Haberler

Bayburt'ta Engelli Kardeşlerimize Engel Olmayalım Paneli

Panele Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, PMYO Müdürü Abdullah Şahin, Bayburt İl Emniyet Müdürü Ali Murat Dağlı, İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Bayburt Defterdarı Orhan Mutluay, Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Abdullah Ertuğrul,...

Bayburt Polis Meslek Yüksekokulu'nun "Özel Kardeşlerimizle Hayatı Beraber Yaşayalım" Ödes Projesi Kapsamında "Engelli Kardeşlerimize Engel Olmayalım Paneli" Düzenlendi

Panele Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, PMYO Müdürü Abdullah Şahin, Bayburt İl Emniyet Müdürü Ali Murat Dağlı, İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Bayburt Defterdarı Orhan Mutluay, Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Abdullah Ertuğrul, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hayrettin Pala, İşkur İl Müdürü Ömer Akdeniz, Bayburt'ta eğitim veren okulların müdür yardımcıları, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat panel öncesi açılış konuşması yaptı. Başkan Polat, ÖDES, SODES, TYÇP, Okullar Hayat Olsun Projeleri'nde de görüldüğü gibi bazı problemlere son 10 yılında duyarlı olunduğunu kaydetti.

ENGELLİNİN ÖNÜNDE DEVLET OLARAK ENGEL OLMAYACAĞIZ

Halka hizmet etmeyi amaçladıklarını belirten Başkan Polat, " Devletin vatandaşı değil vatandaşın devleti anlayışını egemen kılmaya geldik. Bunların temelinde "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' anlayışı var. İnsanın merkezine insanı koymadan hiç bir sonucun alınması mümkün değil. Devletimizin son zamanlardaki yapılanmasında bu hassasiyeti hep beraber görüyoruz. Devlet millet için vardır. Devlet son zamanlarda insanı mutlu etmenin aracı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Daha önceki devlet anlayışında devlet büyüktü. Millet devlet içindi. Devletin payidar olması için millet yok olabilirdi. Şimdi ise diyoruz ki devlet var olsun başımızın tacı; ama kuruluş amacı vatandaşa hizmet olsun. Özürlüsünü, yaşlısını, işsizini, aşsızını ihmal etmesin. Sosyal devlet olmanın gereği de budur. Özürlüsünü, yaşlıya hizmet etmeyi, hastaya evde bakmayı yeni öğreniyor devlet. Helikopterle hastasını hastaneye taşıyan devleti biz yeni gördük. Demokrasimiz güçlendikçe biz bunları ihmal etmeyeceğiz. Engellinin önünde devlet olarak engel olmayacağız."dedi.

İNSANIMIZIN ÖNÜNDE HİÇBİR ENGEL KALMAYACAK

Yeni çıkan yasayla belediye olarak kendilerine yüklenen sorumlulukları yerine getirmeye başladıklarını kaydeden Başkan Polat, "İnsanımızın önünde hiç bir engel kalmayacak. Yürümek isteyen ister özürlü, ister tekerlekli arabasıyla, ayaklarıyla yürüyecek. Düşünmek isteyen herkes istediği gibi düşünecek. Şiir okumak isteyen herkes istediği gibi şiir okuyacak. Düşüncelere vurulmak istenen prangalar devletlerin ilerlemesinin önündeki en büyük engellerdir. Vatandaşının düşüncesinden korkan, vicdanından korkan, insanından korkan bir devlet yapısı artık yok. Vatandaşına güvenen, vatandaşını ihmal etmeyen, vatandaşına hizmet etmeyi amaç edinen ve vatandaşına muasır medeniyet seviyesinin üstünde bir hayatı takdim etmeyi temel amaç gören bir devlet var. Biz belediye olarak gerekli çalışmaları yapmaya başladık. Ben programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Moderatörlüğünü Beyaz Ay Derneği Bayburt Şube Başkanı Serhat Kılıç'ın yaptığı panelde Mehmet Öcalan "Engellilere Sahip Çıkalım" konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

ENGELLİ OLMAK BAŞARIYA ENGEL DEĞİL

Hayata bakış açısı ölçüsünde hayatın yaşanmaya başladığını belirten Öcalan, " Eğer engelliler bazı şeylerden engellenseydi, bugün medeniyet bazı şeylerden mahrum olurdu."dedi. İslam tarihinden ve Türk tarihinden verdiği örneklerle engelliler bakış açışını anlatan Öcalan, " Batıda deliler, engelliler içine cin girdi diye yakarlarken benim ecdadım dar-üş şifalarda Türk Sanat Musukisi ile o hasta insanları hayata bağladığını görürüz"diye konuştu.

