Haberler

Batman Nusaybin ve Cizre Karıştı

Batman Cizre ve Nusaybin'de BDP Tarafından Düzenlenen Yürüyüş Sonrasında Olaylar Çıktı.

Diyarbakır'da Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi (KCK/TM) duruşması devam ederken, Bingöl ve Şırnak'ta yapılan basın açıklamaları sonrasında düzenlenen yürüyüşler olaysız sona ererken, Batman, Şırnak'ın Cizre ve Mardin'in Nusaybin İlçeleri'nde ise olay çıktı. Batman ve Nusaybin ve Cizre'de göstericilerin polise saldırısıyla başlayan olaylar devam ediyor.

BDP içinde faaliyet yürüten Şırnak Demokratik Özgür Hareketi, BDP Şırnak teşkilatı, Emek Platformu, Cudi Kültür ve Sanat Derenği tarafından organize edilen ve yaklaşık bin 500 kişi katıldığı bir yürüyüş yapıldı. BDP İl Başkanlığı binası önünde toplanan ve aralarında Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal, Silopi İlçe Belediye Başkanı Emin Toruğlu, İdil İlçe Belediye Başkanı Resul Sadak, Uludere İlçe Belediye Başkanı Şükran Sincar ve Balveren Belde Belediye Başkanı Abdurrezak Yıldız'ın bulunduğu kalabalık gurup kalabalık gurup, Abdullah Öcalan ve PKK lehinde sloğan atarak Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. .

Cumhuriyet Meydanına gelen grup adına, BDP Şırnak İl Başkan Yardımcısı Salih Gülenç Kürtçe yaptığı konuşmada, AK Parti'nin tekçi bir anlayışla hareket ettiğini belirterek, "Bizler sorunun demokratik çerçevede, eşit ve ortak bir anlayışla çözüleceğine inanıyoruz. ve bu inancımızdan asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Daha sonra konuşan BDP İl Başkanı Abit İke ise BDP'li Kürt siyasetçilerin 2 yıldan beri tutuklu kaldığını hatırlatarak, "Ancak bu halktan yüzlerce kişiyi öldürülenler serbest bırakıldı" diye konuştu.

Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eyleminden sonra gurup sessizce dağıldı.

BİNGÖL'DE DE YÜRÜYÜŞ VE AÇIKLAMA

BDP Bingöl teşkilatı da Diyarbakır'da devem eden KCK/TM davasında yargılanan Kürt siyasetçilerin serbest bırakılması amacıyla bir basın açıklaması yaptı. BDP il binası önünde toplanan partililer, Kürtçe yazılı pankartlarla Genç caddesi güzergahından, Dörtyol Saat kulesi önüne kadar yürüdü. Saat kulesi önünde Türkçe basın açıklamasını okuyan Suna Kaya, tutuklu bulunan arkadaşlarının serbest bırakılması talebinde bulundu. Konuşmasında sık sık AK Parti'yi eleştiren Kaya, "Demokratik özerkliğin tartışıldığı bir dönemde hizbukontra tetikçilerinin yasal düzenlemelerle salıverilmesi, bir yargı boşluğu olarak görülmemeli, tam tersine aklımıza acaba bu hükümet yeni bir şer ittifakı mı gerçekleştiriyor sorusunu getirmektedir" diye konuştub.

Yapılan konuşmalardan sonra kalabalık gurup 5 dakikalık oturma eylemi yaptıktan sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

CİZRE VE NUSAYBİN SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde bugün saat 14.00 sıralarında yaklaşık 100 kişilik bir gurup, İdil yolunu barikatlarla kapatarak, eylem yaptı. Araç giriş-çıkışlarına da izin vermeyen yüzleri maskeli bir gurup, güvenlik önlemi alan çevik kuvvet polisine molotof kokteyli, havai fişek ve taşlarla saldırdı. Çevik kuvvet polisi de göstericilere gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti. Polis panzerinden sürekli olarak, "Yaptığınız geösteri kanunsuzdur. Lütfen dağılın. Aksi takdirde müdahele edilecek" anonsları yapıldı. Anonslara kulak asmayan göstericiler, polise saldırılarına devam etti. Bunun üzerine polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı.

Cudi ve Nuh Mahallesi'ne kaçan göstericileri yakalamak isteyen güvenlik güçleri ile göstericiler arasında halen yer yer çatışmalar sürüyor.

Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde de BDP binası önünde toplanan yaklaşık 3 bin kişi saat 13.00'da yürüyüşe geçti. Ellerinde pankart ve dövizler taşıyan kalabalık gurup, 27 Mayıs caddesi güzergahından yürüyerek hükümet konağı yakınlarındaki eski Nevruz alanına geldi. Kalabalık gurup adına burada bir basın açıklaması yapan Mazlum Akman adlı BDP'li, KCK duruşmasında yargılanan tutukluların serbest bırakılması talebinde bulundu. Yapılan konuşmalardan sonra gurup dağılmaya başlarken, küçük bir gurup Şirin bulvarında güvenlik önlemi alan polislere, taş, molotf kokteyli ve havai fişeklerle saldırdı. Çevvik kuvvet polisi de göstericilere biber gazı ve tazyikli su ile karşılık vermesi üzerine arbede çıktı.

Saat 14.00'da başlayan çatışmalar, halen devam ediyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title