Haberler

Baykal: Silah Bırakma Kabul Edilirse Taviz Verilir

Baykal, Ağır Terör Tehdidine Karşılık 'Terör Örgütünün Silah Bırakmasını Talep Etmek Demek, Karşılığında Bizim de Bir Şeyler Yapmayı Kabul Etmemiz Anlamına Gelir' Dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümetin ağır terör tehdidine karşılık caydırıcı, etkili bir askeri operasyon yapma siyasi iradesi içinde olmadığını söyleyerek, "Terör örgütünün silah bırakmasını talep etmekdemek, karşılığında bizim de bir şeyler yapmayı kabul etmemiz anlamına gelir" dedi.

Partisinin Kocaeli'deki bölge toplantısına katılan Baykal, Dağlıca saldırısından Türkiye'ye yönelik terörün Irak bağlantısının net bir şekilde ön plana çıktığını söyleyerek, "Türkiye'deki terörün Irak'la bağlantısı var mı, yok mu tartışması anlamını kaybetti. Ne kadar yerinde bir tespit olduğu, Türkiye'deki terörü Irak'ın beslediği, bir suçüstü durumu yaratılarak tespit edilmiş oldu. Türkiye'nin artık terör karşısında durumu geçiştirme şansı olmadığı, CHP'nin değerlendirmelerinin ne kadar yerinde olduğu görüldü" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Kış gelmeden askeri müdahaleyi yapacağız'' dediğini söyleyen Baykal, artık söylemin değişmeye başladığını, askeri müdahalenin Irak'ın kuzeyinden terörü tasfiye etmenin hedef olmaktan çıktığını, terör örgütünün silah bırakmasını sağlamanın amaç edinildiğini savundu.

Terör örgütünün silahı bırakmasının, Irak'ın kuzeyinin tasfiye edilmesi anlamına gelmeyeceğini belirten Baykal, ''Kendi iradesiyle silahı bıraktıktan sonra yine kendi iradesiyle uygun gördüğü anda silahı eline almasına engel getirmez. Türkiye, dünyada bu derece haklı konuma geldiği halde, talebini terör örgütünün Kuzey Irak'tan tümüyle tasfiye edilmesi hedefinden terör örgütünün silah bırakması hedefine doğru indirdiği anda artık olayın Türkiye bakımından anlamı değişmeye başlamıştır. Bu aşamada terör örgütünün silah bırakmasını talep etmek demek, karşılığında bizim de bir şeyler yapmayı kabul etmemiz anlamına gelir" dedi.

TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen Hakim ve Savcılar Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifini de eleştiren Baykal, yasanın amacının, hakim ve savcı alımında mülakat sistemini belirleyici hale getirmek olduğunu savundu. Baykal, ''Mülakat, siyasetçinin tayin ettiği bürokratlarca yapılacaktır. Dünya bu sistemi reddetmiştir, BM kararları, AB kararlarında istikrarlı bir şekilde reddedilen bir yöntem ve yargıyı siyasallaştırmanın yoludur. Türkiye'yi bu konuda uyarıyoruz, yargı elden gitmek üzeredir. Yargının siyasallaşması tehlikesi söz konusu. Bunun da ötesinde yargının tarikat etkisi altına girmesi tehdidi ve tehlikesi vardır. Bu düzenleme anayasa değişikliğinden daha önemlidir'' diye konuştu.

Baykal, cumhurbaşkanlığının da artık ''fren'' olmaktan çıktığını, eski cumhurbaşkanları gibi durumu değerlendiren, anayasanın gereğini yerine getiren yaklaşımın artık söz konusu olmadığını ileri sürerek, ''AK Parti zihniyeti, dayanışması, dünyaya AK Parti yorumu, AK Parti alt kültürleri cumhurbaşkanlığı dahil Türkiye'nin tüm karar noktalarında etkili olmaya başlamıştır'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title