Haberler

Batıl İnançlara Göre Satışa Sunulan Mantara Dikkat

Sonbahar döneminin yaklaşmasıyla birlikte, mantar zehirlenme vakalarının yaşanmaması için uzmanlar, açıkta satılan ve batıl inançlara göre toplanan mantarların tüketilmemesi uyarısında bulundu.

Sonbahar ve ilkbahar aylarında ağırlıklı görülen mantar zehirlenmeleri vakaları nedeniyle vatandaşların dikkatli olması istendi. Beldelerinde yaşanan sık mantar zehirlenmesi nedeniyle, mantar satışı ve tüketimi konusunda uyarılarda bulunan İlkadım Belediyesi İlkadım Çevre Koruma Kontrol Müdürü Süleyman Tanrıseven, özellikle yağışlı geçen bin mevsimin ardından, çok miktarda mantar yetiştiğini ve genellikle düşük gelirli aileleri tarafından ağırlıklı olarak tercih edildiğini söyledi.

Kurulan halk pazarlarında açıkta satılan veya başka noktalarda açıkta satılan yabani mantarın kesinlikle satın alınmamasının sağlık açısından hayati önem taşıdığını dile getiren Tanrıseven, "Yabani mantarlara bağlı zehirlenmeler bazı bölgelerde önemli bir sorun olarak görülmektedir. Tabiatta yetişen mantarlar arasında 'zehirli-zehirsiz' ayrımı yapmak çok güçtür. Ancak, bu konuda uzmanlaşmış bilim adamları ve ileri laboratuar imkanları ile bu ayrım yapılabilir. Halka arasında zehirli-zehirsiz mantar

ayrımında inanılan bazı inançlar vardır. Çok çekici görüntüde olan, yabani hayvanlar tarafından yenmeyen, belirli bölgelerde yetişen, pişirilirken gümüş çatal batırınca kararan mantarların zehirli olduğu gibi inançların bilimsel bir değeri yok" dedi.

Yabani mantarlar içerdikleri toksin grubuna göre çok farklı klinik bulgulara yol açtığını vurgulayan Tanrıseven, "Bu klinik bulguların ortaya çıkması belirli bir ara dönem (Latent dönem) den sonra olur. Mantarın cinsine göre bu latent dönem çok kısa olabileceği 30 dakika veya çok uzun sürelerde 16-24 saat olabilmektedir. Genel olarak bilinmeyen bir mantar yiyen kişi ishal, bulantı ya da kusma gibi semptomlardan şikayetçi olursa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır" diye konuştu.

(MD-SA-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title