Haberler

Baykal: "Bugüne Kadar Böyle Bir Kadro Türkiye'ye Gelmedi"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Bugünkü yönetim kadar Cumhuriyete ve Cumhuriyetin laiklik özüne bilerek, sistemli şekilde karşı çıkma anlayışında bir kadro Türkiye'ye gelmedi'' dedi.

Baykal, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, son 10 gün içinde Türkiye'nin çok önemli tartışmaların içinden geçtiğini, çok temel konularla ilgili sıradışı bir hareketlilik yaşandığını vurguladı.

Parlamento'nun açılışında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ülkenin karşı karşıya bulunduğu sorunlarla ilgili ciddi bir değerlendirme yaptığını ifade eden Baykal, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komuta kademesinde görev alan yetkililerin, yeni akademik yılın açılışı nedeniyle yaptığı konuşmaların ve ardından Genelkurmay Başkanı Orgenerel Yaşar Büyükanıt'ın dün yaptığı açıklamanın Türkiye'nin siyasi gündemiyle ilgili çok önemli gözlemlerin, değerlendirmelerin yapılmasına fırsat verdiğini vurguladı.

Baykal, bu tartışmaların Türkiye'nin gerçekten sıkıntılı bir dönemden geçmekte olduğunun bir belirtisi olduğunu söyledi.

Bu tablonun olağan, sıradan bir tablo olmadığını vurgulayan Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye'nin yakın geleceğine yönelik bir takım tehlikeler ve tahditler karşısında, ülkemizi ciddi sıkıntıya sokacağı görülen bir gelişme süreci karşısında birilerinin hiçbir kişisel hesap beklemeden, alışılmış anlamda asker-sivil tartışması ya da rejime el koyma hesabı içinde olmadan, objektif, uyarı niteliğinde bir çabayı sergiliyor olması görmezlikten gelinecek bir olay değildir.

Bu bir darbe arayışı, demokrasiyi askıya alma girişimi değildir. Bu kişisel hesaplara, ya da grup hesaplarına dayalı çıkar anlayışından güç alan bir mücadele arayışı değildir. Tamamen ülkenin yararına, Türkiye'nin geleceğine yönelik duyarlılığın bir uzantısı olarak takınılan bir tavır söz konusudur."

Baykal, ''İrtica'' tartışmalarının gündeme gelmesinin, iktidarda bulunan anlayışın bu sorun karşısında takındığı tavrın kaygı verici olmasından kaynaklandığını savundu.

Bu tartışmanın kökeninde ne olduğunu iyi anlamak gerektiğini kaydeden Baykal, Türkiye'nin; yakın tarihinde dünyanın eşi benzeri olmayan en köklü, kapsamlı, iddialı modernleşme, değişim projelerinin uygulandığı bir ülke olduğunu vurguladı.

Cumhuriyetle birlikte gerçekleştirilen köklü değişimlerden söz eden Baykal, bu değişime karşı çıkanlar olduğunu, geçmişte bazı acı olaylar yaşandığını anlattı.

Laikliğin Türkiye'nin dünyada hakettiği yeri alabilmesi, çağdaş dünyayla iletişim içinde olabilmesi, ülke içinde barışı sağlamak için bir zorunluluk sayıldığını ve bu anlayışla benimsendiğini kaydeden Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Maalesef bu son dönemde belki ilk kez Türkiye'de iktidarı kullananlar, bu laiklik anlayışını söylediğim anlamda içine sindirmemiş, sürdürmeyi kabul etmemiş ve onu benimsememiş bir kadro olarak ortaya çıkmıştır. İlk kez bu kadar açık, bu kadar resmi...

Celal Bayar, Adnan Menderes döneminden günümüze kadar siyaset adamları geldi, geçti. Ama bugünkü yönetim kadar Cumhuriyete ve Cumhuriyetin laiklik özüne bilerek, sistemli şekilde karşı çıkma anlayışı içinde bir kadro Türkiye'ye gelmedi.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title