Haberler

"Baştacı kadınlar" hurma ile ayağa kalktı

Bilecik merkeze bağlı Başköy köyünde yaşayan kadınlar, aile bütçelerine destek olmak ve köydeki birlik beraberliği güçlendirmek adına kurdukları dernek aracılığıyla yöresel ürünlerin satışına başladı.

Bilecik merkeze bağlı Başköy köyünde yaşayan kadınlar, aile bütçelerine destek olmak ve köydeki birlik beraberliği güçlendirmek adına kurdukları dernek aracılığıyla yöresel ürünlerin satışına başladı.

Köyde ikamet eden 23 kadın, şubat ayında bir karar vererek "Baştacı Kadınlar Derneği"ni kurdu. İlk planda yöresel pazara çıkan ve burada en çok beğenilen ürün olan ve 500 ton verim elde edilen hurma için proje hazırlayan kadınlar, bakanlıktan hurma kurutma tesisi için bütçe çıkarmayı başardı.

Başköy'de en çok yetişen ve lezzetiyle çevre illerde bilinen hurmaları tek tek ağaç dallarından kopararak derneğe getiren, burada kabuklarda soyup sıcak suda pişirip askılara asan kadınlar, böylece hem kendi bütçelerine katkı sağlıyor, hem de köyün mahsülünün tanıtımına imkanı buluyor.

Baştacı Kadınlar Dernek Başkanı Gülsün Karasu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyde bütünlük oluşturmak adına şubat ayında derneği kurduklarını kaydederek, "Derneğimize kayıtlı aktif 23 üyemiz var. Bu fikir herkesin hoşuna gitti. Sonrasında erişte, tarhana gibi yerel ürünle de yapalım ki dernek kendisini çevirsin dedik. Yöresel pazara çıktık. Burada en çok ilgiyi hurma gördü. Biz de onun projesini hazırladık. Açıkçası evde oturanların da bir şeyler yapması amacıyla yola çıktık. Onlar da evlerine bir gelir sağlasınlar." diye konuştu.

Bakanlıktan proje onayı aldılar

Başkan yardımcısı Sercan Kopukaya da köyde çok fazla hurma yetiştiğine dikkati çekerek, "Fiyat olarak kurusu daha fazla ettiği için böyle bir projeye karar verdik. İçişleri Bakanlığına projemizi hazırlayıp sunduk. Onun da onayı geldi. Şu anda dernek olarak kurutmasını yapıyoruz. Hem kadınlarımızın gelirini hem de hurmanın değerini arttırmayı hedefliyoruz." görüşlerini aktardı.

Dernek üyesi Gönül Sülükçü ise hurmaları topladıktan sonra derneğe getirdiklerini vurgulayarak, "Kabuklarını soyup kekikli kaynar suya batırıp ipe diziyoruz. Askılarda kuruma süresi bir ay. Sulanması ve güneşi görmesi çok gerekli. Yemekten sonra da karnın acıkınca da yenilebiliyor. İnşallah bu yolla biz de evimize bir katkı sağlayacağız." ifadesini kullandı.

500 ton hurma

Muhtar Mehmet Karasu, köyün geçmişinin çok eski olduğunu ve Rumlara dayandığını aktararak, "Köyümüz ana asfaltın üzerinde, her tarafa çok rahat ulaşım sağlanıyor. 75 hane var, genelde emekliler yaşıyor. Kadınlarımız bir dernek kurdu. Gelirimiz yok ama onlara bir yer verdim. Bu hareketlerini memnuniyetle karşılıyorum. Köyümüzdeki hurmanın lezzeti hiç bir yerde bulunmuyor. Bunu tüccarlar söylüyor. 500 tona yakın hurma çıkıyor." açıklamasında bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Bilecik Başköy Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe-Olympiakos maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fenerbahçe-Olympiakos maçı şifresiz mi? 23 Nisan bankalar tatil mi? 23 Nisan bankalar açık mı, çalışıyor mu? 23 Nisan'da İş Bankası, Garanti, Vakıf Bank, Ziraat Bankası açık mı? KPSS şartsız hastane personel alımı ne zaman? Başvurular ne zaman, şartları neler? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Sevgilisi kim? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Bilsem sınavını geçmek için kaç puan almak gerekir? BİLSEM sınavlarına nasıl bakılır? Patnos Belediyesi hangi parti? Patnos Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Bursluluk sınavı ne zaman? 2024 İOKBS bursluluk sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak? 2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı? Elif Duygu Adıgüzel kimdir? Elif Duygu Adıgüzel kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title