Haberler

Baykal : "Türkiye Çatışmaların Bir Parçası Olmamalı"

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Ortadoğu'daki Gelişmeler Hakkında Chp Genel Başkanı Deniz Baykal İle Biraraya Geldi. Chp Genel Merkezi'ndeki Görüşmenin Ardından Baykal Basın Toplantısı Düzenledi. Gül'ün Lübnan'daki Gelişmeler İle İlgili Bilgi Verdiğini Söyleyen Baykal, Yaşanan Çatışmalar Sonucunda...

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Ortadoğu`daki gelişmeler hakkında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile biraraya geldi. CHP Genel Merkezi`ndeki görüşmenin ardından Baykal basın toplantısı düzenledi. Gül`ün Lübnan`daki gelişmeler ile ilgili bilgi verdiğini söyleyen Baykal, yaşanan çatışmalar sonucunda ağır bir insani bedel ödendiğini belirtti. BM Güvenlik Konseyi`nin aldığı kararın çatışmaların sona ermesini örgördüğünü ifade eden Baykal, alınan kararın ateşkes anlaşmasına dönüşmesinin gerekliliğini vurguladı.

¨İYİ DÜŞÜNÜLMELݨ

Lübnan`a gönderilecek uluslararası güç konusunda Türkiye`nin iyi düşünmesi gerektiğini söyleyen Baykal,¨Lübnan`daki ateşkes henüz belli bile değil. Lübnan`da bir barışın varlığından söz etmek bu aşamada mümkün değildir. Barışın gerçekleştirilmesi uzun çalışmalara bağlıdır. BM`in öngördüğü kararın işleyebilmesi için uluslararası gücün oluşturulması ve bölgeye yönlendirilmesi düşünülmektedir. Lübnan`daki bir uluslararası gücün savaşma amacı dışında suküneti kalıcı kılma gibi bir imkanı var mıdır? Yoksa tarafların barışı temin etmesi için yardımcı olacak uluslararası gücün devreye girmesi durumu mu söz konusudur? Lübnan`daki tablo nedir? Varolan barışı devam ettirmek için mi, yoksa gerekirse askeri güç kullanarak barışı tesis etmek mi söz konu? Maalesef ikincisi gibi gözüküyor. Hizbullah milislerinin Lübnan`ın güneyinde etkinliği söz konusu. Güney Lübnan`daki Hizbullah, silahsızlandırılmak istenmektedir. Barış gücünden bu beklenmektedir. Bu görev tanımı içinde Türkiye`nin katılımını talep etmek doğru değildir. Ülke çıkarlarını düşünürsek bu sorun yaratır. Biz kendi sınırlarımızdaki terör örgütü ile mücadeleyi başardık da şimdi sıra bölgenin en karışık konusu olan Hizbullah`ı silahsızlandırma konusunda bir göreve mi geldi?¨dedi.

Uluslararası toplumla dayanışma içinde olunmasının önemine de değinen Baykal, Türkiye`nin özellikle inanç ve etnik çatışmalardan uzak durması gerektiğini söyledi.

BAŞBAKAN`IN AÇIKLAMALARI BASİRETSİZ BİR YAKLAŞIM

Başbakan`ın erken bir açıklama yaparak barış gücüne katılacağı mesajını verdiğini ifade eden Baykal,¨Başbakan`ın kamuoyunda bu konu konuşulmadan, TBMM toplanmadan, tek taraflı bir kararla bunu belirtmesi basiretsiz bir yaklaşım. Dünkü toplantıda daha dikkatli bir tavır izlenmiştir. Türkiye sürüklenmektedir. BM yeni bir karar almalıdır. Bu düzenleme yapılmadan, yeni bir karar almadan, çatışmanın içine girme anlamına gelecek bir misyonda sorumluluk üstlenilmesi tartışılması gereken bir konudur.¨diye konuştu

¨KOLAY BİR İŞ DEĞİL¨

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül`e kaygılarını illettiğini ifade eden Baykal,¨Onlarda BM`in yeni bir karar alması gerektiğini belirtiyorlar. BM kararı oradaki çatışmayı öngürüyor. O çatışmanın sorumluluğunu paylaştırıyor. İsrail, Lübnan`ın güneyini silahsızlandıramamıştır. Bunu uluslararası toplumdan beklemektedir. Bu kolay bir iş değildir.¨şeklinde konuştu.

Baykal, hükümetin de bu konuda kaygılı olduğunu ancak yanlış yöne doğru sürüklendiğini söyledi.

GÜL BÖLGEYE GİDİYOR

Öte yandan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İsrail-Lübnan çatışmasında ateşkesin sağlanmasının ardından yarın bölgeye gidecek. Bakan Gül`ün akşam saatlerinde geri dönmesi, Lübnan`a gönderilmesi düşünülen askeri güçle ilgili temaslarda bulunması bekleniyor

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title