Haberler

Bebek Mamaları Sağlık Bakanlığı Tarafından Ruhsatlandırılmalı"

YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, bebek mamalarının bir an önce Sağlık Bakanlığının denetimine girmesini isteyerek, sadece eczanelerde satılması gerektiğini söyledi.

Saydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçtiğimiz hafta içeriğinde Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) tespit edilen bir bebek mamasının toplatıldığını anımsatarak, mamaların içinde bulunan, vitamin, protein gibi bileşimler açısından son derece titizlikle hazırlanması, uygun saklama koşullarında bekletilmesi ve zamanı geçmeden tüketilmesi gereken ürünler olduğunu vurguladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bitkisel ilaçlar ve preparatlara da ruhsat verdiğini belirten Saydan,  şöyle konuştu:

"Bundan dolayı birçok vatandaşımızın sağlığını ve hayatını kaybettiği gerçeğini unutmamamız gerekiyor. Bebek mamalarının da ruhsatlandırılmasının Sağlık Bakanlığına geçmesi için geleceğimizin teminatı bebeklerimizin de sağlığını yitirmesi mi gerekiyor? Bebeklerimizin yani geleceğimizin sağlığı göz ardı edilemez. Bebek oyuncakları ve bezleri Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olarak satılmaktayken, mamaların Gıda, Tarım Hayvancılık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması son derece vahim bir durumdur. Bu yüzden bebek mamaları bir an önce Sağlık Bakanlığı'nın denetimine girmeli ve sadece eczanelerde satılmalıdır."

-"Bebek mamaları market raflarında satılıyor"

Bebek mamalarının uzun zamandır market raflarında da satıldığını anlatan Saydan, şöyle devam etti:

"Mamaların markette satılmasıyla biz eczacılar olarak annelere, zorunlu olmadıkça ilk 6 ay mutlaka anne sütü vermeleri gerektiği ya da hangi mamanın daha uygun olacağını ve nasıl hazırlanacağını anlatamıyoruz. Ayrıca bebek mamaları görsel ögelerin ve reklamların ön plana çıkmasıyla, kişinin göz zevkine ve reklam yönlendirmesine göre alınıp, bilinçsizce tüketilmeye başlandı. Üstelik şimdi mamaların üzerinde yazılı katkı maddeleri, reklam unsuru olarak kullanılmakta, satışı cazip hale getirilmeye çalışılmaktadır."

Saydan, ayrıca mamaların rutubetsiz ortamda ve uygun oda sıcaklığında saklanması gerektiğinin düşünüldüğünde, hangi marketin deposunda böyle bir ortamın mevcut olduğunu, bu konuda hangi kurumun, hangi yöntemle nasıl bir denetim yaptığını kamuoyuna açıklanmasının şart olduğunu savundu.

Bebek mamalarının sadece eczanelerde satılmasını isteyen Saydan, "Geleceğimiz olan bebeklerin sağlığını daha fazla tehlikeye atmamak için bu durumun yeniden düzenlenmesi ve bütün bebek mamalarının Sağlık Bakanlığının izni ve denetimi ile sadece eczanelerimizde, eczacıların kontrol ve danışmanlığıyla satılması sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı. - Eskişehir

Kaynak: AA / Yerel

Sağlık Bakanlığı Nurten Saydan Bebek Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title