Haberler

Batı İstanbul Çalıştayı Sona Erdi

İstanbul’un batısını masaya yatıran Yerel Yönetimlerde Yeni Bir Model Arayışı konulu Batı İstanbul Çalıştayı sona erdi.

İstanbul'un batısını masaya yatıran Yerel Yönetimlerde Yeni Bir Model Arayışı konulu Batı İstanbul Çalıştayı sona erdi. Beylikdüzü Belediyesinin organizasyonu ile Beylikdüzü Kültür Merkezinde düzenlenen çalıştayın son gününde konuşan Belediye Başkanı İmamoğlu, "Beylikdüzü'nün kendi coğrafyasında Avcılar, Büyükçekmece ve Esenyurt ilçelerinden bağımsız bir gelişim göstermesi beklenemez. Bu dört ilçenin, kentsel sorunlara karşı bütüncül bir anlayış içerisinde çözüm üretmesi gerekiyor" dedi.

Beylikdüzü, Büyükçekmece, Avcılar ve Esenyurt ilçelerini ifade eden Batı İstanbul kavramı akademisyen, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve araştırmacılar tarafından iki gün boyunca Beylikdüzü Kültür Merkezinde ele alındı. Çalıştayın ana konusunu kentsel gelişim, yerel yönetimlerin kentlere etkisi ve Beylikdüzü'nün Batı İstanbul'un başkenti olma ideali oluşturdu. Çalıştayın son gününün moderatörlüğünü Prof. Dr. Ahmet Özer yaptı. Oturuma ilçenin kuruluşunu ve kentsel gelişim tarihini anlatarak başlayan Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kentsel gelişimin tek anahtarının nüfus olmadığını ama çok önemli bir faktör olduğunu söyledi. İmamoğlu, 2015 yılı itibariyle Beylikdüzü'nün 279 bin 999 nüfusa sahip olduğunu, ilçe genelindeki tüm projelerin öncelikle Avcılar, Esenyurt, Büyükçekmece ile birlikte 1 milyon 500 binlik nüfusu etkileyeceğini düşünerek planlanması gerektiğini söyledi.

"FOTOĞRAFA BÜTÜNDEN BAKMAK LAZIM"

Beylikdüzü'nün, İstanbul'un Avrupa yakasında batıya doğru gerçekleşen büyümenin meydana getirdiği önemli yerleşim ve ticaret alanlarından biri haline geldiğini ifade eden Başkan İmamoğlu, "Yerele yönelik kentleşme, planlama ve ulaşım önerileri getirilmelidir. İstanbul genelinde raylı sistemin ulaşım oranı günlük 1.7 milyon kullanıcı ile birlikte yüzde 14 olarak belirleniyor. Mevcut sistemin 1.5 milyonluk Batı İstanbul nüfusuna hizmet edemiyor olması kabul edilemez bir durum. Toplu taşıma yatırımlarının metrobüs ile sınırlı kalmaması, Beylikdüzü'ne ulaşımda kara yoluna alternatif ulaşım politikaları geliştirilmesi gerekiyor. İstanbul'da toplu taşımada oluşturulacak olan alternatifler, raylı sistem ve deniz yolu ağırlıklı bir kentsel sistem ile bağlantılı bir biçimde sonuca ulaşabilir" şeklinde konuştu.

İmamoğlu, bu amaçla ulaşılabilir bir Batı İstanbul için, ilçe belediyelerinin ve büyükşehir belediyesinin el birliğiyle fotoğrafa bütünden bakarak çare üretilmesinin acil olduğunu kaydetti.

VATANDAŞLARDAN ÇOK SAYIDA SORU GELDİ

İstanbul Şehir Plancıları Odası ve Başkanı Tayfun Kahraman, Batı İstanbul'un Kentleşme Sorunları konulu konuşmasıyla oturuma katkıda bulundu. Kahraman, özellikle son yıllarda Beylikdüzü'nde 18 bin, Esenyurt'ta 60 bine yakın nüfus artışının olduğunu ve eşitsiz bir gelişme yaşandığına dikkat çekti. Kahraman, bölgelerin kentsel gelişimlerinde de sosyal donatı alanlarının ve kapasitelerinin iyi değerlendirilmesini söyledi. Kahraman ayrıca, 3. Köprü projesi ile ulaşım problemlerini ortaya koydu. Marmara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi Yerel Yönetimler Bölümünden Doç. Dr. Erbay Arıkboğa da yerel yönetimlerin tarihini ve gelişimini detaylı bir biçimde anlattı. İstanbul'da kentsel büyüme ve büyükşehirden örnekler verdi.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği çalıştay da konuklara katılımcılardan çok sayıda soru yöneltildi. Herkese huzurlu bir kent yaşamı dileyen Başkan İmamoğlu, tüm konuklara teşekkür ederek, kendilerine tablo hediye etti. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ekrem İmamoğlu Beylikdüzü Esenyurt İstanbul Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title