Haberler

Batman: Hasankeyf'te Neolitik Dönem Tarzı Evler Ortaya Çıktı

Batman'ın Hasankeyf İlçesi'nde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında Neolitik dönem tarzı evler ortaya çıktı. Ortaya çıkarılan evlerde yerleşik hayata ilk adımı atan kalabalık ailelerin kaldığı sanılıyor.

Batman'ın Hasankeyf İlçesi'nde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında Neolitik dönem tarzı evler ortaya çıktı. Ortaya çıkarılan evlerde yerleşik hayata ilk adımı atan kalabalık ailelerin kaldığı sanılıyor.

Hasankeyf Kazı Ekibi Başkanı Prof. Dr. A. Selam Uluçam, eski ve yeni köprü arasındaki alanda yaptıkları sondaj çalışmaları sonucunda, 2 katlı bir han kalıntısıyla hemen üst tarafta bulunan İmam Abdullah Zaviyesi'nin kuzeybatısında yeni yerleşim alanı tespit ettiklerini açıkladı. Yerleşim alanında ilginç bir plan tipi ortaya çıktığını bildiren Kazı Başkanı Prof. Dr. Uluçam, "Bizim Neolitik dönemden beri tanıdığımız birbirine birleşik, çoğunun kapısı ve penceresi olmayan, dam olarak tabir ettiğimiz örtü sisteminden giriş sağlanan yapı tiplerine benzer yapılar bulundu. Burada yerleşik düzene yeni geçen kalabalık ailelerin kaldıklarını sandığımız yerleşim alanları ortaya çıktı. Bunların kazıları tamamlanıp belgelendirme çalışmalarına geçildi" diye konuştu.

Hasankeyf Kazı Başkanı Prof. Dr. A. Selam Uluçam, Kalebaşı'na giden anayol üzerinde daha önce tespit ettikleri mescitte yapılan temizlik çalışmaları sırasında, sondajlarda düzgün mimari yontma taşlarla yapılmış duvar kalıntılarına takiben anıtsal boyutta bir caminin bulunduğunu aktardı. Caminin mihrabının 2004 yılında ortaya çıkarılan Yamaç Külliyesi Camii'nin mihrabına benzer yine anıtsal değerde bir mihraba sahip olduğunu belirten Uluçam, "Bugün itibarıyla caminin harem mekanı, son cemaat yeri denen bir revakı ile daha düşük kodda yapılmış avlusu ve çok güzel bir havuz parçası var. Bu eserler kültür tarihimiz açısından önemli. Çünkü Artukluoğullarından kalan bir camimiz yoktu. Büyük olasılıkla bu camiinin Artuklu hükümdarı tarafından yapılmış olduğu kanaati hakim. Cami üzerindeki çalışmalarımız devam ediyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title