Haberler

Bayram Öztürk, Antarktika'yı Anlattı

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, "Türkiye'de severek tüketilen, tropikal iklimde gördüğümüz midyenin, son yıllarda sadece buzul ortamın olduğu Antarktika'da görülmesi, üzücü ve şaşırtıcıydı" dedi.

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, " Türkiye'de severek tüketilen, tropikal iklimde gördüğümüz midyenin, son yıllarda sadece buzul ortamın olduğu Antarktika'da görülmesi, üzücü ve şaşırtıcıydı" dedi.

Japon Kutup Araştırmaları Enstitüsü'nün davetlisi olarak 4 ay boyunca Antarktika'da araştırmalar yapan Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, " Ukrayna, Romanya, Bulgaristan, hatta denize kıyısı bile olmayan Çek Cumhuriyeti'nin de dahil olduğu 28 ülkenin, 101 araştırma üssünün bulunduğu kıtada, Antarktika Sözleşmesi'ni 1995'te imzalayan Türkiye'nin araştırma üssü yoktur" ifadelerini kullandı.

Bayram Öztürk, Türkiye'nin üs kurma çalışmalarının Meclis'e kadar geldiğine vurgu yaparak, hükümetin değişmesiyle devam edemediğini dile getirdi.

İklim değişikliği ve küresel ısınma nedeniyle birçok yabancı türün artık kıtada görülmeye başladığını kaydeden Öztürk, "Türkiye'de severek tüketilen, tropikal iklimde gördüğümüz midyenin, son yıllarda sadece buzul ortamın olduğu Antarktika'da görülmesi, üzücü ve şaşırtıcıydı" diye konuştu.

TÜDAV Başkanı Öztürk, Antarktika'nın korunması için Türkiye'nin daha fazla ses çıkarması gerektiğini belirterek, 2016'da araştırmalarına devam etmek için yeniden Antarktika'ya gideceğini söyledi.

"Neden Antarktika" isimli yeni eseri okuyucuyla buluşan Öztürk, Antarktika ile ilgili ilk Türkçe araştırma kitabını kendisinin yazdığını aktararak, "Öğrenciler ve araştırma görevlilerinin kendi dillerinde okuyabilecekleri bir kitap çıkardım. İlk bölümde Antarktika'yı, ikinci bölümde Güney Okyanusu'nu, üçüncü bölümde de Batı Antarktika'yı anlattım" dedi.

Bayram Öztürk, kitabında, bilim insanlarına, politikacılara, devlet adamlarına, sivil toplum kuruluşlarına, gazetecilere, öğrencilere ve kamuoyuna Antarktika'yı anlattığını ifade etti.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İstanbul Üniversitesi Romanya Ukrayna Türkiye Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title