Haberler

Batı'da Kim Mesnevi Okursa, Müslüman Oluyor"

Trakya Üniversitesi (TÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Kılıç, batı ülkelerinde Mevlana'nın Mesnevi'sini okuyanların, anlamaya çalışanların Müslüman olmaya başladığını belirterek, Mesnevi'nin böyle bir özelliği bulunduğunu söyledi.

Trakya Üniversitesi (TÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Kılıç, batı ülkelerinde Mevlana'nın Mesnevi'sini okuyanların, anlamaya çalışanların Müslüman olmaya başladığını belirterek, Mesnevi'nin böyle bir özelliği bulunduğunu söyledi.

Kılıç, Trakya Uluslararası Öğrenci Derneği'nce Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Toplantı salonunda düzenlenen etkinlikte, Mesnevi'nin kıymetli bir eser olduğunu anlattı.

Mevlana'nın ölümü "sevgiliye kavuşmak" olarak tanımladığını hatırlatan Kılıç, şunları kaydetti:

"Mevlana, 'Biz öldüğümüz zaman mezarımızı toprağın altında aramayın. Bizim mezarımızı bizim sevenlerimizin gönlünde arayın. Orada yatıyorum ben.' diyor. Bugün Mevlana'nın da dediği gibi yeni şeyler söylemeye çalışalım. Vuslatının Allah'a yani sevdiğine kavuşmasının 744. yılı. Mevlana'nın Devan-ı Kebir diye bir eseri var, Divan-ı Şems de denir o esere. 40 bin aşk şiiri var. 40 bin beyit... 25 bin 618 beyit mesnevi. 40 bin beyit, sırf çok sevdiği, kendi hocası, kendisine manevi önderlik etmiş Şems'i kaybettikten sonra onun acısından yazdığı bir eser. Mevlana mesnevide, 'Satrancı öyle oyna ki 700 yıl sonra mat diyesin.' diyor. 1273'te öldü. Birleşmiş Milletler 1973 yılını 'Mevlana Yılı' ilan etmiştir tam 700 yıl sonra. Birleşmiş Milletler onu anıyor. Mevlana 700 yıl sonra kendini yine hatırlatıyor, 744 yıl sonra da yine bizi bir araya getiriyor. Onun sevgisini, muhabbetini kalbimizde taşımak için bizi ona daha yaklaştırıyor.

Batı'da kim Mesnevi okuyorsa, kim Mesnevi'yi anlamaya çalışıyorsa, hangi dinden olursa olsun Müslümanlığı kabul etmeye başlıyor, İslamiyet'e ısınıyor ve ihtida edip Müslüman oluyor, böyle bir özelliği var Mesnevi'nin. Mevlana, 'Mesnevi Vahdet Dükkanı' der. Yani onda tevhit vardır, Allah'ın birliği vardır, Kur'an-ı Kerim'in açıklaması vardır."

Trakya Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Hakan Çalışkan da maddede boğulmuş insanlığın Mevlana'dan çok şey öğreneceğini ifade etti. Dünyanın Mevlana'nın ışığına ihtiyacı olduğunu aktaran Çalışkan, ilahi aşkla insanlığın huzur bulacağını kaydetti.

Etkinlikte, TÜ'de eğitim gören öğrencilerden Yunan Sena Süleyman, Makedon İlhan Emro ve Afgan Raaz Mohammed, Mevlana şiirleri okudu.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Trakya Bölgesi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title