Haberler

Baykal İptal Kararını Değerlendirdi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesinin Başörtüsüne İlişkin Kararı ile İlgili Olarak, "Bundan Sonra Anayasamızla Çelişen, Onu Aşmaya Çalışan, Onun Değiştirilemez Maddelerinin Arkasından Dolanarak Sonuç Almaya Çalışan Girişimler, Umut Edelim Gerçekleşmez" Dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesinin başörtüsüne ilişkin kararı ile ilgili olarak, "Bundan sonra Anayasamızla çelişen, onu aşmaya çalışan, onun değiştirilemez maddelerinin arkasından dolanarak sonuç almaya çalışan girişimler, umut edelim gerçekleşmez" dedi.

Baykal, gazetecilerin soruları üzerine Anayasa Mahkemesinin başörtüsü kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bu kararın, Anayasa'nın değiştirilemez maddelerine yönelik anayasa değişikliklerinin Anayasa Mahkemesinin yetki ve görev alanı içinde değerlendirilebileceği anlayışını yansıttığını belirten Baykal, kararın tam metnini görmediğini, ancak Yüksek Mahkeme'nin Anayasa'nın 2, 4 ve 148. maddelerine dayanarak bu kararı aldığı bilgisini edindiğini kaydetti.

Baykal, Anayasa'nın 2. maddesinin Türkiye Cumhuriyeti'nin niteliklerini, 4. maddesinin 2. ve 3. maddede ifade edilen niteliklerin değiştirilemez olduğunu, 148. maddesinin ise Anayasa Mahkemesinin yetki ve görevine ilişkin olduğunu hatırlattı.

Kararın, Anayasa'nın değiştirilemez niteliklerine yönelik bir anayasa değişikliğinin içerik açısından da Yüksek Mahkeme'nin yetkisi çerçevesinde olduğunu gösterdiğini söyleyen Baykal, şöyle devam etti:

"Bu bakımdan önemli bir hukuki içtihat, anlayış çok net bir şekilde ortaya konmuştur.

Gönül isterdi ki bu konular böyle bir Anayasa Mahkemesi kararına dayanmasın. Biz bu konudaki anlayışımızı Anayasa değişikliği süreci başladığında ortaya koymuştuk. Bunun yanlış olacağını, toplumda gerginlik ve kutuplaşma yaratacağını, buna ihtiyaç olmadığını, daha farklı bir yaklaşımla bunun ele alınabileceğini umut ettiğimizi o aşamada söylemiştik. Daha sonra bu konu TBMM'de kararlaştırıldıktan sonra Cumhurbaşkanlığı'nı bunu onaylamamaya çağırmıştık. Eğer Cumhurbaşkanlığı bunu onaylamamış olsaydı bugün farklı bir noktada olurduk... Konu maalesef Anayasa Mahkemesinin önüne gelmiştir. Keşke gelmeseydi, keşke işler bu noktaya gelip dayanmasaydı...

Türkiye'yi yöneten insanların Anayasa ile çelişmeme sorumluğu içinde ülkeyi yönetmesi gerektiğini düşünüyorum. Maalesef bu ilke son zamanlarda çok ihlal edilmiştir ve konu mahkemeye düşmüştür. Bundan sonra hiç olmazsa Anayasamızla çelişen, onu aşmaya çalışan, onun değiştirilemez maddelerinin arkasından dolanarak sonuç almaya çalışan girişimler, umut edelim, bundan sonra da gerçekleşmez."

Baykal, bu davada alınan kararın AK Parti hakkındaki kapatma davasına etkilerine ilişkin bir soru üzerine de başörtüsüne ilişkin karardan yola çıkarak, Anayasa Mahkemesi'nin kapatma davası ile ilgili bir değerlendirme yapmayı uygun ve doğru bulmadığını söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title