Haberler

Batman Demokrasi Platformu, Vali Turan'ı Kınadı

Batman'da 32 Sivil Toplum Örgütünden Oluşan Demokrasi Platformu, Yeni Eğitim- Öğretim Yılı Açılışında Kürt Dili ve Eğitim Hareketi Platformunun Başlattığı Bir Haftalık Okul Boykotu Eylemini Eleştiren Vali Ahmet Turhan'ın "zerre Kadar Bu Kürt İnsanının Menfaatini Düşünmek Yoktur Bunlarda. ya Ermeni Uşaklığı Yapmakta ya da Başka Devletlerin Menfaatleri Doğrultusunda Hareket Etmektedirler" Sözlerini Kınadı, İstifaya Devet Etti.

Batman'da 32 sivil toplum örgütünden oluşan Demokrasi Platformu, yeni eğitim- öğretim yılı açılışında Kürt Dili ve Eğitim Hareketi platformunun başlattığı bir haftalık okul boykotu eylemini eleştiren Vali Ahmet Turhan'ın "Zerre kadar bu Kürt insanının menfaatini düşünmek yoktur bunlarda. ya Ermeni uşaklığı yapmakta ya da başka devletlerin menfaatleri doğrultusunda hareket etmektedirler" sözlerini kınadı, istifaya devet etti.

Batman Valisi Ahmet Turhan, pazartesi günü yeni eğitim yılı açılışı için Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu'nda düzenlenen törene katıldı. Vali Ahmet Turhan, okulları boykot kararı alan Kürt Dili ve Eğitim Hareketi ile bu kararı destekleyen BDP'yi isim vermeden sert bir dille eleştirdi. Turhan, bir toplumun geri kalmasının en önemli unsurunun eğitimde geri kalması olduğunu söyleyerek, "Bir toplumun geri kalmasını istiyorsanız eğitimine el atacaksınız. Okullarını kapatacaksınız, çocuklarını okullara göndermeyeceksiniz. Bu toplumun gelişmesine, mutlu olmasına, müreffeh olmasına engel olmak isteyenler bunu çok başarılı olarak yapıyor. Ancak namuslu kişiler, bu ülkede namussuzlar kadar cesur değil" dedi.

İddiaya göre öğretmenlere de çağrıda bulunan Turan, cesur olmalarını istedi. Turhan, "Bir Kürt devleti kurulsa dahi bir mühendise ihtiyaç yok mu? Öğretmene ihtiyaç yok mu?' Ama bunların amacı toplumu oyalamak. Bu toplumun gelişmesine engel olmak. Zerre kadar bu Kürt insanının menfaatini düşünmek yoktur bunlarda. ya Ermeni uşaklığı yapmakta, yada başka devletlerin menfaatleri doğrultusunda hareket etmektedir. Eğitimcilerimiz bunu bilmeli ve çocuklarımıza anlatmalıdır. Bunlar sizin asli görevinizdir" dedi.

Batman Demokrasi Platformu da bugün yaptığı basın açıklaması ile Vali Ahmet Turhan'ı kınayarak istifaya çağırdı. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı basın açıklamasında 'Vali istifa', 'Vali Kürtlerden ve Ermeniler'den özür dilesin', 'Kürt dilimizi istiyoruz' yazılı dövizler açıldı. Basın açıklamasına Batman Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, BDP İl Başkanları Saadet Becerikli, Şehmus Aslan ve sendika başkanları katıldı. Gülistan Caddesi'ndeki basın açıklamasını platform adına okuyan Eğitim- Sen Şube Başkanı Salih Erol, Vali Ahmet Turhan'ı kınadıklarını belirterek, "Anadilimi istiyorum, okulu boykot ediyorum kampanyasına 'Bölücülük, Ermeni uşaklığı, namussuzluk' gibi faşizan, gayri ahlaki klişelerle ifadelendiren, Batman Valisi'ni şiddetle kınıyoruz. Biliyoruz ki bu bir dil sürçmesi değildir. Bu 80 yıllık devlet politikasının dışa vurumudur. 80 yıllık ret, imha, inkar ve asimilasyon politikasının Kürt halkı tarafından teşhir edilip, boşa çıkarıldıkça, rejim ve onun bekçileri tarafından saldırgan bir dil ve üslup ile karşılanmaktadır" dedi.

Vali'nin tüm toplumsal kesimlere eşit mesafede durmak olduğunu söyleyen Erol, şöyle dedi:

"Görevi tüm toplumsal kesimlere eşit mesafede durmak olan Batman Valisi, gerçek yüzünü eğitim ve öğretim yılının açılışı nedeniyle yapılan bir toplantıda açığa vurmuştur. Kürt halkının anadil talebini, sivil itaatsizlik eylemleriyle ve barışçıl bir şekilde rotaya koymalarını, Batman Valisi tarafından terörize edilmesi ve bu coğrafyanın en kadim halklarından olan Ermeni halkına karşı, ırkçı bir söylemle bütünleştirmesi, valinin asıl zihniyetini ortaya koymuştur. Batman Valisi'ni bir kez daha kınıyor, Kürt ve Ermeni halklarından özür dilemeye davet ediyoruz. Özür dilemediği ve bu tutumu devam ettirdiği müddetçe, başta ilimiz milletvekilleri olmak üzere, tüm toplumsal kesimleri valiye karşı ortak tutum almaya davet ediyoruz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title