonuna dek sürecek olan AB dönem başkanlığı içerisinde Türkiye'nin AB sürecini etkileyen Kıbrıs sorununa nihai çözüm bulacağına da inanıyoruz. Bu alanda biz umut taşıyoruz. Bu sorunun Almanya'nın dönem başkanlığına dek ortadan kalkmış olacağına yönelik umudu da taşıyoruz. AB anayasası için de benzer yaklaşımı sergiliyoruz. Biz İngiltere'de, Fransa ve Hollanda'da AB anayasasının halk tarafından reddedilmesinden sonra, olayın beklemeye bırakılmasını ve kendiliğinden çözülmesi yaklaşımını sergiledik" diye konuştu.

Basın açıklamasında Ankara Protokolü'nün imzalanmasının önemi üzerinde duran Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier ise, "Almanya ve İngiltere arasında iklim ortak çalışması olabileceği üzerinde görüş alışverişinde bulunduk. Bu konuda sorumlu bakanlarımızla temasa geçip, gerekli talimatı vereceğiz. Hala bir çözüme kavuşmamış olan ve bizim AB dönem başkanlığımıza sarkmasını temenni etmediğim Kıbrıs sorunu ve Türkiye'nin henüz imzalamadığı Ankara Protokolü üzerinde değerlendirmelerde bulunduk. Kıbrıs sorununun Finlandiya'nın önerisi ile nihai çözüme kavuşturulması temennisindeyiz. Bu konunun bu yılın sonuna dek açıklığa kavuşmasını ve Türkiye'nin AB üyeliğinin devamını temenni ediyoruz. Ayrıca bizim için oldukça önemli olan AB anayasasının geleceği üzerine de detaylı değerlendirmelerde bulunduk" açıklamasını yaptı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title