Haberler

Batı Ülkelerindeki İslam Düşmanlığını İnceleme Alt Komisyonu

AGİT Müslümanlara Karşı Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılıkla Mücadele Özel Temsilcisi ve Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr.

AGİT Müslümanlara Karşı Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılıkla Mücadele Özel Temsilcisi ve Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Bülent Şenay, Avrupa'da Müslümanlara yönelik ciddi bir hoşgörüsüzlüğün bulunduğunu belirterek, bazı Batı ülkelerinde Müslümanlarla ilgili uygulamaların, güvenlik politikalarıyla birlikte ele alındığını söyledi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Batı Ülkelerindeki İslam Düşmanlığını İnceleme Alt Komisyonu, AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz başkanlığında toplandı.

Toplantıda sunum yapan Şenay, teşkilatın İslamofobi konusundaki çalışmalarını anlattı.

Teşkilat bünyesinde her yıl ilgili sivil toplum kuruluşlarının da katılımlarıyla toplantılar gerçekleştirildiğini aktaran Şenay, zaman zaman şikayet konusu olan ilgili ülkelere AGİT'in heyet gönderdiğini ve burada görüşmeler yapıldığını ifade etti.

AGİT'te antisemitizmin bir tanımının olmasına karşın, İslamofobi konusunda üzerinde uzlaşılan bir tanımlamanın henüz yapılmadığına dikkati çeken Şenay, bu nedenle Avrupa'da bazı ülkelerde Müslümanlara yönelik İslamofobi saldırılarının, sıradan saldırı suçları olarak ele alındığını vurguladı.

Bazı Batı ülkelerinde Müslümanlarla ilgili uygulamaların, güvenlik politikalarıyla birlikte ele alındığını dile getiren Şenay, TBMM Batı Ülkelerindeki İslam Düşmanlığını İnceleme Alt Komisyonunun çok önemli olduğunu belirterek, bu komisyonun çalışma alanında Türkiye'de ilgili bakanlıklarda birer masa kurulması gerektiğinin altını çizdi.

Batı'da İslamofobi ile mücadele çalışmalarının sivil toplum kuruluşları üzerinden yürütülmesinin de önemine değinen Şenay, Avrupa'da Müslümanlara yönelik ciddi bir hoşgörüsüzlüğün bulunduğunu anımsattı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Kültür ve Araştırma Genel Müdürü Huzeyfe Yılmaz ise 2015 yılı itibarıyla dijital oyun sektörünün, gelirlerde Hollywood sinema sektörünü geride bıraktığına dikkati çekerek, 2017 itibarıyla 100 milyar doların üzerine bir ciroya ulaştığını aktardı.

Dijital oyunlarda İslamofobi

Mobil oyunların ise ekonomik getirisinin, 2013 yılında 17,6 milyar dolar olmasına karşın, günümüzde 35,4 milyar dolara ulaştığını ifade eden Yılmaz, şu anda 1 milyardan fazla kişinin dijital oyun oynadığını ve her geçen gün bu sayının arttığını söyledi.

Türkiye'de de yaklaşık 25 milyon civarında dijital oyuncunun bulunduğunu aktaran Yılmaz, oyun başında geçirilen saatin 39 milyon saat olduğunu ifade etti.

Bazı dijital oyunların İslamofobinin yayılması konusunda bir vasıta olarak kullanıldığını vurgulayan Yılmaz, bunların ifşa edilip anlatılması ve insanların bu konuda bilgilendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA / Politika

Uludağ Üniversitesi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title