Haberler

Baykal'dan Erdoğan'a "Anayasa" Uyarısı: "Sakın Ha Değiştirmeye Kalkışma"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan'a Seslenerek, "Sakın Ha "Anayasayı Değiştirelim' Diyenlerin Tuzağına Düşme" Dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan'ı olası Anayasa değişikliği konusunda uyardı ve "Sakın ha "Anayasayı değiştirelim' diyenlerin tuzağına düşme" dedi. Baykal, "Yargıdan korkmak siyasetçiye yakışmaz. Ama sakın ha kendine göre hukuk yapmaya kalkma. Kendine göre yargı düzeni kurmaya, sakın ha kalkma. Onun altından kalkılmaz. Yoksa varolan hukuk sistemi içinde en istemediğin sonuç da ortaya çıksa, hiç merak etme onların hepsi hukuk düzeni içinde aşılır, ama düzeni bozarsan o zaman altında kalırsın, sana tavsiyem sakın ha itibar etme" diye konuştu.

CHP lideri Baykal, partisinin Meclis Grup toplantısında konuştu. Anayasa Mahkemesi'nin türban değişikliğine ilişkin düzenlemeyi iptal etmesinin ardından yaşanan tartışmaları değerlendiren Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, CHP'ye yönelik eleştirilerine yanıt verdi.

Anayasa Mahkemesi'nin türban kararının açıklamasının ardından, mahkemeye karşı ağır bir kampanya başlatıldığını ifade eden Baykal, tartışmaların "Anayasa ortadan kalktı" boyutlarına kadar vardığına işaret etti. Anayasa Mahkemesi'nin söz konusu kararının bir takım çevreleri rahatsız ettiğini belirten Baykal, AKP'nin de bu konuda topu Meclis'e atmasını eleştirdi ve tartışmaların hedefinde laiklik ilkesinin bulunduğunu ileri sürdü.

Tartışmaların olayın özüyle ilgili olmadığını ifade eden Baykal, karara ilişkin eleştirilerin dozunun yüksek olmasını "laikliğin korunmasına" bağladı. Anayasa Mahkemesi'nin laiklik ilkesinin delinmesine yönelik girişimi engellediğini ifade eden Deniz Baykal, sorunun türban konusundan da kaynaklanmadığını savundu.

Türkiye'de kimsenin laiklikle ilgili bir sıkıntısının olmadığını vurgulayan CHP lideri, herkesin inancını en iyi şekilde yaşadığını dile getirdi. Baykal, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın da yurt dışında yaptığı "Türkiye'de Müslümanlar da baskı altında" şeklindeki sözlerine tepkisini yineledi.

-BEN SENİN KUYUNU KAZMAM-

Başbakan Erdoğan'ın "CHP bize kuyu kazıyor" şeklindeki suçlamalarına yanıt veren Deniz Baykal, şöyle konuştu:

"Ben senin karşındayım. Ben senin kuyunu falan kazmam. Kimsenin kuyusunu kazmam. O benim işim değil. Sen, bir kuyu korkusu içine girmişsen etrafındakilere bak. Senin kuyunu kazıyor olabilecek olanlar senin etrafındakilerdir. Sen onlara bak. Sana "hadi yürü aslanım arkandayız' diyenlerdir. Sana, "Hiç merak etme, haklısın bu yolda. Biz de sana her türlü desteği vereceğiz' diyenlerdir. Sen onlara bak. Bizimki çok açık, çok net. Biz senin karşındayız. Yanlış yaptığın her yerde bu yanlışını söylüyoruz. Seni yanlıştan kurtarmak için üzerimize düşeni yaptık. 2002 seçimlerinden 3 gün sonra ben sana uyarı yaptım. Kuyu kazmak mı bu? Sana uyarı görevini yaptım ben. Sen çıktın İspanya'da "Velev ki siyasi simge' dedin. Hem dini simge, hem siyasi simge, ikisi bir arada olur mu? Bunu sen söylediğin anda yanlış, sakin ha yapma dedik. Birileri "yap, merak etme biz arkandayız' dediler. Yaptın ne oldu. Arabayı sen devirdin. Kuyu kazmak bizimle ilgili değil."

-HADDİNİ BİL, YARGIYA VESAYET KURMAYA KALKMA-

Başbakan Erdoğan'ın, "Vesayeti kabul etmeyiz" şeklindeki sözlerine sert çıkan CHP Lideri Baykal, kimsenin TBMM'ye vesayet kurmaya hakkının olmadığını bildirdi. Herkesin, Anayasa içerisinde yetki ve görevlerini bildiğini belirten Baykal, "Vesayet deyince, sen sakın ha yargıya vesayet kurmaya kalkma, Meclis'e vesayet kurmaya kalkma, Anayasa Mahkemesi'ne sen vesayet kurmaya kalkma. Sen haddini bil, sen ölçünü bil. Anayasa içindeki yerini bil, kendi içine sindir ve onun gereğini yap. Başka hiçbir şeye gerek yok" diye konuştu.

