Haberler

Batı Akdeniz'den İhracat 1 Milyar Doları Aştı

LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Antalya, Burdur ve Isparta'yı kapsayan Batı Akdeniz'den 1 Ocak-16 Ağustos 2017'de gerçekleştirilen ihracat 1 milyar 34 milyon dolar oldu.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) verilerinden yapılan hesaplamaya göre, söz konusu dönemde Çin'den Rusya'ya, ABD'den İran'a, Avustralya'dan Vietnam'a toplam 143 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. 7,5 aylık ihracatta 2016 yılının aynı dönemine göre yüzde 21,8 artış kaydedildi. Geçen yılın aynı döneminde Batı Akdeniz'den yaklaşık 849 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Sektörel bazda incelendiğinde en fazla ihracat madencilik sektöründe gerçekleştirildi. Yılın 7,5 ayında madencilik sektöründen yaklaşık 304,5 milyon dolarlık ihracat yapılırken, sektörden ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 arttı.

Söz konusu dönemde bitkisel ürünler sektöründe yaklaşık 300 milyon dolarlık, hayvansal ürünler sektöründe 14 milyon dolarlık, ağaç ve orman mamulleri ürünleri sektöründe 91 milyon dolarlık, tarıma dayalı işlenmiş ürünler sektöründe 31 milyon dolarlık, kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründe 106 milyon dolarlık, sanayi mamulleri sektöründe de 187 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

En fazla ihracat Çin'e

Yılın 7,5 aylık döneminde en fazla ihracat yaklaşık 179 milyon dolar ile Çin Halk Cumhuriyeti'ne gerçekleştirildi. Bu ülkeye yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 53 artış gösterdi.

Aynı dönemde Almanya'ya yaklaşık 86 milyon dolar, İran'a 48 milyon dolar, Romanya'ya 45 milyon dolar, ABD'ye 44 milyon dolar, Kazakistan'a 39 milyon dolar, Ukrayna'ya da 31 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Bu ülkeyi sırasıyla Özbekistan, Rusya Federasyonu, Beyaz Rusya, Hollanda, Birleşik Krallık, Fransa, Bulgaristan, Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan ve İtalya takip etti.

Yüzde 66,3 ihracat artışı yaşanan ABD, Batı Akdeniz ihracatının dikkat çekici bir şekilde arttığı ülke oldu.

Batı Akdeniz'den ihracat gerçekleştirilen 143 ülkeden 100'ünde ihracat artışı gerçekleşti, 77 ülkeye de 1 milyon doların üzerinde ihracat yapıldı. Bu yıl daha önce hiç ihracat yapılmayan Küba ve Sierra Leone'ye ilk kez ihracat yapıldı.

Batı Akdeniz'den 1 Ocak-16 Ağustos 2017'de gerçekleştirilen ihracat 1 milyar 34 milyon dolar oldu.

"Psikolojik sınırı aştık"

BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, ağustosun ilk yarısında birlik üzerinden yapılan ihracatın 1 milyar doları geride bıraktığını belirtti.

Bölge ihracatı açısından psikolojik sınırlardan birisi olan 1 milyar dolar rakamını geride bıraktıkları için mutlu, gelecek için de umutlu olduklarını aktaran Satıcı, "Dünyanın dört bir yanını karış karış gezerek, ihracat gerçekleştiren sektör temsilcilerimizi de elde edilen başarıdan dolayı kutlarım." diye konuştu.

Son 2 yılda hem küresel ekonomideki daralma hem de konjonktürel gelişmelerden dolayı bölgenin yıllık ihracatının 1,4 milyar dolar seviyelerinde bulunduğunu anımsatan Satıcı, ağustos ayında bölge ihracatında yüzde 21 artış yaşandığını dile getirdi.

Öncelikle bu ihracat artışını korumayı hedeflediklerini anlatan Satıcı, şunları kaydetti:

"Yıl sonunda da 1,6 milyar dolar rakamını geride bırakarak, yaklaşık 1,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi bekliyoruz. Bunun için her zamankinden daha çok çalışacağız. Her zaman olduğu gibi yurt dışında düzenlenen uluslararası fuarlara katılarak, ithalatçı firmalarla görüşmeler gerçekleştireceğiz. İhracatçı firmalarımızı dünyanın dört bir yanındaki alıcılarla bir araya getireceğiz."

Kaynak: AA / Ekonomi

Antalya Akdeniz Isparta Burdur Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title