Haberler

Berat Kandili Ne Zaman 2019? Kandil Orucu Hangi Gün Tutulur?

Güncelleme:

Berat Kandili heyecanla bekleniyor. Berat Kandili, İslam'da mübarek kabul edilen gecelerden ve Ramazan ayının gelişinin müjdecisi olan Şaban ayının 15. gecesidir. Temize çıkma anlamına gelen Berat Kandili, müslümanlar için büyük önem taşır. Peki 2019 Berat kandili ne zaman? Berat Kandili orucu hangi tutulmalı? Kandil nasıl değerlendirilmeli?

Berat Kandili, af ve mağfiret ayı olan Ramazan ayı öncesinde müminlerin temize çıkmak üzere değerlendirebilecekleri mübarek bir gecedir. Duaların kabul edildiği beş geceden biri olarak Peygamberimiz tarafından müjdelenen Berat Kandili ne zaman, hangi gün? Berat Kandili nasıl değerlendirilmeli? Berat Kandili orucu hangi gün tutulmalı? İşte Berat Kandili hakkında merak edilenler...

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?

Berat Kandili, Şaban ayının 15'inci gecesi idrak edilir. Kelime anlamına göre "berat", günahlardan arınma, temize çıkma, ilahi af ve rahmete nail olma anlamlarına geliyor. 2019 Berat Kandili, 19 Nisan Cuma gününe denk gelmektedir.

BERAT KANDİLİ ORUCU HANGİ GÜN TUTULUR?

Berat Kandili, İslam alemi için büyük önem taşır. Bu yüzden müminler, Berat Kandili gecesini dua ve ibadetle, gündüzünü de oruç tutarak değerlendirmek istiyorlar. Peygamber Efendimizin Ramazan ayından sonra en çok oruçla geçirdiği ay olan Şaban ayının 15'inde idrak edeceğimiz Berat kandili orucu hangi gün tutulmalı? Berat Kandili 19 Nisan Cuma'yı 20 Nisan Cumartesi'ye gece idrak edilecek. Gündüzünü oruçla geçirmek isteyenler Cumartesi günü tutmaları gerekir.

Sadece Cumartesi Günü Oruç Tutulur mu?

Alimler, Peygamber Efendimizin aşağıdaki hadisi şeriflerin ışığı altında yalnızca cuma, cumartesi ve pazar günleri oruç tutulmasını mekruh olabileceğine kanat getirmişlerdi. Bu ise farz ve vacip oruçlar dışında kalan örneğin kandili orucu gibi nafile oruçlar için geçerlidir. Bu sebeple 2019 Berat Kandili için 19 Nisan Cuma ve 20 Nisan Cumartesi olmak üzere iki gün oruç tutmakla mehruhluk ciheti kalkmış olur.

"Cuma günü bir bayram günüdür. Bayram gününüzü oruç günü yapmayın." (Müsned, II/303)

"Üzerinize farz olan oruç müstesna, cumartesi günü oruç tutmayınız." (İbni Mâce, Sıyam: 38)

"Cumartesi ve pazar günleri müşriklerin bayram günleridir. Ben onlara muhalefet etmek isterim." (Neseî, Cum'a: 1)

"Geceler arasında sadece cuma gecesini ibadete tahsis etmeyin; yine günler arasında oruç tutmak için sadece cuma gününü tahsis etmeyin. Ancak sizden biri âdeti olan bir orucu tutuyorsa bu müstesnadır." (Neylü'l-Evtar, IV/249)

BERAT KANDİLİ'NİN ÖNEMİ NEDİR?

Berat kandili, Allah'ın ekstra rahmet, lütuf ve mağfiretiyle tecelli ederek, kullarına bağışlanma, kapılarını ardına kadar araladığı; müminlerin dualarına icabet ettiği, günahlarını affettiği, yapılan ibadetleri normal zamanlardan kat kat fazla mükâfatlandırdığı bir zaman dilimidir.

Bu gecenin dört adı vardır; mübarek gecenin en meşhur adı "leyle-i beraa" (Berat Gecesi) olmakla birlikte "leyle-i mübareke", "leyle-i rahmet" ve "leyle-i sakk" isimleridir. Peygamber Efendimizin, Berat Kandili'ne ilişkin şöyle buyurduğu ifade ediliyor:

"Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim' buyurur."

