Haberler

Bedaş, Avrupa'ya 6 Projesini Tanıttı

Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ (BEDAŞ), elektrik sayaçlarında uzaktan kontrol imkanı sağlayan ve akıllı sistemlerin kullanımını amaçlayarak kaçak kullanımını da engelleyen 6 Ar-Ge projesini Avrupa'da tanıttı.

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da düzenlenen ve dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinin katıldığı Avrupa Altyapı Şebekeleri Fuarı'nda akıllı elektrik sayacı üreten Türk şirket Luna Elektrik Elektronik AŞ ile geliştirdikleri projelerini tanıtan BEDAŞ, katılımcılardan ilgi gördü.

Tanıtım toplantısında konuşan Luna Elektrik Elektronik AŞ Genel Müdürü Mustafa Karabağlı da söz konusu projeler sayesinde enerji tasarrufuna yüzde 5-10 civarında bir katkı sağlanmasının öngörüldüğünü söyledi.

Bu açıdan projelerin önem taşıdığına işaret eden Karabağlı, " İstanbul'un Avrupa yakasında yaklaşık 3 milyon aboneye projelerin ulaşmasıyla yılda 70 milyon dolarlık bir tasarruf sağlanacağını tahmin ediyoruz." dedi.

Bu projelerden biri olan "Narrow Band-Internet of Things uygulamaları" ile mobil telefon şebekesine benzer bir yapı oluşturularak bir ağ kuruluyor. Bu uygulamayla, nesnelerin internet erişimlerinin çıkış kapısının elektrik sayaçları olacağı öngörülüyor. Proje hayata geçtiğinde evdeki fırın veya buzdolabı ile internet erişiminin elektrik sayaçları üzerinden çalıştırılabilmesine imkan sağlanıyor.

Tatildeyken su kaçağına önlem

BEDAŞ'ın projelerinden bir diğeri olan "Elektrik sayaçları yardımıyla doğalgaz ve su sayaçlarının uzaktan okunması" kapsamında 100 adet pilot uygulama başlatılmış durumdayken, proje çerçevesinde su ve doğalgaz sayacındaki bilgiler elektrik sayacı üzerinden merkeze ulaştırılıyor.

Bu sayede kurumlar ayda bir okumakta zorlandıkları sayaçları her gün okuyup izleyebilir hale geliyor. Aynı zamanda aboneler de bu bilgiye erişim imkanı elde ediyor. Tatile çıkan bir abone, evinde su kaçağı olduğunu rahatlıkla öğreniyor ve buna müdahale şansı elde edebiliyor.

Söz konusu projenin uygulanmasıyla, sadece elektrikte değil su ve doğalgaz şebekesinde de tüketim bilincinin artması ve buna bağlı tasarrufların sağlanabileceği öngörülüyor.

Kaçak kullanıma karşı "çabuk geçme sayaçlar"

BEDAŞ'ın, "Çabuk geçme sayaçlar ile kaçak kullanımın önlenmesi" projesi ise "tak ve çalıştır" mantığı ile hızlı montajlanabilen cihazları içeriyor. Bu sayaçlar, kaçak kullanım halinde merkeze alarm gönderme özelliğine sahip bulunuyor. Söz konusu uygulamada teknik kayıplar ile kaçak kullanım özel geliştirilmiş algoritma ile birbirinden ayrıştırılabiliyor.

Kaçak kullanım halinde merkeze "sinyal" giderken hangi sayaca müdahale edildiği de net olarak görülebiliyor. Pilot uygulamaları da yapılan bu sayaç sayesinde, kaçak kullanım neredeyse yüzde 100'e yakın engellenebiliyor.

Kaynak: AA / Ekonomi

Amsterdam İstanbul Hollanda Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! KDV'ye zam mı geliyor? Kafelerde KDV'ye zam mı gelecek? Bahar CANLI izle! SHOW TV Bahar 8.bölüm CANLI izleme linki! Paris Hilton, Taylor Swift geleceği için VIP alandan mı çıkarıldı? Paris Hilton neden VIP alandan çıkarıldı? Her derde deva! Cevizi suya koyun ve için; Etkisine inanamayacaksınız... ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title