Haberler

Belçika'da Zenci Nikah Memuru Skandalı

Belçika'nın St. Niklaas Şehrinde Bir Nikah Memurunun Zenci Olmasından Dolayı Birçok Nikahın İptal Edildiğinin Duyulması Dünya Basınına 'Skandal' Olarak Yansıdı.

Belçika'nın st. Niklaas şehrinde bir nikah memurunun zenci olmasından dolayı birçok nikahın iptal edildiğinin duyulması dünya basınına 'skandal' olarak yansıdı.

St. Niklaas Belediyesi'nde nikah memurunun zenci olmasından dolayı bazı Belçikalıların evliliklerini iptal ettikleri veya erteledikleri ortaya çıktı.

Uluslararası Çalışma, Gençlik ve Nüfustan Sorumlu Belediye Encümeni ve nikah memurluğu yapan Ruanda asıllı Wouter Van Bellingen, dünya basınında geniş şekilde yer bulan skandalla ilgili konuştu. Belçika'da çocukluğundan beri ayırım görmeye alıştığını ifade eden Bellingen, "Şimdi 34 yaşındayım ve çocuklarım var. Belçikalı bir aile tarafından evlatlık edinilerek buraya geldim. Olay, duyulmasının ardından televizyonlara yansıdı. Şu an herkes benimle röportaj yapmak istiyor çünkü başıma gelenlere şaşırıyorlar ama ben bu yaşadığıma hiç şaşırmıyorum" dedi.

Bu olayın sadece buz dağının görünen kısmı olduğunu anlatan Bellingen, şöyle konuştu: "Küçük yaşlarımdan beri bu tür durumları defalarca yaşadım. Bunlar ben belediye encümeni olduktan sonra ortaya çıktı. Düşünün bir kez, belediye encümenine bu yapılıyorsa sokaktaki bir zenciye, Türk veya Arap asıllıya neler yapılır, bunların hiçbiri televizyona çıkmıyor."

Yaşanan ayırımcılığı Belçika'nın sömürgecilik sonrası eşitliksiz tutumunu devam ettirmesinin bir sonucu olarak değerlendiren Bellingen, sözlerine şöyle devam etti: "Belçika sömürgesi olsak da bizi hiçbir zaman diğer halklarla eşit görmedikleri için bugün hala bir zencinin nikah memuru olmasını hazmedemiyorlar. Ben demokratik bir şekilde tayin edildiğime göre, şayet bu insanlar evlenmek istiyorlarsa ya benim önümde evlenirler ya da evlenmezler. Üçüncü bir alternatif de başka şehire taşınmaları. Bu şehirde nikahı ben kıyarım"

Dün bir Belçika televizyonunda Türkiye'de azınlıklara saygı duyulmadığıyla ilgili bir programı da eleştiren Bellingen, sözlerine şöyle devam etti: "Belçika gibi bir ülkede insanlar iç içe yaşamıyor, sosyal bir yaşantı yok. Başkalarını, başka halkları tanımak istemiyorlar. Halbuki insanlar ve milletler birbirlerine muhtaç. Ne yazık ki buna rağmen Belçika, ABD ve Avrupa kimsenin kimseye ihtiyacı yok gibi davranıyor. Belki birkaç nesil sonra bu değişir."

Olayı belediyede çalışan bir başka arkadaşı vasıtasıyla öğrendiğini ifade eden Wouter Van Bellingen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Evlenmek isteyen insanlar belediyeye gelerek tarih istiyor. Bazıları nikahı benim kıyacağımı öğrenince nikahtan vazgeçiyor, erteliyormuş. Nikah tarihi veren arkadaşım zenci olduğum için benim arkamdan hakaret ettiklerini söyledi. Bu tür üç nikah iptal edilmiş veya ertelenmiş nikah tespit ettik. Olayın medyaya yansımasının ardından dünyanın her yerinden pek çok destek telefonu ve elektronik posta aldım. 2007 yılında AB'nin başkentinde bunun olmasını insanlar utanç verici buluyor, beni destekliyor. Amerika'dan, Kanada'dan, Avustralya'dan pek çok mail aldım. Hollanda, Fransa, Belçika, İspanya, İsveç ve ABD televizyonları bu durumu haber yaptı. Irkçılık sadece Belçika'da değil ABD ve Avrupa'da da var; fakat bu durum bardağı taşırdı."

(MC-CY-CY-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title