Haberler

Baykal: "Bu İktidarla AB Konusunda İlerleme Mümkün Değil"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oli Rehn'in Açıklamalarıyla İlgili Olarak, "Bu İktidarla AB Konusunda İlerleme Sağlanması Mümkün Değildir. AB, Daha Önce Verilen Sözlerin, Atılan İmzaların Gereğinin Yapılmasını İstemektedir" Değerlendirmesini Yaptı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Oli Rehn'in açıklamalarıyla ilgili olarak, ''Bu iktidarla AB konusunda ilerleme sağlanması mümkün değildir. AB, daha önce verilen sözlerin, atılan imzaların gereğinin yapılmasını istemektedir'' değerlendirmesini yaptı.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Deniz Baykal'ın başkanlığında toplandı.

AB Komisyonu'nun Türkiye'nin AB'ye üyelik görüşmelerinin kısmen askıya alınmasına yönelik tavsiyesi görüşüldü. Baykal, bu konuda şunları söyledi:

''Oli Rehn'in dediği gibi, 'Türkiye 6 Aralık'a kadar bir altın gol atmazsa' AB ile ilişkileri ciddi şekilde tıkanacaktır. Bu altın gol kime atılacak? Olsa olsa Türkiye'nin kendi kendine gol atması gerekiyor. Kıbrıs konusunda taviz bekleniyor. Bu olmadığı takdirde sürecin tıkandığı AB tarafından açıklanmış, AB ile ilişkiler Kıbrıs konusuna bağlanmıştır.

AKP'nin büyük umutlar beslediği AB süreci tıkanmış, yürümez hale gelmiştir. Bunu büyük bir üzüntüyle karşılıyorum. Bu iktidarla AB konusunda ilerleme sağlanması mümkün değildir. AB, daha önce verilen sözlerin, atılan imzaların gereğinin yapılmasını istemektedir. AKP, bu sözleri verirken, imzaları atarken üzerinde durmadığı, konuyu zamana yaymak istediği için şimdi ağır bir fatura ödemek durumunda kalmaktadır.''

Riga'daki NATO Zirvesi'ne de değinen Baykal, toplantıda ''Acil Mukabele Gücü'' oluşturulması yönünde karar alındığını hatırlatarak, Türkiye'nin 3 bin askeri ile bu güçte yer alacağını söyledi.

Görev alanı değerlendirildiğinde, nükleer silahlanma kapsamında İran, terör kapsamında da Irak ve Afganistan gibi ülkelerin bu gücün hareket alanı içinde olacağı sonucunun çıkarılabileceğini kaydeden Baykal, ''Umarım Türkiye, NATO şemsiyesi altında Irak, İran ve Afganistan'da yeni sorumluluklar üstlenmez'' dedi.

Toplantıda Papa'nın ziyaretine de değinen Baykal, Başbakan Erdoğan'ın yaptığı görüşmenin ardından ''Papa'nın Türkiye'nin AB'ye üyeliğini arzu ettiğini ifade ettiğini'' açıkladığını, ancak daha sonra basına bu görüşmeye ilişkin farklı bilgiler yansıdığını kaydetti.

Bu bilgilerin basında da yer aldığını belirten Baykal, söz konusu haberlerde, Papa Benediktus'un, ''Medeniyetler İttifakı çerçevesinde Türkiye'yi AB ile birlikte görmek istedikleri'' yönünde bir değerlendirme yaptığının belirtildiğine dikkati çekti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title