Haberler

Baykal: Protokol TBMM'den Geri Çekilmeli

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu'nun Ermeni Tasarısı Oylamasıyla İlgili Olarak, 'Bu Haksızlık Karşısında Türkiye, Öncelikle Ermenistan ile İmzalanan Protokolü Yürürlükten Çıkarmalıdır. Protokol TBMM'den Geri Çekilmelidir' Dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu'nun Ermeni tasarısı oylamasıyla ilgili olarak, ''Bu haksızlık karşısında Türkiye, öncelikle Ermenistan ile imzalanan protokolü yürürlükten çıkarmalıdır. Protokol TBMM'den geri çekilmelidir'' dedi.

Özel bir TV'de gündemle ilgili soruları yanıtlayan Baykal, ''Türkiye'nin tarihini ve Türkiye Cumhuriyetini suçlayıcı bir anlayışın, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu'na bir kez daha hakim olduğunu'' ifade ederek, ''Bunu esef ve üzüntüyle karşılıyorum. Bu karar karşısında milletçe kararlı bir tavır içinde olmamız gerek'' değerlendirmesinde bulundu.

Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bunun hala yüzyıl sonra gündemde tutulmasının altında yatan temel neden, insanlığın vicdanı değildir, tarih karşı sorumluluk duygusu değildir, doğrudan doğruya siyasal bir anlayıştır. Bu siyasal anlayış, Türkiye'yi soykırım iddiasıyla baskı altına alma, Türkiye siyasetini soykırım iddiasıyla yönlendirme çabasıyla ilgilidir. Biz kesinlikle bu olayın Türkiye'ye karşı düşmanca bir davranış olarak ortaya çıktığını net bir biçimde ortaya koymalı ve buna göre tavır takınmalıyız.''

AK Parti iktidarının, ''soykırım iddiasını ortadan kaldıracağız'' diye bir takım adımlar attığını ifade eden Baykal, oylamanın, ''bu adımların geçerli olmadığını gösterdiğini'' savundu. Baykal, şöyle konuştu:

''İktidar, Ermenistan ile protokol imzalayarak, bu protokol aracılığıyla Amerika'yı soykırım iddiası konusunda yumuşatabileceği umuduna yöneltti. Bu umudun gerçekleşmediği ortaya çıkmıştır. O protokolün imzalanması, ne Türkiye ile Amerika arasında soykırım tartışmasını ortadan kaldırma bakımından, ne Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkinin dostane bir çerçeveye oturması bakımından, ne Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkinin barışçıl istikamette gelişmesi açısından hiçbir yarar getirmemiştir.''

''Dış İlişkiler komitesinin onayladığı karar, ABD-Türkiye ilişkilerinde ve ABD'nin bu coğrafyadaki oyun planlarında daima koz olarak mı elde tutulacaktır? Türkiye'nin bunu bertaraf etmesi nasıl mümkün olacaktır?'' sorusu üzerine Baykal, bu konunun Türkiye'ye karşı ''baskı, yönlendirme ve şantaj konusu'' olarak kullanıldığını ifade etti.

Baykal, yargı reformu çalışmaları ve anayasa değişikliği konusundaki sorular üzerine de ''Hükümet'in kendi özel ihtiyacı doğrultusunda böyle bir çalışma yaptığını, AKP'nin muhalefette de kendini güvence altına almaya çalıştığını'' ileri sürdü.

Anasaya değişikliği ve yargı reformu girişimlerine yargı organlarının tümünün karşı çıktığını savunan Baykal, ''Ortada bir tuzak vardır. Yargı reformu olarak getirilmek istenen, AKP'nin yargı organları üzerindeki denetimini güvence altına almaktır'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title