Haberler

Batman Belediye Başkanı: "Ilısu Barajı'na Onay Vermeyiz"

Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, 'Ilısu Barajı'na Onay Vermeyiz. Hasankeyf'e Sahip Çıkma Kararlılığımız Sürüyor' Dedi.

Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, ''Ilısu Barajı'na onay vermeyiz. Hasankeyf'e sahip çıkma kararlılığımız sürüyor'' dedi.

Yeniden Yerleşim, Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Komitesi ve DSİ Genel Müdürlüğü Kamulaştırma Daire Başkan Yardımcısının da aralarında bulunduğu yerli ve yabancılardan oluşan 24 kişilik bir heyet, Ilısu Barajı ile ilgili bilgilendirme çalışmaları için Hüseyin Kalkan'ı ziyaret etti.

Kalkan, görüşmeden sonra yaptığı yazılı açıklamada, barajın bölgesel kalkınma konusunda fayda sağlayacağını belirten heyetin, destek beklediğini söyledi.Kalkan, Hasankeyf'i sular altında bırakacak Ilısu Barajı Projesi'ne Almanya, Avusturya ve İsviçre hükümetlerinin ekonomik destek sunarak, insanlığın ortak mirası ve tarihinin sular altında bırakılması suçuna ortak olacağını ileri sürdü.

Ilısu Barajı'nın yapımıyla ilgili tartışmaların yıllardır sürdüğünü vurgulayan Kalkan, Avrupa ülkelerinin kredi teminatının kabul edilir gibi olmadığını bildirdi.

Kalkan, baraj inşaatının yapımı için krediyi veren Almanya, Avusturya ve İsviçre hükümetlerinin, yaşanacak tarih katliamından sorumlu olacaklarını ileri sürerek, barajın neden olacağı etkileri, kaygılarını ve proje hakkında düşüncelerini ortaya koyduklarını; ancak, buna rağmen projede ısrar edildiğini belirtti.

Barajın tarihe ve doğaya büyük zarar vereceğini ifade eden Kalkan, ''Ilısu Barajı'na onay vermeyiz. Ilısu Barajı'nın yapımını engellemek için, Türkiye'de ve AİHM'de davalar açıldı. Türkiye ve Avrupalı çevrecilerle verdiğimiz demokratik ve hukuki mücadeleden bir sonuç elde edemezsek Batman Belediye Başkanı olarak Hasankeyf için ölüm orucu eylemini başlatacağım. Kentimiz yoğun göçten dolayı büyük problemler yaşıyor. Barajdan kaynaklı yaşanacak göç, kentin sorunlarını daha da ağırlaştıracaktır" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title