Haberler

Bebek Konferansı"

İnsan yaşamının ilk 1000 gününün önemine dikkat çekmek amacıyla Hayaller Fabrikası tarafından hayata geçirilen Bebek Konferansında DORinsight tarafından Türkiye genelinde annelerle online yapılan anket çalışmasının sonuçları da açıklandı.

İnsan yaşamının ilk 1000 gününün önemine dikkat çekmek amacıyla

Hayaller Fabrikası tarafından hayata geçirilen Bebek Konferansında DORinsight tarafından Türkiye genelinde annelerle online yapılan anket çalışmasının sonuçları da açıklandı.

Konferansta konuşan online araştırma şirketi DORinsight Genel Müdür Vekili ve Araştırma Direktörü Ömer Eren, 1- 14 Mart 2016 tarihleri arasında online olarak yapılan araştırmaya bin 619 annenin katıldığını, araştırma kapsamında katılımcı annelere ve anne adaylarına bebeklerinin gelişimlerinde hangi faktörlere dikkat ettikleri ve ilk 1000 gün hakkında sorular sorulduğunu söyledi.

İlk 1000 gün kavramını 4 anneden birinin bildiğini dile getiren Eren, şunları kaydetti:

"Araştırmada annelere ve anne adaylarına 'İlk 1000 gün' kavramını bilip bilmedikleri sorulduğunda, katılımcıların sadece dörtte birinin ilk 1000 gün hakkında bilgi sahibi olduğu belirleniyor. 'Bilmiyorum' yanıtını veren anneler dışında, ilk 1000 günü katılımcıların yüzde 13'ü doğumdan sonraki ilk 1000 gün, yüzde 10'u 0-3 yaş arası dönem, yüzde 8'i bebeğin sağlıklı gelişmesi için gereken dönem, yüzde 8'i anne ve bebeğin beslenmesinin önemi olarak tanımlıyor. Annelerin sadece yüzde 4'ü ilk 1000 günü anne karnından iki yaşına kadar olan süre olarak açıklıyor.

Katılımcıların yüzde 64'ü ise ilk 1000 günde gerekli tavsiyeleri doktorlardan alıyor. Geriye kalanların yüzde 22'si kendi annesi ya da kayınvalidesinden destek alırken, yüzde 14'ü arkadaş, çevre ve internetten yararlanıyor."

Annelerin çocuklarını emzirme süreleriyle ilgili bilgi sahibi olduklarına da dikkati çeken Eren, her 10 anneden 3'ünün bebeklerini 19-24 ay arası emzirdiğini kaydetti.

Ankette bebek gelişimi için en önemli gıdanın anne sütü olduğu gerçeğiyle sorulan emzirmeyle ilgili sorunun sonucuna göre annelerin yüzde 98'inin bebeklerini emzirdiği, yüzde 2'sinin ise hiç emzirmediğinin ortaya çıktığını belirten Eren, anket sonuçlarına göre yüzde 28 oranla annelerin bebeklerini 19-24 ay arasında emzirmeyi tercih ettiğini, yüzde 22'sinin ise 13-18 ay arasında emzirmeyi tercih ettiğini ifade etti.

Eren, "Ek gıdada annelerin ilk tercihi yoğurt ve peynir. Bebeklerine aşı yaptırmanın gerekli olduğunu düşünen annelere aşılarını nereden takip ettikleri sorulduğunda, yüzde 45'i aile hekiminden kontrol ettiğini belirtiyor. Yüzde 35'i çocuk doktorundan takip ettiğini belirtirken, yüzde 8'i kendisinin takip ettiğini dile getiriyor. Bebeğin aşılarını internet ve aplikasyonlar gibi yöntemlerle takip ettiğini söyleyen annelerin oranı ise yüzde 12 olarak belirlendi." diye konuştu.

Kadıköy Şifa Sağlık Grubu İcra Kurulu Başkanı Buket Pilavcı da son yıllarda tüketilen yiyeceklerle ilgili ciddi farkındalıklar yaşandığını anlattı.

Pilavcı, şunları kaydetti:

"Tükettiğimiz yiyecekler aslında besin değerleri ve içerikleriyle kendimize kattığımız, hücrelerimize girerek artık biz olan gıdalar.

Bu konuda, taze ve besin değeri yüksek gıdalarla, vücudumuz için gerekli miktarda beslenebilmek çok önemli. Bu yüzden yiyeceklerimizde katkı maddesi olmaması, taze olması, mümkünse organik olması, pişmemiş ya da doğru pişirilmiş olması, hepsi artık dikkat ettiğimiz bilgiler olarak gündemimizde.

Özellikle de konu bebeğimiz olduğunda, bu hassasiyetimiz artıyor. Bildiğiniz üzere, gebelik sırasında embriyo ve fetüsün gelişimi için anne tek beslenme kaynağıdır ve annenin beslenme alışkanlıkları bütünü etkiler. Bunlar, anne sağlığı ile fetüsün büyümesi ve gelişmesidir.

Örneğin annenin beslenme alışkanlığı çocuğun uzun vadeli sağlığı üzerinde büyük etkisi olan gen ekspresyonunu doğrudan etkileyebildiği gibi, doğum öncesi beyin gelişimi de alınacak kilit besinlerin miktarına ve kalitesine çok bağlı. Yine annenin beslenmesinde yer alan yağın kalitesi de çocuğun metabolizmasını doğrudan etkiliyor."

Emzirme döneminde, anne sütünün yerini hiçbir besinin dolduramadığını vurgulayan Pilavcı, bütün uzmanların annenin beslenmesinin ve bilinçli bir farkındalıkla kendine kattığı besinlerin bebeğe sonraki yıllarda sağlam temel oluşturacağını söylediğini aktardı.

Ebeveynlerle uzmanları biraraya getiren konferansta, açılışın ardından Kadıköy Şifa Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Birgül Karakoç, "Gebelik döneminin bebeğin ilk 1000 gününe etkileri", Hay Sağlık Merkezi'nin kurucusu Dr. Ender Saraç, "Bebeğini Doğru Besle", İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim görevlisi Prof Dr. Nuran Salman "Aşıların değeri ve önemi" konularıyla ilgili sunum gerçekleştirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Kadıköy 14 Mart Türkiye Bebek Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title