Haberler

Baykal: "Elini Siyasetini Çek Emniyet Teşkilatından"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, derin devlet tartışmasının, ''aciz başbakanların bahanesi olamayacağını'' ifade ederek, ''Ortada senin atadığın insanların himayesinde, yeşertilmekte olan bir çete var. Onun siyasi sorumlusu da sensin. Elini, siyasetini çek emniyet teşkilatından'' dedi.

Baykal, partisinin TBMM grubunda yaptığı konuşmada, Hrant Dink cinayetinin ardından yaşanan tartışmalar sonucunda, emniyet teşkilatının içinde bulunduğu manzaranın inkar edilemez şekilde görülmeye başlandığını söyledi.

Emniyet teşkilatının, bir toplumun en sağlam, güçlü ve güven verici olması gereken kurumların başında yer alması gerektiğine dikkati çeken Baykal, ancak bu anlayışın, gerçeklerle bağdaşmadığını gördüklerini belirtti.

Bunların iyiniyetli birer temenni olduğunu ifade eden Baykal, ''Orada başka ilişkiler gelişmiş, manzara başka...'' dedi.

Bir ilde birbiri ardına pek çok saldırı ve cinayetin gerçekleştiğini anımsatan Baykal, şöyle devam etti:

''Orada hassas durum, iç yapılanma var. Nedir buranın özelliği? Orası emniyet teşkilatının çok özel bir pilot bölgesi, görev yapanlar özel insanlar, biri gidiyor, biri geliyor. Orada, emniyet uygulaması, zihniyeti bir başka. Bu, bu olaylarla ilgili ihbarların 11 ay önce yapıldığının anlaşılmasıyla ortaya çıktı. Emniyet, bu ihbarlar doğrultusunda herhangi bir girişim yapmamış.''

Tablonun karışık olduğunu ifade eden Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Emniyet müdürü, istihbarat daire başkanı böyle şeklinde olayı tartışırsak, bir şey çıkmaz. Tartışılması gereken bu tablonun siyasi sorumluluğunu ortaya koymaktır. Nasıl olmuştur da Türkiye'nin emniyet teşkilatı, bu anlayış, zihniyetteki insanların eline teslim edilmiştir? Kim, niçin teslim etmiştir? Bu kadrolar nasıl oluşmuştur? Bunun siyasi sorumluluğu da cezai sorumluluğu da var siyasetçiler için.

Bu tablo karşısında Başbakan derin devletten bahsediyor. Bu tartışmalara girerek, bu somut, ciddi, önemli olayı aydınlatmak mümkün mü? Derin devlet tartışması, aciz başbakanların bahanesi olamaz. Derin devlet arkasına saklanarak, kuşatmanın, kadrolaşmanın aczini, beceriksizliğini kimseye kabul ettiremezsin. Ortada senin atadığın insanların himayesinde, orada yeşertilmekte olan bir çete var. Onun siyasi sorumlusu da sensin, sen...''

CHP lideri Baykal, bu hafta içinde konuyla ilgili soruşturma önergesi vereceklerini bildirerek, ''Başbakan ve İçişleri Bakanı ayağa kalk, bu işin siyasi ve hukuki sorumlusu sensin'' dedi.

Laiklik ilkesinin Anayasaya girişinin 70. yıldönümü dolayısıyla değerlendirmelerde bulun Baykal, ''Bizim inançlarımız da aynı şekilde (milliyetçilik) toplumumuzun en temel değeridir ve ana çimentosudur'' dedi.

Baykal, şöyle konuştu:

''Artık günümüzde laikliğin, ne dine karşı olumsuz bir tavır, dine karşı onu hazmedemeyen, içine sindiremeyen bir bakış acısı yansıttığını söylemek mümkündür ne de günümüzde laikliği dinle çelişir bir anlayış içinde takdim etmek artık hiçbir şekilde mümkün değildir. Hepimiz, inancımızla, kimliğimizle, dinimizle imanımızla iftihar ediyoruz. Bu, bizim toplumuzun bir başka ana çimentosudur. Milliyetçiliğin nasıl toplumumuz ana çimentosu olduğunu söylemiştim, laikliğin Anayasamıza girişinin 70. yılında iftiharla ifade ediyorum ki bizim inançlarımız da aynı şekilde toplumumuzun en temel değeridir ve ana çimentosudur.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title