Tarihteki engelli önemli şahsiyetlerden Uhud Muharebesine Sakat Olarak Katılan Şehit Sahabe Amr bin Cemuh, İmam Büsiri, Timur, Topal Osman, Abraham Lincoln,Shakespare, Abdullah İbni Mektüm, Aydın Menderes, görme özürlü Aşık Veysel, Cemil Meriç, İsa Yusuf Alptekin, Hafız Kani Karaca, Eşref Armağan; işitme özürlü İsmet İnönü, Ludwig Von Beethoven, Thomas Edison, Helen Keller; konuşma özürlü Michael Faraday, Winston Churchill; çocukluklarında öğrenme güçlüğü çeken ünlülerden Agatha Christi,Albert Einstein,Thomas A. Edison, Leonardo da Vinci; ruhsal özürlü ve davranış bozukluğu sergileyenlerden Sultan Çelebi Mehmet, Sultan 5. Murat, Neron, Deli Petro gibi örneklerle engelli olmanın başarıyı engellemediğini anlattı.

Öcalan, özürlüler kanunu, yapılan ÖMSS sınavı, Eğitim Her Engeli Aşar Projesi'nin Avrupa'daki yankıları, merhamet ve sevginin önemi, yaratılanı yaratandan ötürü sevme gibi konular hakkında katılımcılara bilgiler aktararak sevgisiz toplumun yok olmaya mahküm olacağını belirtti.

ENGELLİLER İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR TÜRKİYE'NİN YENİDEN AYAĞA KALKMASINI SAĞLAYACAK

Öcalan engelliler için Türkiye'de büyükşehirlerde yapılan çalışmalar ile ilgili bir soruya ise şöyle karşılık verdi: " Her şeyin güzel bir düzeni Cenab-ı Hak tarafından ortaya konulmuş iken onun yarattığı kullar, bizler niye eksik işler yapalım. Yapmışız ama şimdi toparlayalım. Büyükşehir belediye başkanları lifli arabalar, otobüsler almaya başladı. Duraklar onlara göre düzenleniyor. Diğer Belediyeler de 2012 Temmuz ayına kadar yapmazlarsa ceza alacak. Belediye başkanlarının şahsına ve kurumuna davalar açılabilecek. Bu yolda Türkiye koşmaya, gelişmeye devam edecek. İyi çalışmalar yapılmaya başlandı. Yapılacak çalışmalar Türkiye'nin yeniden ayağa kalkmasını sağlayacak. Biz yiğit bir milletiz. Asla sürünmeyiz. Yiğit düştüğü yerden kalkar. İnşallah kalkacak"

BİZ KADINIYLA, YAŞLISIYLA, GENCİYLE ENGELLİSİYLE BİRLİKTE GÜÇLÜ OLACAĞIZ

PMYÖ ÖDES Proje Koordinatörü Mutlu Adak "Engelliler ve Engellilerin Beklentileri" ile ilgili bilgiler aktardı.

Engelliler ile ilgili anlamlı bir kısa film ile sunumuna başlayan Adak, engellilerin hizmet alımındaki sıkıntıları üzerinde de durarak, " Biz kadınıyla, yaşlısıyla, genciyle engellisiyle birlikte güçlü olacağız. İnsan beklentileri gerçekleştirebildiği sürece hayatında huzurlu oluyor ve başarılı oluyor. Biz onlardan daha çok başkasına muhtaç olmama, kendi ayakları üzerinde durabilme gibi beklentiler bekliyoruz ama engelliler acaba bizden neler bekliyor' diye sordu.

Adak, engellilerin beklentilerini ulaşılabilirlik, iletişim, ayrımcılık değil eşitlik olarak sıraladı. Bayburt'ta engelliler için yapılması gerekenleri de anlatan Adak doğuştan engelliliğin yüzde 34 olduğunu sonradan olan engelliliğin yüzde 66 olduğunu kaydetti.

Ortopedik, görme ve işitme engelli sayısının çoğunluğu oluşturduğunu belirten Adak, engellilerin Bayburt'ta en büyük sıkıntısının ulaşım, ulaşılabilirlik alanında yaşadığını söyledi. Adak, Bayburt'ta engelliler için kurumlarda sesli sistem, trafikte sesli sinyal, kamu binaları için kabartmalı yol rehberleri eksikliği, üniversite ve Bayburt kütüphanesinde engelliler için yeterli kaynağın olmaması, internet hizmet sunan yerlerin görme engelliler için işitme sisteminin olmaması olarak sıraladı. Engelli vatandaşın farklılığından dolayı hizmet alırken daha duyarlı davranmak gerektiğinin üzerinde duran Adak, onların iletişim kurmalarında yardımcı olunması gerektiğini vurguladı. Engellilere ayrımcılık yapılmaması gerektiğini de anlatan Adak, 2012 Temmuzundan sonra engelli vatandaşların hizmet alamadığından dolayı dava açabileceğini ifade etti.

Panelistlere plaketlerin verilmesiyle panel sona erdi. - BAYBURT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Abdullah Hacı Ali Murat Ali Polat Bayburt Yerel Haberler

title