Haberler

BBP'nin Akaryakıt Zammı Protestosu

BBP İstanbul İl Başkanı Bayram Karacan "1 Dakikalık yol Kapatma Eylemi Bir Defalık Yapmıştık. Buraya Gelirken de Öyle Bir Planımız Yoktu." Diye Konuştu.

Trafik polisleri trafik akışının olumsuz etkilenmemesi için eylemin yapıldığı D 100 güzergahında önlem alırken, BBP İstanbul İl Başkanı Bayram Karacan "1 dakikalık (yol kapatma) eylemi bir defalık yapmıştık. Buraya gelirken de öyle bir planımız yoktu." diye konuştu.

Eylem için hazırlanan dev pankart da rüzgarın azizliğine uğradı.Eyleme katılan BBP İstanbul İl Başkanı Bayram Karacan "Petrol üreten bölgelere en yakın ülke olmamıza rağmen dünyada akaryakıt fiyatlarında en pahalı ülke ünvanını maalesef Türkiye korumaktadır. Yapılan eylemlere rağmen hükümet ve Türkiye'deki petrol dağıtım şirketleri tarafından zam yapılmaya devam edildi. Türkiye sadece nominal olarak değil, aynı zamanda reel olarak da dünyadaki en pahalı akaryakıt satın alan ülke. Haziran ayında seçim var. Oyların renginin, bugünlerde yaşanan ekonomil, sosyal ve ahlaki sorunlarla ilgili değerlendirme yapıp öyle belirlenmesini tavsiye ediyoruz." diye konuştu

Büyük Birlik Partisi (BBP) İstanbul İl Başkanlığı Zeytinburnu Köprüsündeki metruk bir binaya dev bir pankart asarak "akaryakıt zamlarını" protesto etti. Ancak pankartın asılması sırasında pankartı tutan iplerin kopması nedeniyle pankart havalandı. Bunun üzerine BBP üyeleri yolun kenarına açtıkları pankart ve dağıttıkları el ilanlarıyla şoförlerden kendilerine korna çalarak destek vermelerini istedi. Bu sırada, BBP İstanbul İl Başkanı Bayram Karacan da, protestoya ilişkin bir basın açıklaması yaptı.

"TÜRKİYE EN PAHALI AKARYAKIT SATIN ALAN ÜLKE"

Petrol fiyatlarının aşırı yükseldiğini ve diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye'nin petrolü çok pahalı satın aldığını belirten Karcan, "Petrol üreten bölgelere en yakın ülke olmamıza rağmen dünyada akaryakıt fiyatlarında en pahalı ülke ünvanını maalesef Türkiye korumaktadır. Geçtiğimiz günlerde petrol fiyatlarının aşırı yükselmesi üzerine yapılan çeşitli eylemlere rağmen hükümet ve Türkiye'deki petrol dağıtım şirketleri tarafından zam yapılmaya devam edildi" dedi. Petrol fiyatlarını dünyadaki fiyatlarla kıyaslayan Karacan, "Şu anda Türkiye'de benzin fiyatı 3.84 TL. Bunu Türkiye'deki ve bazı ülkelerin milli gelirlerine göre oranladık. Buna göre, Türkiye'de 3.84 lira olan benzin fiyatı İspanya'da 0.75 TL, Hollanda'da 0.73 TL, İngiltere'de 0.72 TL, ABD'de 0.27 TL. O ülkelerin milli gelirleri Türkiye'ye göre çok daha yüksek. Dolayısıyla hane halkının bir depo benzin alırken kendi bütçelerinden ayırdıkları benzin fiyatına dikkat çekmek istedik. Türkiye ile gelişmiş ülkeler arasındaki fiyat farkı milli gelire göre 5-6 kat daha düşük şekilde cereyan etmektedir. Türkiye sadece nominal olarak değil, aynı zamanda reel olarak da dünyadaki en pahalı akaryakıt satın alan ülke. Vatandaşlardan ve kamuoyundan bize destek vermelerini istiyoruz" diye konuştu.

"BU ZAMLARLA YAŞAMAK ZORUNDA DEĞİLİZ"

Ses çıkarılmadığı sürece zamların devam edeceğinin altını çizen "Bakü-Ceyhan, Kerkük-Yumurtalık boru hattından petrol alıyoruz. Dolayısıyla bizim maliyetlerimiz mukayese yaptığımız ülkelere göre çok daha düşük. Maliyet-kar eşitliği üzerine fiyat belirlenmiş olsa bizim fiyatlarımızın bu ülkelerdeki fiyatlardan daha düşük olması gerekiyor" ifadelerini kullandı. "Bu zamlarla yaşamak zorunda değiliz" diyen Karacan, "Haziran ayında seçim var. Oyların renginin, bugünlerde yaşanan ekonomil, sosyal ve ahlaki sorunlarla ilgili değerlendirme yapıp öyle belirlenmesini tavsiye ediyoruz" dedi.

"1 DAKİKALIK EYLEMİ BİR DEFALIK YAPMIŞTIK"

Astıkları pankartın havalanmasına ilişkin, "Akaryakıt fiyatlarının aşırı derecede yükselmesinden dolayı üçüncü eylemimizi yapıyoruz. Aslınsa bu eylemimizde dev bir pankartı bu binaya asmak istemiştik. Fakat rüzgar dolayısıyla bu pankart kalktı" şeklinde konuşan Karacan kendisine sorulan "trafik bir dakikalığına durdurulup eylem yapılacak mı?" sorusuna ise şu yanıtı verdi: "1 dakikalık eylemi bir defalık yapmıştık. Buraya gelirken de öyle bir planımız yoktu. Burdaki derdimiz yüksek akaryakıt fiyatlarına dikkat çekmek" Karacan, zamlar bitene kadar eylemlerinin devam edeceğini ifade etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title