Haberler

Belçika'da DHKP-c Üyelerine İlişkin Karar 20 Aralıkta

Belçika Adaleti, Uzun Yıllar Süren Bir Yargılama Sürecinin Ardından Geçen Yıl Ağır Hapis Cezalarına Çarptırdığı, Ancak Adli Bir Hata Nedeniyle Kararlarını İptal Ederek Serbest Bıraktığı Terör Örgütü DHKP-c Üyelerinin "Yeniden Yargılanma" Sürecini Anvers Temyiz Mahkemesinde Tamamladı.

Belçika adaleti, uzun yıllar süren bir yargılama sürecinin ardından geçen yıl ağır hapis cezalarına çarptırdığı, ancak adli bir hata nedeniyle kararlarını iptal ederek serbest bıraktığı terör örgütü DHKP-C üyelerinin "yeniden yargılanma" sürecini Anvers Temyiz Mahkemesinde tamamladı.

Bugünkü oturumda sanık avukatlarının son savunmalarını dinleyen mahkeme heyeti, kararını 20 Aralıkta açıklayacağını bildirdi.

Terörist Fehriye Erdal ve terör örgütü DHKP-C üyesi 10 sanığı Belçika'da işledikleri suçlardan yargılayan Bruges Ceza Mahkemesi, 28 Şubat 2006'da açıkladığı kararda, Fehriye Erdal'a 4, örgütün başı Dursun Karataş'a 5, sözcüsü Musa Asoğlu'na 6, Kaya Saz, Bahar Kimyongür, Zerrin Sarı ve Şükriye Akar Özordulu'ya 4'er yıl hapis cezası vermişti. Gent Temyiz Mahkemesi de 7 Kasım 2006'da bu cezaları onamıştı.

Terör örgütü üyelerinden Musa Asoğlu, Kaya Saz, Şükriye Akar Özordulu ve Bahar Kimyongür cezaevinde bulunurken, Belçika'da bir ikamette göz hapsinde bulunduğu varsayılan ve karardan 2 gün önce "izini kaybettiren" Fehriye Erdal ile Dursun Karataş ve Zerrin Sarı isimli teröristler firarda sayılıyordu.

Belçika'da bazıları 1999 yılında suçüstü yakalanan örgüt üyeleri hakkında verilen kararların tümü, geçen nisan ayında Yargıtay tarafından bir tek gerekçeyle bozuldu. Yargıtay kararının ardından tutuklu ve hükümlü teröristlerin tümü serbest bırakıldı, firardakiler hakkındaki kararlar da "adli bir hata yapıldığı" gerekçesiyle iptal edildi.

Yargıtay, sanıklar hakkında verilen kararlara yönelik hiçbir eleştiri ve itirazda bulunmadı.

Anvers Temyiz Mahkemesinde tekrar başlatılan ve bugün sona eren yargılamalar sırasında savcılık, Karataş ve Asoğlu için 10'ar yıl hapis cezası isterken, Asoğlu hakkında ayrıca 5 bin avro para cezası talebinde bulundu.

Savcılık, Kimyongür için 7 yıl hapis ve 5 bin avro para cezası, Erdal, Saz, Sarı ve Özordulu için 5'er yıl hapis cezası istedi.

DHKP-C'nin uluslararası terör örgütü, suç örgütü ve çete olduğunun teyit edilmesini de isteyen savcılık, sanıkların mahkemeyi yanıltmak istediğini, Belçika'nın elinde önemli belge ve kanıtlar bulunduğunu, Belçika'yı merkez olarak kullanan bu örgütün, terör örgütü El Kaide'den farkı olmadığını bildirdi.

Terör örgütünün Türkiye'deki son faaliyetleri hakkında da bilgi ve örnekler veren savcılık, Belçika'nın uluslararası terörizme karşı mücadeleye katılması gerektiğini, birçok terör örgütünün bu mahkeme kararını beklediğini, sanıklara hoşgörüyle davranılması halinde diğer bazı terör örgütlerinin de Belçika'ya gelip yerleşeceğini belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title