Haberler

Baykal: T.c. Bir Siyasi Bilinç Cumhuriyetidir

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye Cumhuriyeti'nin Bir Siyasi Bilinç Cumhuriyeti Olduğunu Belirterek, 'Cumhuriyet'in Özü, Kimsenin Kimliğini Ortadan Kaldırmaya Yönelik Değil, Kimlikleri İnkar Etmek Değildir. Tam Tersine Kimliklere Bir Saygı Anlayışı İçinde Bir Millet İnşa Etmek Projesi, Cumhuriyet'in Projesidir' Dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir siyasi bilinç cumhuriyeti olduğunu belirterek, ''Cumhuriyet'in özü, kimsenin kimliğini ortadan kaldırmaya yönelik değil, kimlikleri inkar etmek değildir. Tam tersine kimliklere bir saygı anlayışı içinde bir millet inşa etmek projesi, Cumhuriyet'in projesidir'' dedi.

Baykal, partisinin İstanbul İl Başkanlığı'nca, parti üyesi gençlerin ideoloji ve politik donanımlarını güçlendirmek amacıyla hayata geçirdiği ''Parti Okulu''nda ilk dersi verdi.

Siyasetteki ''biz''in bilinçle ortaya çıktığını ve bu yönüyle diğer ''biz''lerden ayrıldığını anlatan Baykal, sözlerine şöyle devam etti:

''Siyasetteki 'biz', bilinçle ortaya çıkan 'biz'dir. Sizin içinize sindirdiğiniz, kendi kararınızla sahiplenme iradenizi ortaya koyduğunuz bir 'biz'dir.

Türkiye Cumhuriyeti, bizim anlayışımıza göre bir ırk, kan, kafatası cumhuriyeti değildir. Türkiye Cumhuriyeti bir siyasi bilinç cumhuriyetidir. Ne demek siyasi bilinç cumhuriyeti? Bunu içine sindiriyorsan, bilinçli olarak bunu tercih etmişsen, bunun bir parçasıysan, sen Türkiye Cumhuriyeti'nin bir parçasısın. Kimse sana Türkiye Cumhuriyeti'ni dayatma durumunda değildir. Kimse Türkiye Cumhuriyeti'ni din, mezhep kriterlerine indirmek hakkına da sahip değildir.

Burada ortaklaşa yaşamayı kararlaştırmış olduğumuz bütün insanlar, hangi inançtan, mezhepten, etnik kökenden gelirse gelsin, hepimiz eşit hukuki statüde, eşit haklara, eşit kuruculuk gücüne sahip olarak 'Türkiye Cumhuriyeti'nin bir parçasıyız' diyoruz. O nedenle Türkiye Cumhuriyeti, siyasi bir bilinç cumhuriyetidir. Burada hiç kimse, etnik kimliğinden dolayı bir mahcubiyet içine girmeden herkes kadar gururlu, başı dik bir biçimde, 'ben Türkiye Cumhuriyeti'nin bir parçasıyım' diyebilmektedir.''

Baykal, devletin, hiç kimsenin etnik kimliğini sorgulayamayacağını belirterek, ''Hiç kimsenin etnik kimliği, devlete yönelik bir tehdit değildir. Devlet, böyle bir algılama içinde olmayacaktır'' diye konuştu.

Devletin herkese tebessümle bakacağını ve karşısında yurttaş ve insanı göreceğini ifade eden Baykal, ''Bizim cumhuriyetimizde ırkçılık yoktur. Bizim cumhuriyetimiz insan ırkını esas alır'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title