Haberler

Baykal: 'Anayasayı Uygulamak İçin Seçildik'

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Yapmak İçin Değil, Anayasa'yı Uygulamak İçin Seçildiklerini Söyledi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa yapmak için değil, Anayasa'yı uygulamak için seçildiklerini söyledi.

Baykal, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılması için AK Parti ve MHP'li milletvekillerince verilen Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerine geçilmeden önce TBMM Kulisinde gazetecilerle sohbet etti.

Anayasa'nın tümüyle değiştirilmesinin, bazı maddelerdeki düzenlemeleri görmezlikten gelme olanağı doğuracağını, bu nedenle ''Her maddeyle tek tek hesaplaşmak gerektiğini'' ifade eden Baykal, milletvekillerinin Anayasa'yı korumak için yemin ettiklerini anımsattı. ''Mevcut Anayasa'yı yok sayıp yeni bir Anayasa yapılmasının'' öngörülmediğini savunan ve ''Anayasa yeniden yapılamaz mı?'' diye soran Baykal, ''Elbette yapılır. Düşmanı atarsın, devleti yeniden kurarsın. Bayrağı dikersin. Parayı bastırırsın. Yapanlar yapmış... İhtilali yaparsın. İdamı göze alırsın... Anayasa toptan yenilenir'' diye konuştu.

Baykal, Anayasa yapımı için Kurucu Meclisin oluşması gerektiğini savundu.

''Anayasa yapmak için değil, uygulamak için seçildik'' diyen Baykal, ''Şimdi bunu iptal edelim, yenisini yapalım'' anlayışının doğru olmadığını ileri sürdü.

Kuruluşundan 85 yıl sonra bir ülkenin, bu kadar derin Anayasa tartışması içine girmesinin çok düşündürücü olduğunu belirten Baykal, ''Anayasa ile ilgili değişiklik ihtiyacı hissedilebilir. Belli konular için düzenleme yapılabilir. Yaygın, kısmen değişiklik ihtiyacı hissedilebilir ama 85 yıl sonra Anayasa'nın tamamını bir kenara atıp, dünyada bir ülkenin yeniden yazma ihtiyacı içine girdiğinin pek fazla örneği yoktur'' dedi.

Fransa'yı örnek gösteren Baykal, bu ülkede kurumlarla ilgili düzenlemelerin yapıldığını, ancak ''İşin özünün daima korunduğunu'' söyledi.

Baykal, ''Bizde bu kadar dünya çapında iş yapacaksın, bağımsız devlet kuracaksın, toplumu bir yerden alıp bir yere dönüştüreceksin, 'Olmadı, Anayasa'yı sil baştan' yeniden yapacaksın. Bu çok acı bir olay. Türkiye'nin sıkıntısı bu'' diye konuştu.

Baykal, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliğini kabul edilmesi durumunda, hem usul hem esas yönünden Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini belirtti. Baykal, ''Anayasa Mahkemesi yapılan değişikliği yok sayarsa, ne olur?'' diye sorulması üzerine, ''Çok önemli bir şey olur'' dedi.

Anayasa Mahkemesi kararlarından her zaman umutlu olmak gerektiğini ve aydınlık getireceğini ifade eden Baykal, yüksek mahkeme kararlarının tartışılmamasını istedi.

Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, başörtüsüne ilişkin Anayasa değişikliğini, onaylamaması ihtimali bulunup bulunmadığına yönelik soruyu yanıtlarken, ''Çok ciddi ihtimal. Kara kara düşüyorum'' diye espri yaptı. Baykal, Cumhurbaşkanı Gül'ün şu ana kadar verdiği kararların, düzenlemeyi onaylamayacağı yönünde bir umudun beslenmesine imkan vermediğini söyleyerek, bu konuda sürpriz beklemediğini kaydetti.

Başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasına ilişkin düzenlemeye gösterilen toplumsal tepkileri değerlendirirken, ''İyi ki gazetecilerin eşleri ve çocukları var'' diyen Baykal, her erkeğin etrafında annesi, eşi, kız kardeşi bulunduğunu anımsattı. Baykal, ''Kadınla ilişkisi olmayan erkek yok. Kaçarı yok'' dedi.

Son zamanlarda dinle ilgili yaptığı değerlendirmeler hatırlatılarak, özel hazırlık yapıp yapmadığı sorulan Baykal, ''Niye herkes hayret ediyor?'' diye sordu. Mevlana ile yaptığı konuşmadan sonra da benzer tepkiler aldığını anlatan Baykal, ''Araştırarak, bilerek söylüyorum. Hepsinin dayanağı var'' diye konuştu.

Baykal, konuşmasının esasına yönelik bir şey söylenemediğini belirtti.

Baykal, ''Yakında El-Ezher'den diploma getireceğim'' diye espri yaptı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title