Haberler

Belçika'da 7 DHKP-c'linin Serbest Bırakılması

Belçika'da Aralarında Fehriye Erdal'ın da Bulunduğu 7 DHKP-c Terör Örgütü Üyesinin Yargılandıkları Mahkemece Serbest Bırakılması, Türkiye'de Tepkiyle Karşılandı.

Belçika'da aralarında Fehriye Erdal'ın da bulunduğu 7 DHKP-C terör örgütü üyesinin yargılandıkları mahkemece serbest bırakılması, Türkiye'de tepkiyle karşılandı.

Terör örgütü DHKP-C üyesi 7 kişi hakkında Kasım 2006'da Belçika Bruges Mahkemesi'nin verdiği mahkumiyet kararı, Belçika Yargıtayı tarafından 19 Nisan 2007 tarihinde bozulmuş ve terör örgütü mensupları Belçika'da işledikleri suçlara ilişkin olarak 8 ve 20 Kasım 2007 tarihlerinde Anvers İstinaf Mahkemesi'nde yapılan duruşmalarda tekrar yargılanmışlardı. Anvers İstinaf Mahkemesi'nin 7 Şubat 2008 tarihinde davaya ilişkin verdiği kararla sanıklar "terör örgütü veya çete mensubu olma" suçlarından beraat

ederken, içlerinden 3 terörist belgede sahtecilik ve silah bulundurma suçlarından cezaya çarptırılmış, ancak bu ceza da tecil edilmişti.

Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün konuyla ilgili yapılan açıklamada, mahkeme karar metninin ayrıntılı inceleneceği ve temyiz yolunun araştırılacağı bildirildi. Bakanlık sözcüsü Levent Bilman, "Mahkeme karar verirken DHKP-C'nin Türkiye, Almanya veya Hollanda'da terörist faaliyetlerinin Belçika'daki davayı etkilemeyeceği değerlendirmesiyle hareket ettiyse, bu değerlendirmenin başta BM Güvenlik Konseyi kararları olmak üzere terörle uluslararası mücadelenin temel ilkelerini ihlal etmiş olur. DHKP-C'yi

Mayıs 2002'den bu yana terör örgütleri listesine dahil eden AB Konseyi kararları, dolayısıyla AB hukuku ile de çelişecektir. Belçika mahkemesinin kararı, teröre binlerce şehit vermiş Türk halkında tepkiyle karşılanmıştır. Bu tür kararların terör örgütlerini cesaretlendireceği kuşkusuzdur" dedi.

Cezaya çarptırılan terör örgütü mensupları arasında 9 Ocak 1996 tarihinde Özdemir Sabancı ve çalışma arkadaşlarının cinayeti faillerinden Fehriye Erdal da bulunuyor. Halen firarda olan Fehriye Erdal hakkında verilen hüküm, sadece Belçika'daki faaliyetlerini kapsıyor. Belçika Gand Mahkemesi'nin 29 Mart 2007 tarihli kararı uyarınca, Erdal'ın Türkiye'de işlemiş olduğu suçlardan dolayı Belçika'da yargılanmasına ilişkin hukuki süreç ise henüz sonuçlanmadı.

(DS-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title