Haberler

Belde Karantinaya Alındı

Özalp ve Saray İlçelerinde Hayvanlarda Baş Gösteren Şap Salgını Yüzünden Onlarca Hayvan Telef Oldu.

TELEF OLAN HAYVANLAR KİREÇLENİP GÖMÜLÜYOR

KÖYLÜLERE CAMİ HOPARLÖRÜ İLE UYARI

VAN'ın Özalp ve Saray İlçelerinde hayvanlarda baş gösteren şap salgını yüzünden onlarca hayvan telef olurken, Sağmalı Beldesi karantina altına alındı. Virüsün belirlenmesinin ardından Özalp İlçesi'nde de karantina uygulamasına başlanacağı bildirildi. Hayvanları telef olan vatandaşlar, çukurlar açarak kireçleyip gömü işlemi gerçekleştirirken, yetkililerin yardım eli uzatmalarını bekliyorlar. Tarım Müdürlüğü yetkilileri ise şap virüsünün İran'dan gelmiş olabileceğini, ölümlerin önüne geçebilmek için çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü söyledi.

TELEF OLAN HAYVANLAR KİREÇLENİP GÖMÜLÜYOR

İran sınırında yer alan Van'ın Özalp ve Saray İlçelerinde etkili olan Şap virüsü, küçük ve büyükbaş hayvanlarda öldürücü sonuçlar vermeye başladı. Bu sebeple sadece Özalp İlçesinde bulunan 15 bin 600 büyükbaş ve 200 bin küçükbaş hayvan tehlike altında. Köylüler, Tarım Müdürlüğü yetkililerinin gerekli ilgiyi göstermediğinden yakınırken, binlerce hayvanın hastalığın pençesinde olduğunu ve bu yüzden her geçen gün telef olan hayvan sayısının arttığını belirterek, etkili ilaç takviyesinde bulunulmasını istedi. Şap virüsünün etkili olduğu Özalp İlçesi'ne bağlı Dağdeviren Köyü'nde 10 adet büyükbaş ve 50 adet küçükbaş hayvan telef oldu. Köylüler, telef olan hayvanları kazdıkları çukurlara kireçleyerek gömüyorlar

CAMİ HOPARLÖRÜ İLE UYARI

Köy Muhtarı Sedrettin Nak, ölümlerin bu hızla devam etmesi halinde köylünün ekononomik sıkıntı çekeceğini, yetkililerin bir an önce tedbir alması gerektiğini söyledi. Muhtar Nak, telef olan hayvanların kireçlenerek gömülmesi için köylüleri, cami hoparlörü ile uyararak, hastalığın daha da yaygınlaşmasının önüne geçmeye çalışıyor. Köydeki hasta hayvanları muayene etmek amacıyla gelen özel klinik Veteriner Hekimi Tahir İzi ise muayene sonucuna göre hastalığın şap olduğunu ve salgın şeklini aldığını, genç hayvanlarda öldürücü sonuçlar verdiğini belirtti. Hastalığın İran sınırına sıfır noktada bulunan Saray İlçesi'nden yayılma gösterdiğine değinen Veteriner Hekim Tahir İzi, hastalığın her köye sıçradığını, konuyla ilgili Tarım Müdürlüklerinin herhangi bir tedbir almadığını, dezenfektan dağıtılmadığını ve ahırların temizlenmediğini söyledi.

VİRÜS KUZULARDA ETKİLİ

Özalp İlçe Tarım Müdürü Erdem Yazıcı ise 2009 yılı sonbahar döneminde 15 bin 326 büyükbaş, 134 bin 910 küçükbaş, 2010 yılı ilkbahar döneminde ise 12 bin 138 büyükbaş ve 128 bin 204 küçükbaş hayvanı aşıladıklarını, ancak buna rağmen şap hastalığının etkili olduğunu söyledi. Hayvanlardan gerekli numuneleri alarak Ankara Şap Enstitüsü'ne gönderdiklerini ve gelecek olan sonucu beklediklerini de sözlerine ekleyen Yazıcı, virüsün belirlenmesinin ardından Kaymakam Hüseyin Demirbaş başkanlığında İlçe Komisyonu'nun toplanacağını ve alınacak önlemlerin belirlenerek uygulamaya sokulacağını da aktardı. Şaplı hayvanların antibiyotik uygulanmadan önce kesilerek etinin kavurma yapılarak tüketilebileceğini de aktaran Yazıcı, "Şap virüsü 7 türlüdür. Şu anda etkili olan virüsün hangisi olduğu yönünde araştırmalar Ankara Şap Enstitüsü tarafından belirlenmeye çalışılıyor. Belirlendikten sonra ona göre tedavi uygulayacağız. Konunun üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Yeni doğmuş kuzulara aşı yapamıyoruz. Bu sebeple virüs, bağışıklık sistemleri gelişmemiş olan kuzularda etkili oluyor. Eğer hasta hayvanlara ilaç uygulanmamışsa kesilip etleri yenilebilir. İlçemize bağlı Sağmalı Beldesinde karantina uyguladık. Ayrıca ihbarların geldiği köylerimize dezenfektan dağıtımımız devam ediyor. Umarız hayvan telefleri çok olmaz" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title