Haberler
BBC

Batı'nın 'Son Dakika Planı' Sonrası Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Bağımsızlık Referandumunu...

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumuna 5 gün kala Batılı güçlerin sunduğu 'yeni alternatif plan' tartışılıyor.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) bağımsızlık referandumuna 5 gün kala, Batılı güçlerin Erbil ve Bağdat'a sunduğu 'yeni alternatif plan', referendumun ertelenmesi ve süreçte uzlaşmaya varılma ihtimalini yeniden gündeme taşıdı.

BBC Türkçe'nin görüştüğü Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) yakın farklı kaynaklar, Batılı güçlerin sunduğu yeni planın bir hafta önce önerilen plana göre nispeten de olsa daha olumlu olduğunu, planın yoğun olarak tartışıldığını söyledi.

Bu kaynaklara göre planda uzlaşılmazsa referendum gerçekleştirilecek ve kutlamalar yapılacak, ancak uzlaşma sağlanır ise bu da bir zafer olarak görülerek yine kutlanacak.

IKBY Başkanı Mesud Barzani, Salı günü Soran kentinde yaptığı mitinge Bağdat'a kendilerine bir plan sunması için 3 gün süre verdiğini söyledi.

Barzani bugün Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve referendum kararını eleştiren Goran (Değişim) Hareketi'nin kalesi konumundaki Süleymaniye kentindeki referendum etkinliklerine katılıyor.

Irak'ın Kürt Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un da Barzani'yle görüşmek üzere bugün Süleymaniye'ye gelmesi dikkat çekici bulunuyor.

Planı görüşmek üzere Erbil'den bir heyetin Bağdat'a gittiği belirtiliyor.

'Somut güvenceler'

Batılı güçlerin geçen hafta Kürt yetkililere sundukları ancak kabul edilmeyen plan ardından bu hafta içinde hazırladıkları yeni planın Kürtler açısından daha somut bazı güvenceler getirdiği belirtiliyor.

KDP'ye yakın kaynaklar, yeni planın, petrol gelirlerinin paylaşımı, bütçe kesintisi dahil bazı başlıklarda Erbil'in isteklerine nispeten daha yakın olduğunu iddia ediyor.

Bu kaynaklar, Kürt tarafının Batılı güçlerin plan kapsamındaki garantörlüğü konusunda ısrarcı olduklarını, bunun yanında olası uzlaşı durumunda bölge ülkelerinden de garantörler olabileceğini söylüyor. Aynı kaynaklara göre Batılı güçlerin önerdiği yeni alternatif planda uzlaşılması, Kürtlerin zaferi olarak değerlendirilecek ve karar kutlanacak.

IKBY Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Falah Mustafa Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Fransa ve Birleşmiş Milletler ile alternatif bir plan üzerinde çalıştığını söyledi.

Bu arada Goran ve Kürdistan İslami Toplum Partisi (Komel) partileri bugün yaptıkları ortak açıklamayla uluslararası toplumun referandumun ertelenmesi için yaptıkları çağrıyı desteklediklerini belirtti.

Türkiye, İran, Irak ve Suriye tepkili

IKBY, 25 Eylül'de bağımsızlık referandumuna gitme kararı almıştı.

Türkiye, İran, Irak ve Suriye referandum kararını eleştiriyor.

Başta ABD olmak üzere Batılı güçlerin büyük bölümü ise Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüyle mücadeleyi sekteye uğratacağı gerekçesiyle, referendumun zamanlamasının yanlış olduğu eleştirisini yöneltiyor.

BBC

Mesut Barzani Bağdat Erbil Irak Dünya Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

TESLA'DA MİLYON DEĞERİNDE İNDİRİM! Tesla Model Y ne kadar? Tesla'nın en ucuzu Türkiye'de satışta... İran İsrail'e saldıracak mı? İran'dan İsrail'e misilleme gelecek mi? Merkez Bankası döviz kurları 2024! 1 Amerikan doları ne kadar? Yıl sonu dolar kuru ne kadar olur? Suphiye Orancı kimdir? Metin Akpınar ve Uğur Dündar'dan kızları olduğu iddia edilen Suphiye Orancı kaç yaşında, nereli? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç oldu? MB dolar tahmini için ne dedi? Taksiciyi öldürüp araçtan atan yabancı uyruklu şahıs tutuklandı mı? İfadesinde ne dedi? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç TL? Merkez Bankası enflasyon beklentisi yüzde kaç? TOKAT'TA DEPREM | Tokat depreminin ardından yaşanan hasarın boyutu ne? Noterler Cumartesi günü açık mı? Noterler Cumartesi günü çalışıyor mu, saat kaça kadar açık? ALES/1 sınavı ne zaman 2024? ALES bu hafta mı? ALES sınav giriş yerleri! KIZILCIK ŞERBETİ fragmanı yayınlandı mı? Umut, Nursema'yı aldattı mı? Son bölümde ne oldu? İzmir Cuma namazı saat kaçta? İzmir Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İzmir cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ || Sandık görevlisi ücretleri ne zaman yatacak? Aşkım Kapışmak kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Aşkım Kapışmak kaç yaşında, nereli? Aşkım Kapışmak biyografisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title