Haberler

BBC: PKK, Siyasi Mücadeleye Yönelecek

Güncelleme:

Türkiye'nin yanısıra yurt dışında da PKK'nın geri çekilmesinin ne anlama geldiği sorusuna yanıt aranıyor.

BBC, PKK'nın Türkiye'den geri çekilmesi ile silahlı mücaledenin yerini siyasal mücadelenin alacağına ilişkin "güçlü işaretler"in bulunduğunu belirttiği haberinde "PKK içinde ayrışmaların yanı sıra, Türkiye siyasetinin izleyeceği seyir de barış sürecinin bilinmezleri arasında" dedi.

Türkiye'nin yanısıra yurt dışında da PKK'nın geri çekilmesinin ne anlama geldiği sorusuna yanıt aranıyor. BBC, çekilmeyle silahlı mücadelenin yerini siyasal mücadelenin alacağına ilişkin "güçlü işaretlerin" bulunduğu yorumunu yaptı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, PKK'nin cezaevindeki lideri Abdullah Öcalan'ın 21 Mart'ta Nevruz kutlamalarında "silahlı birliklerin Türkiye'den çekilmesi" yönünde yaptığı çağrının ilk somut adımlarının bugün atılacağı yönünde güçlü işaretlerin bulunduğunu belirtti.

BBC'ye konuşan Marmara Bölgesi Akil İnsanlar Heyeti Başkan Vekili Mithat Sancar, PKK açısından bu çekilmenin "silahlı mücadelenin yerini siyasal mücadelenin alması ve Öcalan'ın oluşturduğu konseptin en önemli adımlarından birinin atılması" anlamına geldiği görüşünü dile getirdi.

Geri çekilmeden sonra "demokratikleşme reformlarının hızlanması beklentileri de ifade edilip, KCK üyelerinin tahliye beklentisi de aktarılırken BDP Erbil temsilcisi Cemal Coşkun da BBC'ye verdiği demeçte "İmralı süreci"yle beraber "Siyasi mücadelenin önü açılır, BDP ve Kürt muhalefetinin üzerindeki baskılar azalırsa BDP çok daha olumlu ve farklı bir şekilde gelişim kaydedecek" dedi.

-"ERDOĞAN VE ÖCALAN ÖNEMLİ İKİ SİYASİ AKTÖR"-

BBC "PKK içinde ayrışmaların yanı sıra, Türkiye siyasetinin izleyeceği seyir de barış sürecinin bilinmezleri arasında" dediği haberinde "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve PKK lideri Abdullah Öcalan bu sürecin önemli iki siyasi aktörü olarak öne çıkmış durumda" yorumunu da yaptı.

-"MANDELA ÖZGÜRLÜK SAVAŞÇISI, ÖCALAN TERÖR ÖRGÜTÜ LİDERİ OLARAK ÖNE ÇIKTI"-

Bu arada, Öcalan'ın önümüzdeki dönemde siyasi bir figüre dönüşmesi olasılığının bazı kesimlerin onu Güney Afrikalı siyahi lider Nelson Mandela'ya benzetmesine yol açtığına dikkat çeken BBC'nin haberinde Öcalan'ın yeni süreçte daha siyasi bir rol üstleneceği sıkça dile getirilse de analistlerin "Mandela bir özgürlük savaşçısı olarak siyaset sahnesine çıktı. Öcalan ise bir terör örgütü lideri olarak öne çıktı" görüşlerine de yer verdi.

Kaynak: ANKA / Dünya

Abdullah Öcalan 21 Mart Türkiye Barış Süreci Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title