Haberler

Baykal: Kendimi Rencide Olmuş Hissediyorum -5

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Dışişleri Bakanı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı'na Hollanda'da yapılan muameleye tepki göstererek, "Kendimi rencide olmuş hissediyorum. Bu olay Almanya, Hollanda için yanlıştır. Bizim için de yanlıştır. Bu olay Türkiye'nin hiçbir zaman tasavvur edemeyeceğimiz bir muameleye maruz bırakılabileceğini acı bir biçimde bize göstermiştir. Bunu hazmetmiyorum" dedi.

Deniz Baykal, anayasa değişikliği için yapılacak referandumda hayır denilmesi gerektiğini kaydederek, "Bu üvey anayasası. Bütün evlatlarını bir ananın etrafında ayrım yapmaya dönük bir anlayışı yansıtan yasal düzenleme. Ben buna o nedenle anayasa değil üvey anayasa diyorum" ifadelerini kullandı.

CHP'NİN TÜRKÜ KOROSU KONSER VERDİ

CHP Keçiören İlçe Başkanlığı tarafından Neşet Ertaş Sanat ve Gösteri Merkezinde düzenlenen referanduma hayır kampanyası toplantısına CHP Antalya Milletvekili Deniz Aykal, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, CHP İl Başkanı Adnan Keskin, Demokrat Parti yöneticileri, sendika temsilcileri ve CHP'li ilçe belediye başkanları ile çok sayıda partili katıldı. 'Türkiye bir kişiden büyüktür', 'Terör bataklığına saplanmamak için hayır', 'Gelecek için hayır', 'Türkiye'nin tapusunu istiyorlar', 'Hayır' dövizlerinin açıldığı toplantıda, program öncesinde CHP Keçiören Teşkilatının oluşturduğu Türkü korosu konser verdi. Türk Bayraklarının açıldığı toplantıda İzmir Marşı söylendi.

'KENDİMİ, TÜRKİYE CUMHURİYETİNİ RENCİDE OLMUŞ HİSSEDİYORUM'

Deniz Baykal, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Hollanda'daki ziyaretlerinin engellenmiş olmasından dolayı büyük üzüntü duyduğunu bildirdi. Deniz Baykal şöyle konuştu:

"Ben de büyük bir acı ve üzüntü yaşıyorum. Dün maalesef Cumhuriyet tarihimizde maruz kalmadığımız çok büyük yanlıklara haksızlıklara tanık olduk. Türkiye Cumhuriyetinin iki bakanı birisinin uçağının inmesine izin verilmediği için bir ülkeye giremez noktada olduğu için geri çekildi. Diğeri konsolosluğa 30 metre kala durduruldu ve sınır dışı edildi. Olmaz böyle bir şey. Böyle bir olay hepinizi, hepimizi derinden yaralamıştır. Ben kendimi derinden yaralanmış hissediyorum. Türkiye Cumhuriyetinin iki temsilcisinin böyle bir muameleye maruz kaldığına tanık olmak bunu izlemek gerçekten derinden yaraladı beni. O acı ve üzüntü içindeyim. Bu hiçbir şekilde kabul edilebilir bir olay değildir. Böyle bir olayı Türkiye CUmhuriyeti her bir vatandaşımızın hazmetmesi mümkün değildir. Bu bizim unutmayacağımız ağır bir travmadır. Kendimi rencide olmuş hissediyorum. Türkiye Cumhuriyetini rencide olmuş hissediyorum. Böyle bir muameleyi Türkiye hak etmedi ama böyle bir muameleye maruz kaldı. Bu olay yanlıştı. Almanya, Hollanda için yanlıştır. Bizim için de yanlıştır. Bu olay Türkiye'nin hiçbir zaman tasavvur edemeyeceğimiz bir muameleye maruz bırakılabileceğini acı bir biçimde bize göstermiştir. Bunu hazmetmiyorum. Bunu kabul etmiyorum. Bize bu muameleyi yapanları da, Türkiye'yi buraya sürükleyenleri de kabul etmiyorum." Deniz Baykal, Avrupa ülkeleri ile Türkiye arasındaki diplomatik krizleri kimsenin Türkiye'ye yakıştırmasının mümkün olmadığını vurgulayarak şöyle devam etti:

