Haberler

    Bebekler Neden Parmağını Emer?

    Güncelleme:

    Bebeklerde parmak emme alışkanlığının neden olduğu çoğu zaman ebeveynler tarafından araştırılmaz. Bebeklerde parmak emme alışkanlığının nedenine inilmeden de ebeveynler tarafından bu alışkanlığı bir an önce bıraktırma yoluna giderler. Ancak bu davranış son derece yanlıştır. Çünkü parmak emme alışkanlığı ciddi sorunları da beraberinde getiriyor olabilir. Bu nedenlerden dolayı, nedeni araştırılmadığında bebeklerde parmak emme alışkanlığı oldukça zor hale gelecektir.

    Peki, bebeklerde parmak emme alışkanlığı neden olur?

    Bebeklerde parmak emme alışkanlığının halk arasında genellikle bebeğinin karnının aç olmasından kaynaklandığı bir davranış olarak bilinir. Ancak bu inanış son derece yanlıştır. Anne karnında başlayan ve ileriki yaşlara kadar devam eden parmak emme alışkanlığı, psikolojik sağlık sorunlarının da bir işareti olabilir.

    Bebekler yaşamını devam ettirebilmek içim emme refleksi ile dünyaya geliyorlar. Anneden emdikleri süt ile doyuma ulaşan bebekler emme refleksi ile karnını doyurduklarını ve doyuma ulaştıklarının farkındadırlar. Doğduktan sonra 4 ve 5 aylık olana kadar devam eden parmak emme alışkanlığı normal olarak karşılanabilir. Ancak 5. Aydan sonra parmak emme alışkanlığı normal olarak karşılanmaz.

    Eğer yürümeye başladıktan ve 1 yaşından sonra da parmağını emiyorsa, bu onun fazla yorgun, rahatsız, mutsuz ve sıkıntılı olduğuna işaret edebilir. Ancak bu ciddi bir problem olarak görülmez, onu rahatlatan davranışlardan biri olarak ifade edilir.

    Çocuklar neden parmaklarını emer sorusuna genel bir cevap vermek gerekirse, bu duruma neden olan unsurları şu şekilde sıralayabiliriz,

    1- 1 yaş civarındaki çocuklar uykuya geçerken,

    2- Diş çıkarma zamanında diş mineleri kaşındığı için,

    3- Çevrelerinde parmak emen birilerini model aldıkları zaman,

    4- Ebeveynler arası gerginliklerde,

    5- Yeni kardeşin dünyaya gelmesi durumunda,

    6- Zorlukla karşılaştıklarında, utanma, sıkılma, yorgunluk belirtisi olarak,

    7- Sevgi ve güven eksikliği varsa,

    8- Memeden erken koparılmışsa,

    9- Ek besinlere zorlanmışsa parmaklarını emebiliyor.

    Kaynak: Pembenar / Kadın

    Kadın Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title