-DOKUNULMAZLIK ELEŞTİRİSİ-

Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan'ın, dokunulmazlık konusunu da "tuzak" olarak ele almasına tepki gösterdi. "Anlaşılıyor ki Başbakan dokunulmazlık konusunu düşünmeye başlamış, kişisel gündemine almış" diyen Baykal, dünyanın ciddi hiçbir demokrasisinde siyasetçilerin imtiyazı olmadığına vurgu yaptı. Baykal, "Suç işleyeceksin, 11 tane dosyan olacak arkanda. Savcılar senin ifadeni almak isteyecekler ama sen "dokunulmazlığım var, ifade de vermem, yargılanmam, ne haliniz varsa gör' diyeceksin sonra da bunu savunacaksın. Türkiye'nin, dokunulmazlığa ihtiyacı olmayan insanlar tarafından yönetileceği günler gelecektir, gelmelidir" diye konuştu.

-SAKIN HA ANAYASA DEĞİŞTİRMEYE KALKIŞMA-

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan'ı olası Anayasa değişikliği için de uyardı. "Sakın ha "Anayasayı değiştirelim' diyenlerin tuzağına düşme' diyen Deniz Baykal, şunları söyledi:

"Şimdi sana etrafındakiler "elimizdeki gücü kullanalım, haddini bildirelim, mahkemenin yetkilerini kısalım bunun altında kalmayalım' diyorlar, diyeceklerdir. Bak sana bir tavsiye, bir anamuhalefet partisi tavsiyesi, CHP'nin vatanseverce yaptığı bir tavsiye. Sakın ha o telkinlere kulak asma, sakın ha anayasa değişikliğine kalkışma. Bırak durumu hazmet, gereğini yap siyaset uzun vadeli bir iş. Hiç merak etme. Yanlışların hesabı sorulur, ama hiçbir şey ebedi değildir. Gün gelir senin de hakların iade edilir, sen de gereğini yaparsın. Bu anlayış içinde bakmak lazım. Yanlışın varsa tespit edilir, yoksa olmadığı ortaya çıkar, kimsenin söyleyecek bir sözü olmaz. Yargıdan korkmak siyasetçiye yakışmaz. Ama sakın ha kendine göre hukuk yapmaya kalkma. Kendine göre yargı düzeni kurmaya, sakın ha kalkma. Onun altından kalkılmaz. Yoksa varolan hukuk sistemi içinde en istemediğin sonuç da ortaya çıksa, hiç merak etme onların hepsi hukuk düzeni içinde aşılır, ama düzeni bozarsan o zaman altında kalırsın, sana tavsiyem sakın ha itibar etme. Yapılan yanlışlıklar değerlendirilir, gereği yapılır ve aşılır. Böyle bakmak lazım. Önümüzdeki dönemlerde Türkiye'yi daha çok karıştırmaya yönelik telkinler, asıl o tuzaktır. Sakın ha onlara kendini teslim etme diyorum."

-MİLLİ İRADE KURUCU İRADEDİR-

Baykal, "milli irade" tartışmalarına değindi. Milli iradenin, kurucu irade olduğunu ifade eden Baykal, "Milli irade, Anayasaya yansıyan iradedir. Devleti kuran iradedir. Milli irade Anayasadır" dedi. Milli iradenin dışında bir de siyasi irade bulunduğunu belirten Baykal, şöyle konuştu:

"Siyasi irade de Anayasa'nın koyduğu çerçevede seçimlerde aldığın oyla, kullandığın yetkilere yönelik bir iradedir. O siyasi iradedir. O siyasi iradenin temelinde, kurucu irade, devleti kurma iradesi vardır. Bizim milli irademiz ortada. Milli irade sadece sandıkta şekillenmedi. Milli irade bağımsızlık savaşında, milli mücadelede şekillendi. Milli iradenin içinde herkes var, askeri var, sivili var, kadını var erkeği var. Milli irade biz bu topraklarda bağımsız yaşayalım diyen ve bunun bedelini ödeyen mücadelesini yapan anlayış var. O milli irade, Anayasa o işte. Şimdi sen onun içindesin."

Her siyasi gerilimin ardından, "Anayasayı, rejimi değiştirelim" şeklinde tartışmalar yapıldığını belirten ve bunu eleştiren Baykal, bu tür tartışmalar yapılmasını "hazımsızlık" olarak niteledi. Anayasa Mahkemesi'nin, Anayasa'nın gerektirdiği kararı almak için olduğunu belirten Baykal, "Seni Anayasa'nın içine sokmak için var, kaytarıyorsan çekip Anayasa'nın içine çekmek için var" diye konuştu. (ANKA)

(ÇAĞ/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title