"Bakanlara yapılan bu muameleyi öğrendiğim anda daha önce Almanya'da beni çağıran dostlarıma özür dileyerek oraya gidemeyeceğimi söyledim. İzin almıştık bir sorun yoktu. Ama ben Türkiye'nin benden farklı düşünen benim çalışmamın karşısında çalışma yapan bakanlara izin verilmiyorsa ben gidip düşüncemi söylemem dedim. İktidar sahiplerinin konuşmadığı bir yerde konuşmayı reddetmiş bir ülke olarak, eğer biz iktidar sahibi olsaydık bizi istemeselerdi, şunu bilin ki ben kesinlikle gitmezdim. Bizim bakanlarımızın hukuken sağlam temeli olmayan ve istenmediğimiz bir ülkede yer tutma konusunda ısrar etmenin manası yoktur. Bu meydan okumasıyla hamaset söylemiyle çözülecek bir konu değildir. Ciddi bir konudur. ya bunun hukukunu oluşturur anlaşmalara bağlarız. O ülkelerin bizimle bir düzen içine girmelerini sağlarız, ayağımızı sağlam basarak hukukla sağlam bir duruşla gider konuşmamızı yaparız. Burada bir mağduriyet üreterek bunu bir siyasi malzeme yapmak kabul edilebilir değildir. Türkiye'nin böyle bir noktaya getirilmiş olmasından büyük üzüntü duyuyorum bunun acısını yaşıyorum. Hakkımızı alamazsak bunu kabul edemeyiz hesabını sorarız. Türkiye Cumhuriyetinde ilk kez bir bakan sınır dışı edilmiştir, bir bakanının uçağının inmesine izin verilmemiştir. Bu Türkiye'nin nasıl bir manzara içine girmekte olduğunu gösteriyor."

'YANLIŞ PUSULADA DEĞİL KAPTANDA'

Deniz Baykal, Başbakan Binali Yıldırım'ın bir mitingindeki mevcut anayasaya ilişkin sözlerini anımsatarak şu ifadeleri kullandı:

"Sayın başbakan anayasanın ülkenin pusulasını bozduğunu söylüyor. anayasanın pusulası sağlam değil diyor. Anayasanın pusulası sağlam. Anayasa Atatürk Cumhuriyetini ön görüyor pusula budur. Yanlış pusulada değil kaptanda. Anayasa bir medeniyet tercihidir. Bir ülkenin anayasası nasıl bir medeniyet tercih ettiğini ortaya koyar. Sen rotanı bilemiyorsun, ondan sonra başlıyor arayışlar. Anayasa mı değiştirelim ne yapalım? Sorun ne istediğini bilmemektir? Anayasa değişmelidir diye bir toplumsal talebi meydanda köyde, kahvede gördünüz mü?"

'BU ÜVEY ANAYASASI'

Referandumda oylanacak olan anayasa değişikliğinin 'üvey' anayasa olduğunu savunan Baykal şöyle devam etti:

"Bu üvey anayasası. Yani birilerinin ayrım yapmaya, bütün evlatlarını bir ananın etrafında ayrım yamaya dönük bir anlayışı yansıtan yasal düzenleme. Ben buna o nedenle anayasa değil üvey anayasa diyorum. Hazırlanan anayasa değişikliğini tartıştık mı? Kim yaptı o da belli değil. Ama arkasındaki irade belli, ama yapan belli değil. Rektörlere hukuk fakültelerine bir inceleyin bir panel yapın bize denildi mi? Çözüm sürecinde halkı bilgilendirmek için akil heyeti oluşturuldu bilgilendirme yapıldı. Bunda niye bilgilendirme yapılmıyor. Boş kağıda imza atılarak hazırlanan anayasa teklifine evet mi hayır mı? Bundan hayır çıkar mı? Sen önce imzanı at biz yazarız denirse bu anayasa olur mu. Olmaz üvey anayasası olur mu?"

'BAŞKANLIK REJİMİ HAYSİYETLİ BİR MODEL'

Anayasa değişikliğiyle getirilmesi istenen Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminin baka hiçbir ülkede örneği olmadığını savunarak şöyle dedi:

"Başkanlık rejimi haysiyetli şerefli bir model. Getirilmesi istenen bu anayasa modelini dünyada uygulamayan bir başka ülke yok. Anayasa kitabında, siyaset dünyasında yeri yok. Bütün ipler benim elimde olsun diyen bir anayasa. Bu bir tek adam anayasasıdır. Bu Meclis anayasası, millet anayasası değil, tek adam anayasası. Kimseyi üzmek için bunu söylemiyoruz. Bakan kime bağlı, bakanın kıblesi neresi, Cumhurbaşkanı." - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Deniz Baykal Hollanda Almanya Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title