Haberler

Basra Gösterilerin Bilançosu Yükseliyor

Aylardır işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerinin yetersizliğinin protesto edildiği Irak’ın Basra kentinde son bir ay içerisinde 20 kişi hayatını kaybederken 300 kişi yaralandı.

Aylardır işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerinin yetersizliğinin protesto edildiği Irak'ın Basra kentinde son bir ay içerisinde 20 kişi hayatını kaybederken 300 kişi yaralandı. Kentte kirli içme su zehirlenmesi vak'ası ise 70 bini aştı.

Irak İnsan Hakları Komiserliği, şiddet olaylarına sahne olan Basra'daki protesto gösterilerine ilişkin yazılı açıklama yayınladı.

İçinde bulunduğumuz Eylül ayında tırmanan protesto gösterilerinde 20 kişinin hayatını kaybettiğini, 300 kişinin yaralandığını duyuran Irak İnsan Hakları Komiserliği kirli içme suyu vak'asından hastanelere kaldırılan kişilerin sayısının 70 bini aştığını bildirdi.

Su projelerinin gecikmesi nedeniyle ilgili makamları açıklama yapmaya çağıran komiserlik 70 bini aşkın kişinin aşırı ishal belirtileri nedeniyle hastanelere kaldırıldığını belirtti.

Aşure nedenliye ara verildi

Petrol zengini Basra'daki protesto gösterilerine Şiiler için kutsal sayılan Aşure nedeniyle ara verildi. Kentte aralarında İran Başkonsolosluğu binası olmak üzere 25'ten fazla siyasi parti ve kamu binalarının ateşe verilmesinin ardından gösteriler dinmeye başlarken, İran destekli Şii milis gücü Haşdi Şabi, buradaki güvenliği korumak için "Seferberlik Tugayları" adı altında on tugayın oluşturulacağını duyurdu.

100 kişi hala gözaltında

Öte yandan Irak İnsan Hakları Komiserliği, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan 30 kişiden 13'nün serbest bırakıldığını söylerken aktivistler Temmuz ayında başlayan gösterilerde gözaltına alınanların sayısının 120 kişi olduğunu ve bunların sadece 20'sinin serbest bırakıldığını ileri sürdüler. Aktivistler serbest bırakılanların çoğu, bir daha gösterilere katılmamaları konusunda sert bir şekilde uyarıldıklarını söylediler.

Irak güneyindeki Şiilerin ağırlıkta olduğu Basra kentinde iki aydan fazladır süren işsizlik, kamu hizmetleri yetersizliği ve yolsuzluk protesto gösterilerinde aralarında İran Başkonsolosluğu olmak üzere 25'ten fazla siyasi parti ve kamu binası yaklaşık 20 bin gösterici tarafından ateşe verilmişti. - ERBİL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Basra Irak Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title