Haberler

Berlin'de 'İslam Konferansı' Düzenlendi

Almanya'nın Başkenti Berlin'de Yapılan 'İslam Konferansı' Nda Başarılı Bir Uyum Politikası İçin Müslümanlarla Diyalogun Geliştirilmesinin Gerekli Olduğunun Altı Çizildi. Konferansa Katılan Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, Almanya'nın Tarihinde İlk Kez Bu Boyutta Düzenlenen ...

Almanya`nın başkenti Berlin`de yapılan ‘İslam Konferansı’ nda başarılı bir uyum politikası için Müslümanlarla diyalogun geliştirilmesinin gerekli olduğunun altı çizildi. Konferansa katılan Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, Almanya`nın tarihinde ilk kez bu boyutta düzenlenen İslam Konferansı’nın diyalogun geliştirilmesini amaçladığını söyledi. Toplantıya katılan İslami çatı örgütlerinin temsilcileri de zirve için ‘Tarihi bir gün’ değerlendirmesinde bulundular. Konferansa, Bakan Schaeuble, ¨Federal hükümet, İslam ile kültürlerarası diyaloga çok önem veriyor. Bu uyum politikası açısında da önemli. Bu diyalog başarılı uyum politikasının önemli bir parçasıdır. Diyalog, ırkçılık, Yahudi düşmanlığı ve aşırılara karşı mücadele açısından son derece önemlidir. Bu bağlamda İslam`la diyalog önemli rol oynamaktadır. Karşılıklı saygı farklı düşünülen konular da yalnız bir zirvede değil daha sonra düzenlenecek toplantılarda da açık bir şekilde dile getirilecektir. Diyalog ancak, özellikle genç Müslümanlar`ın sosyal ve mesleki yaşama uyum sağlamaları ile başarıya ulaşır. Biz de bunun gerçekleşmesi için elimizden gelen tüm çabayı göstermeye kararlıyız¨ dedi.

DÖRT ÇALIŞMA GRUBU

Konferansta şu dört çalışma grubunun oluşturulması karara bağlandı.

- Alman toplumsal düzeni ve değerler uzlaşması

- Alman Anayasası ışığında dinsen sorunlar

- Ekonomi ve medyanın köprü işlevi

- Güvenlik ve İslamizm

Konferansta bazı görüş ayrılığı yaşandığını gizlemeyen Schaeuble, örneğin kız öğrencilerin okullarda yüzme derslerine katılması ile sınıf gezilerinin de gündeme geldiğini ve görüş ayrılığı olduğunu söyledi. Schaeuble, zaten bu günkü zirvede herşeyin sonuca bağlanmasını beklemediklerini önümüzdeki dönemlerde yapılacak çalışma grubu toplantılarında bu konu gibi diğer konuların da ele alınacağını dile getirdi.

MİLLİ GÖRÜŞ DE TEMSİL EDİLDİ

Wolfgang Schaeuble, kendisine yöneltilen, “Zirve öncesi İslam Toplumu Milli Görüş`ün de davet edileceğini söylemiştiniz. Niye kararınızı değiştirdiniz. Ayrıca zirveden önce Washington`dan ün üst düzeyde görüşmelerde bulundunuz. ABD, Almanya`dan İslami terörizme karşı mücadelede bekliyor¨ sorusuna şu yanıtı verdi:

¨Biz buraya çatı örgütleri davet ettik. Milli Görüş`te İslam Konseyi`nde temsil ediliyor. ABD`de gerçekten iki gün boyunca yüksek düzeyde görüşmelerde bulundum. Ama bu görüşmelerin Almanya`daki İslam Konferansı ile ilgisi yoktu. Tabii orada böyle bir zirve düzenleyeceğimiz söyledim. Ayrıca Avrupa Birliği`ndeki bakan arkadaşlarımızla yaptığım toplantılarda da bunu dile getirdim. Ama biz Almanya`daki sorunların Almanya`da çözülmesini istiyoruz. Diğer tarafta değil.

İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble başkanlığında yapılan İslam Konefarnsı’na katılanların isimleri ise şöyle:

Günther Beckstein (Bavyera İçişleri Bakanı), Maria Böhmer (Federal Göç ve Uyum Sorumlusu), Ursula von der Leyen (Federal Aile Bakanı ), Ehrhart Körting (Berlin İçişleri Senatörü), Brigitte Zypries (Federal Adalet Bakanı), Kenan Kolat (ATT), Feridun Zaimoğlu, Seyran Ateş, Necla Kelek, Mehmet Yıldırım (DİTİB), Bekir Alboğa (DİTİB Dinlerarası Diyalog Sorumlusu), Ali Kızılkaya (İslam Konseyi), Eyyüp Köhler (Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi), Prof. Havva Yakar, Ezhar Cezairli, Badır Muhamed, İslam Kültür Merkezleri Birliği, Dr. Naid Kermani (yazar), Nasir Dyafri (ekonomi uzmanı), Walid Nakschbandi (televizyon yapımcısı), Ali Ertan Toprak (AABF), Dr. Yüksel Özdemir (AABF).

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title