Berat Kandili gecesini ibadet ve taatle geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi vardır. Berat gecesi hakkında Allah Resulü bir başka hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuştur:

"Bu gece Şaban'ın onbeşinci gecesidir. Allah Teâlâ bu gecede Beni Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanları Cehennem'den kurtarır. Ancak kendisine şirk koşanların, müslümanlara karşı kin ve düşmanlık besleyenlerin, akrabaları ile münasebeti kesenlerin, gururlu ve kibirlilerin, ana-babasına asî olanların ve içki içmeye devam edenlerin yüzüne bakmaz." (Buhârî, et-Tergîb ve't-Terhib, II, 118)

"Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar kabul olur. Bunlar; Recep ayının ilk gecesi, Şaban ayının on beşinci gecesi, Cuma ve Bayram geceleridir".

"Kim bayram gecesini ve Şâban ayının on beşinci (Berat) gecesini ibadetle ihya ederse, kalplerin öldüğü günde o kişinin kalbi ölmez".

BERAT GECESİ'NİN 5 ÖZELLİĞİ

1- Her önemli iş bu gecede ayırdedilir.

2- O gecedeki ibadetin fazileti büyüktür.

3- İlâhi rahmet yayılır.

4- Mağfiret gecesidir.

5- O gece, Resûlüllah'a şefaat hakkının tamamı verilmiştir.

BERAT KANDİLİ GECESİ YAPILACAK İBADETLER

* Oruç tutmak: Peygamber Efendimiz'in Ramazan'dan sonra en çok oruç tuttuğu ay olan Şaban ayıdır. Bu yüzden Berat Kandili için ister 19 Nisan Cuma ve Cumartesi olmak üzere iki gün oruç tutabilirsiniz.

* Kaza Namazı Ve Nafile Namaz Kılmak

* Kur'an-ı Kerim Okumak

* Tevbe İstiğfar Etmek

* Salavat Getirmek

* Hamd Etmek Ve Şükür Halinde Bulunmak

* Allah'ı Çokça Zikretmek

* Sadaka Vermek

2019 Berat Kandili Ne Zaman İdrak Edilecek?

BERAT KANDİLİ DUASI

Berat Kandili, borçlardan kurtulma manasına geldiği için özellikle samimi ve halis niyetle dua edilmeli, Allah'a yakarılmalıdır. Peki nasıl dua etmeli? Peygamber Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam bu gece Rabbine şöyle dua etmiştir:

"Allahım, azabından affına, gazabından rızana sığınırım, Senden yine Sana iltica ederim. Sana gereği gibi hamd etmekten âcizim. Sen Kendini sena ettiğin gibi yücesin."

Bununla birlikte fikir vermesi açısında evliyaların şöyle bir duası vardır:

"Allahım, şayet ismimi saîdler defterine yazdıysan, orada sabit kıl. Şayet ismimi şakiler defterine yazdıysan oradan sil. Çünkü Sen buyurdun ki, 'Allah dilediğini siler yok eder, dilediğini de sabit bırakır, Levh-i Mahfuz Onun katındadır."12

2019 DİNİ GÜNLER VE KANDİL TARİHLERİ

Regaib Kandili: 07 Mart 2019 Perşembe (30 C.ahir 1440)

Üç Ayların Başlangıcı: 08 Mart 2019 Cuma (1 Receb 1440)

Mirac Kandili: 02 Nisan 2019 Salı (26 Receb 1440)

Berat Kandili: 19 Nisan 2019 Cuma (14 Şaban 1440)

Ramazan Başlangıcı: 06 Mayıs 2019 Pazartesi (1 Ramazan 1440)

Kadir Gecesi: 31 Mayıs 2019 Cuma (26 Ramazan 1440)

Ramazan Bayramı Arifesi: 04 Haziran 2019 Salı (30 Ramazan 1440)

Ramazan Bayramı (1.Gün): 05 Haziran 2019 Çarşamba (1 Şevval 1440)

Ramazan Bayramı (2.Gün): 06 Haziran 2019 Perşembe (2 Şevval 1440)

Ramazan Bayramı (3.Gün): 07 Haziran 2019 Cuma (3 Şevval 1440)

Kurban Bayramı Arifesi: 10 Ağustos 2019 Cumartesi (9 Zilhicce 1440)

Kurban Bayramı (1.Gün): 11 Ağustos 2019 Pazar (10 Zilhicce 1440)

Kurban Bayramı (2.Gün): 12 Ağustos 2019 Pazartesi (11 Zilhicce 1440)

Kurban Bayramı (3.Gün): 13 Ağustos 2019 Salı (12 Zilhicce 1440)

Kurban Bayramı (4.Gün): 14 Ağustos 2019 Çarşamba (13 Zilhicce 1440)

Hicri Yılbaşı: 31 Ağustos 2019 Cumartesi (1 Muharrem 1441)

Aşure Günü: 09 Eylül 2019 Pazartesi (10 Muharrem 1441)

Mevlid Kandili: 08 Kasım 2019 Cuma (11 R.evvel 1441)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Kandil Dağı Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title