Haberler

Beckett: "türkiye'siz Avrupa Daha Az Güvenli Olacak"

İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, Le Monde Gazetesinde Yayınlanan Makalesinde AB'nin Karşı Karşıya Bulunduğu Meydan Okumaların Üstesinden Gelebilmesi İçin Türkiye'ye İhtiyacı Olduğunu Belirterek "Türkiye'yi Reddedersek Avrupa Daha Az Güvenli Olur" Uyarısını Yaptı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, AB'nin karşı karşıya bulunduğu meydan okumaların üstesinden gelebilmesi için Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu belirterek "Türkiye'yi reddedersek Avrupa daha az güvenli olur" uyarısını yaptı.

Margaret Beckett, 14 Aralık tarihli Le Monde gazetesinde "Türkiye konusundaki stratejik tercihler" başlıklı bir makale yayınladı. Avrupa siyasetçilerinin karşı karşıya bulunduğu meydan okumalara dikkat çeken Beckett, bu çerçevede Asya'nın rekabeti, enerji sorunu, Ortadoğu, Müslümanlar ile Müslüman olmayanlar arasında artan aşırılıklar, nüfus yaşlanması, Avrupa'nın dünyadaki stratejik rolü gibi sorunları sıraladı.

Türkiye'nin Avrupa'ya yönelik bu meydan okumaların başarılı bir biçimde üstesinden gelinmesine yardımcı olabileceğine ve bunu yapmaya istekli olduğuna işaret eden Beckett, AB'nin, Türkiye'nin üyelik kriterlerini yerine getirmesinden sonra taahhütlerine uyacağını göstermesi gerektiğini belirtti.

AB'nin Türkiye konusunda doğru tercihi yapması gereğine işaret eden Beckett, Türkiye'nin limanlarını Rumlara açması gerektiğini, bunu yapmadığı için AB'nin tepki gösterme hakkının bulunduğunu savunarak şöyle devam etti:

"Ancak İngiltere, bu yanıt orantılı ve Türkiye'nin tüm yükümlülüklerini yerine getirmesine olanak verecek biçimde olması gerektiğine inanıyor. katılım sürecinin devam etmesi, Türkiye'nin AB ile diyaloğu sürdürmesi ve Türk hükümetinin Kıbrıs sorununa bir çözüm bulması sağlayacak biçimde hareket etmek, Türkiye'deki değişimin ve Kıbrıs'ın güvenliğinin sağlanması tek yoludur."

İngiltere Dışişleri Bakanı, makalesini noktalarken "Yanlış yapmayalım: Eğer biz Türkiye'yi reddedersek yoksulaşmış, küçülmüş ve daha az güvenli bir Avrupa ile karşı karşıya kalacağız" uyarısını yaptı.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title