Haberler

Bebeklerde Diş Sağlığı

Bebeklerde Çene Yapısı ve Dişlerin Sağlıklı Gelişimi İçin 2 Yaşından İtibaren Dişlerin Düzenli Olarak Ebeveynleri Tarafından Fırçalanarak Bu Alışkanlığın Kazandırılması Gerektiği Bildirildi.

Bebeklerde çene yapısı ve dişlerin sağlıklı gelişimi için 2 yaşından itibaren dişlerin düzenli olarak ebeveynleri tarafından fırçalanarak bu alışkanlığın kazandırılması gerektiği bildirildi.

Özel Aspendos Hastanesi Diş Hekimi Handan Alankaya, ilk süt dişlerin ağızda görünmesinden sonra bebeklerde diş bakımına başlanmasının gerekli olduğunu ifade etti. Genetik faktörlerle daha erken ve daha geç olmasına rağmen genelde ilk ayda bebeklerde süt dişleri çıkmaya başladığını belirten Alankaya, şöyle konuştu: "Bebeklerde sağlıklı bir çene yapısı ve dişlerin olması için süt dişleri çıkmaya başlar başlamaz ağız ve diş bakımı yapılmaya başlanmalıdır. Diş etlerinde kızarıklık, şişlik, kaşıntı, tükürükte

artış, sert cisimleri ısırma isteği, iştahsızlık ve huzursuzluk bebeklerde diş çıkartma belirtileri olarak algılanmalı. Süt ve mamayla beslenen bebeğin bu dönemde ağzında süt veya mama artığı kalmaması için beslenmeden sonra mutlaka su verilmeli. Bu bebeklerde ileriki zamanlarda oluşacak çocukluk çağı diş çürüklerini önemli ölçüde engeller."

Bebeklerin ağzında çıkan diş sayısı arttıkça ebeveynlerin yumuşak uçlu ve bebeklere özel diş fırçaları kullanımına geçilmesi gerektiğini belirten Alankaya; ebeveynlerin okul öncesi çağa kadar bebeklerin dişlerini fırçalamaları gerektiğini söyledi.

Bebeklik döneminde 2.5 yaşına kadar olan çocuklarda diş macunu kullanımının önerilmediğini anlatan diş hekimi Handan Alankaya, sözlerine şöyle devam etti: "Ancak florur içeren bebekler için hazırlanan diş macunlarından leblebi kadar macunla fırçalamak yeterli. Çocukların diş fırçalamasını istemesi için tadının da hoşlarına gidecek bir macun olması ve bunun için istek duymaları da önemli. Fırçalama işleminde asıl olan diş macunudan çok etkili fırçalama yönteminin uygulanması olduğu da unutulmamalıdır"

Bebeklerin dişlerinde kahverengi leke oluşabileceğine dikkat çeken Alankaya; "Bebeklerin dişlerinde biberon çürüğü denilen kahverengi lekelenmeler görülebilir. Bu lekeler çoğunlukla, gece biberonla uyuyan bebeklerde görülür. Bunu engellemek için bebeklerin gece biberonla uyuma alışkanlığı bıraktırılmalı, bıraktırılamıyorsa eğer biberona su konularak öyle uyuması sağlanmalıdır" diye konuştu.

Bebeklerde parmak emme alışkanlığının doğuştan kazanılan bir yetenek olduğunu anlatan Alankaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Parmak emme alışkanlığı ortodontik problemlere neden olabilir. Bu alışkanlık 2.5, 3 yaşlarında bıraktırılmalı. Yine bebeklerin yaşadığı solunum problemleri de çene yapısının gelişmesi üzerinde olumsuz bir etki yapar."

Bebeklerde ilk süt dişleri çıkmaya başlamasından itibaren 3 veya 6 aylık periyotlarla mutlaka kontrollere gidilmesi gerektiğini anlatan diş hekimi Alankaya; "Yapılacak kontrollerin ileride karşılaşılabilecek ağız ve diş sağlığı sorunlarının önlenmesi açısından oldukça önemlidir" ifadelerini kullandı.

Bütün bunların yanında dengeli beslenme faktörünün de unutulmaması gerektiğini ifade eden Alankaya; "Dengeli beslenme bütün vücut gelişimini etkilediği gibi ağız sağlığı, diş, diş eti gelişiminde de önemli rol oynar" diye konuştu.

(MA-AT-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title