Haberler

BDP Yeni Anayasa Çalışmalarını Değerlendirdi

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili, "Şu an fiilen yeni anayasa rafa kalkmış bulunuyor" ifadesini kullandı.

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili, "Şu an fiilen yeni anayasa rafa kalkmış bulunuyor" ifadesini kullandı.

BDP'li Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri Meral Danış Bektaş, Altan Tan ve Bengi Yıldız BDP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Yeni anayasa yapım sürecinin Türkiye'nin gündemindeki en önemli maddelerden biri olduğuna dikkat çeken Bektaş, Anayasa çalışmalarının kötü gittiğini vurgulayarak, "Türklük dışında başka etnik kimlik, dil ve inançların kabulü, temsili ve aidiyeti meselesine gelince aslında maalesef bir birleşme görüyoruz" diye konuştu.

"Ana dilde eğitim haftalarca tartışıldı, şimdi vatandaşlık maddesine geçildi. Anadilde eğitimin olmaması gerektiği yönünde, hiç de yaşamla, uluslar arası belgelerle, Kürt halkının haklarıyla bağdaşmayan bir tartışma yapılıyor " diyen Bektaş, komisyon masasında oturmaya devam edeceklerini belirterek, "Çünkü biz, Türkiye'de bütün farklı kesimlerin, sadece Kürtlerin değil, tabii ki başta Kürtlerin, herkesin temsilcisi ve sözcüsü olarak, o düşünceleri, görüşleri savunmaya, ifade etmeye, tartışmayı yürütmeye devam edeceğiz. O masayı CHP, MHP ve AKP'ye bırakmayacağız. Bu tartışmayı sadece bizim yürütmemiz yeterli değil. Türkiye kamuoyunun bu tartışmaya müdahil olması gerekiyor. Kendi anayasaları yapılıyor ve toplum bu anayasa yapım sürecinin içinde yok. Diğer partiler içindeki milletvekillerini, hem AKP hem CHP içindeki Kürt milletvekilleri başta olmak üzere, kendi anadillerini, kendi kimliklerini reddeden partilerine karşı tutum almaya, görüşlerini ifade etmeye, bunu savunmaya ve yüksek sesle ifade etmeye davet ediyoruz" dedi.

BDP Diyarbakır Milletvekili Tan ise, CHP ve MHP'nin laikçi, Kemalist ve ulus devlet anlayışından bir milim bile ayrılma niyetinde olmadığını vurgulayarak, "Şu an fiilen yeni anayasa rafa kalkmış bulunuyor" ifadesini kullandı.

Etliye sütlüye dokunulmayan maddeler konusunda uzlaşma sağlandığını kaydeden Tan, "Bugün yapılması gereken demokrat bütün milletvekillerinin, kim varsa, eğer MHP'de varsa MHP'de, CHP'de varsa CHP'de, AKP'de varsa AKP'de ve özellikle de Kürt milletvekillerinin, kendi partilerinin içerisinde ayağa kalkarak haklarını talep etmesidir" diye konuştu.

BDP Batman Milletvekili Yıldız ise ana dilde eğitim, yerel yönetimler ve vatandaşlık tanımı başlıklarında iki yıl öncekinden daha geride, daha tutucu bir aşamada olunduğunu öne sürdü. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Tbmm Anayasa Uzlaşma Komisyonu Diyarbakır Altan Tan Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title